Τετάρτη 23 Μαΐου 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 3

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Α. Είναι σημαντικό να σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Δ.Σ. των Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ (17/5/2007):
Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ενημέρωσε ότι εκτός της καταβολής ποσού στα Κέντρα έναντι των οφειλών του που διενεργείται αυτές τις μέρες, θα υπάρξει πάλι νέα καταβολή ποσού μετά από 2 μήνες.
Για την ολοκληρωτική εξόφληση διατείνεται ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί καθώς το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί την χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και ήδη υπάρχει θέμα με την εξόφληση των προμηθευτών του ΟΚΑΝΑ.
Για τη χρηματοδότηση Κ.Π. που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους όπως το Κ. Π. Αιγάλεω – Χαιδαρίου – Αγ. Βαρβάρας, εκπρόσωποι των οποίων παρίσταντο τόσο συμβολικά όσο και πολύ ουσιαστικά στη παρούσα συνάντηση εκφράζοντας εμφαντικά τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο τους, ο Πρόεδρος μετακύλησε την ευθύνη στα Κ. Π. και την οικονομική διαχείριση που κάνουν, λέγοντας χαρακτηριστικά να κόψουν τις «φανφάρες» εννοώντας κυρίως τις δαπάνες για την προβολή των Κ. Π. στην ευρύτερη κοινότητα. Απαντήθηκε ότι και ο ΟΚΑΝΑ, και ο ίδιος προσωπικά θα μπορούσε να περικόψει «φανφάρες» του Οργανισμού προκειμένου να καλύψει τις συμβατικές οικονομικές του υποχρεώσεις προς τα Κ. Π.
Ο ΟΚΑΝΑ -που σχεδιάζει να ιδρύσει τουλάχιστον 8 νέα Κέντρα- δεν είναι αντίθετος στην ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για άλλα 3 χρόνια μεταξύ αυτού του Υπουργείου Υγείας , του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ, αρκεί να υπάρξει το ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά (ΚΕΔΚΕ) για την χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με ποσό που να καλύπτει τις αυξήσεις των προϋπολογισμών των υπαρχόντων Κέντρων και την ίδρυση των καινούργιων. Επίσης δεσμεύτηκε να συναντήσει τον νέο Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχο Αθηναίων Κ. Κακλαμάνη και να του θέσει το θέμα.
Για την εκπαίδευση των στελεχών δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα των εκπαιδεύσεων μας το αρμόδιο στέλεχος του ΟΚΑΝΑ κα Τσιάφου με το Δ.Σ. του Σωματείου μας (το οποίο θα λάβει υπόψη τις προτάσεις της Επιστημονικής του Επιτροπής ).
Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να παραχωρήσει στέγη στο σωματείο προκειμένου να τη χρησιμοποιεί ως έδρα και να μπορέσει να εκδώσει ΑΦΜ και ενώ έχει αποσταλεί εδώ και ενάμιση μήνα σχετική επιστολή στον διευθυντή του ΟΚΑΝΑ χωρίς να έχει απαντηθεί, ισχυρίστηκε ότι δε δύναται να πράξει κάτι τέτοιο διότι ο ΟΚΑΝΑ δεν αποτελεί τον εργοδότη των Κ. Π. αλλά οι αστικές εταιρείες αποτελούν τους εργοδότες μας. Σε συνέχεια, όταν του ζητήσαμε να λυθεί θεσμικά το ζήτημα μέσω θέσπισης ενιαίου εργοδότη με τον οποίο θα συνάπτουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ότι προς αυτή τη κατεύθυνση στηρίζουμε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, αντιπρότεινε, εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τον Οργανισμό, να ενταχθούμε στον ΟΚΑΝΑ, κάνοντας ο ίδιος ανάλογη πρόταση στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού που εάν την υποστηρίξουν θα προωθηθεί. Φρόντισε βέβαια να επισημάνει τη δυσκολία του εγχειρήματος διότι θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού… Όταν επίσης ερωτήθηκε με τι οικονομικούς πόρους θα καλύψει τη χρηματοδότηση των Κ.Π., είπε πως η θεραπεία θα ενταχθεί στο ΕΣΥ, οπότε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα κατανεμηθούν στα Κ. Π., ενώ στην ερώτηση πως θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται ο Οργανισμός για υπηρεσίες που δεν θα παρέχει δεν πήραμε απάντηση…
Επίσης, αναφέρθηκε εγκωμιαστικά για το έργο των περισσοτέρων Κ. Π., αλλά οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Σωματείου τον προέτρεψαν να κάνει δημόσια αυτή την αναφορά για να έχει μια κάποια αξία.
Τέλος ενημερώθηκε ότι θα υπάρξουν από πλευράς μας κινητοποιήσεις για τις 26 Ιουνίου, έτσι ώστε , όπως του επισημάναμε, να έχουν και κάποιο παραπάνω νόημα οι οχλήσεις του προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για το θέμα της χρηματοδότησης.

Β. Στις 17/5/2007 συναντηθήκαμε και με το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και αφού έγινε η απαραίτητη αλληλοενημέρωση για την κατάσταση των χώρων μας, αποφασίσαμε από κοινού να έχουμε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για να ενημερώσουμε το Υπουργείο για τα θέματά μας.
Καταρχήν το Σωματείου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, είπε πως θα μας υποστηρίξει στις κινητοποιήσεις για τις 26/6/2007.
Γ. Το απόγευμα συγκλήθηκε το Δ.Σ. του Σωματείου, όπου αποφασίστηκαν
1. Απεργία για τις 26/6/2207 και κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας. Την ίδια μέρα Κεντρική Εκδήλωση σε κάποια πλατεία της Αθήνας, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα αν οικονομικά είναι δυνατό και κοινή προβολή του έργου των Κ.Π. . Την χρησιμοποίηση λεωφορείων για τη μεταφορά των Στελεχών της Ηπειρωτικής Ελλάδας προς την Αθήνα και από την Αθήνα για εκείνη τη μέρα. Οι Κινητοποιήσεις θα γνωστοποιηθούν με Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα στις 22/6/2007. Ορίστηκαν μέλη του Δ.Σ. που θα αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.
2. Να ενοικιάσει το σωματείο μικρό γραφείο στο Κέντρο της Αθήνας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε έδρα και Α.Φ.Μ., αλλά και να οργανωθούν καλύτερα όλα τα σχετικά με το σωματείο μας.
3. Η τελική απόφαση για την ίδρυση Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα Κ.Π., θα ληφθεί σε Γενική Συνέλευση, όπου θα οριστούν και προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές, ανά περιοχή. Αποφασίστηκε η Συνέλευση να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 26/6/2007, που θα βρίσκονται στην Αθήνα και στελέχη από την Επαρχία για τις εκδηλώσεις και να κληθεί ως τρίτη και τελική σύμφωνα με το Καταστατικό για να μην τίθεται έτσι κι αλλιώς θέμα απαρτίας. Εξετάζεται το δεδομένο το παρόν Σωματείο, με τροποποίηση καταστατικού, να παραμείνει για να καλύπτει την περιοχή της Αττικής και για οικονομικούς λόγους και για να υπάρχει μια συνέχεια προς την Ομοσπονδία.
4. Να προωθηθεί ψήφισμα προς τα Δ.Σ. των Κέντρων για το θέμα της χρηματοδότησης. Συνάδελφοι αγωνιστείτε έτσι ώστε τα Δ.Σ. των Κέντρων σας να υπογράψουν σύντομα το ψήφισμα που ξεκίνησε από το Κ.Π Κηφισιάς.
5. Έγινε η παράδοση του Ταμείου στον Τίμο Στραβοπόδη. Οι συνδρομές σας από εδώ και πέρα θα κατατίθενται προσωρινά μέχρι την απόκτηση ΑΦΜ σε λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου και ενημέρωση μέσω Φάξ του Τίμου Στραβοπόδη στο Κ. Π. Ζακύνθου. Εκεί θα στέλνονται & οι αιτήσεις των νέων εγγραφών.

Δ. Στα πλαίσια της διημερίδας που συμμετείχε το σωματείο μας, ως μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών 18 & 19/5/2007 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ:
1. Έγινε επαφή με τον τέως πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Γιαννάκη, ο οποίος διατέθηκε ώστε το σωματείο να αποκτήσει επαφή με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, κ. Κακλαμάνη.
2. Μιλήσαμε με την τέως πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κα Μαλλιώρη , η οποία είναι και υπεύθυνη για τα θέματα των Ναρκωτικών στο ΠΑΣΟΚ, η οποία ενδιαφέρθηκε να συζητήσει περαιτέρω μαζί μας και να προωθήσει τα θέματα μας στο εσωτερικό του Κόμματός της.
3. Με τον Βουλευτή του ΚΚΕ, κο Κοσιώνη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να προωθήσει το θέμα της χρηματοδότησης των Κ.Π. στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά.
4. Γνωρίσαμε επίσης τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και της επιτροπής Εργαζομένων του 18 Άνω και έγινε συνεννόηση για μια πρώτη κοινή συνάντηση αλληλοενημέρωσης στην οποία θα είναι και το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.
5. Γνωρίσαμε πολλούς δημοσιογράφους και τους ευαισθητοποιήσαμε για το έργο των Κ.Π. και τα προβλήματά μας.
6. Στην ίδια την ημερίδα, σχεδόν σε κάθε στρογγυλό τραπέζι υπήρχε εκπρόσωπος του Σωματείου, όπου παρουσιαζόταν το πρωτοποριακό έργο των Κ. Π. στην πρωτογενή Πρόληψη και γιατί πρέπει να ενισχυθούν θεσμικά και οικονομικά και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Θεωρούμε σημαντικό ότι και ο κος Γιαννάκης και η κα Μαλλιώρη αναφέρθηκαν με πολύ καλά λόγια στο έργο των Κ.Π. και καυτηρίασαν το ότι σε ορισμένα κέντρα πρόληψης οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, γεγονός που αναφέρθηκε και στον τύπο.
Με την ευκαιρία αυτής της διημερίδας την Πέμπτη 17 Μάη 2007 δόθηκε συνέντευξη τύπου, όπου το Σωματείο εκπροσώπησε ο Γιάννης Παντολέων, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. «Το έλλειμμα του ΟΚΑΝΑ στα ΚΠ ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Η πρόληψη έχει αφεθεί στην τύχη της. Σταμάτησε και η εκπαίδευση που έκαναν τα στελέχη ανάλογα με την ειδικότητά τους. Η διαρροή των στελεχών πρόληψης ξεπερνά το 50%. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης (ΚΠ) Αιγάλεω, παραμένουν εδώ και επτά μήνες απλήρωτοι. Σε άλλα Κ Π υπάρχουν παρόμοια προβλήματα» Δήλωσε ανάμεσα στα άλλα, όπως συμπεριλήφθησαν σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», που αναπαρήγαγαν και άλλα ΜΜΕ.
Συνάδελφοι, για την δικτύωση του Σωματείου μας και την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς κάνουμε συνεργασίες με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς που διατίθενται να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας, οριοθετώντας και διακρίνοντας τους σκοπούς του σωματείου μας από άλλους ίσως που μπορεί να έχουν αυτοί οι φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε.
Ο αγώνας για την στήριξη των Κ.Π. είναι ενωτικός, πολιτικός βέβαια αλλά όχι κομματικοποιημένος!
Στις 21/5/2006 η αντιπρόεδρος του Σωματείου Β. Αλεξάκη συναντήθηκε με τον Οικονομικό Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ κο Ζωγράφο και ζήτησε εκ μέρους του Σωματείου (στείλαμε και σχετικό έγγραφο) να μη ζητά τουλάχιστον ο ΟΚΑΝΑ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από τα Κ. Π. που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές εξαιτίας της καθυστέρησης της χρηματοδότησης, έτσι ώστε αυτά τα λίγα χρήματα των «έναντι» να φτάσουν στα Κέντρα έγκαιρα και να ληφθούν υπόψη από τον ΟΚΑΝΑ τα πρόστιμα του ΙΚΑ που υπάρχουν ευθύνη του.
Στα θέματα που αφορούν στην επεξεργασία και κωδικοποίηση του κειμένου προτάσεων της ΚΕΔΚΕ για επίλυση του θεσμικού ελλείμματος που αντιμετωπίζουν τα Κ.Π., σε συνάντηση που είχε η Β. Αλεξάκη και ο Π. Τριανταφύλλου με το νομικό σύμβουλο του Σωματείου, μας πρότεινε να μην εμπλακούμε σε νομικές οδούς, καθώς τέτοια ζητήματα επιλύονται μόνο με συλλογικές κινητοποιήσεις του Σωματείου και την συμπαράσταση συλλογικών, πολιτικών και μαζικών φορέων που μπορούν να πιέσουν προς την κατεύθυνση πολιτικών αποφάσεων που θα προωθούν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα μας.
Την Τρίτη στη συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης όπου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Δ.Σ / τακτικό μέλος της επιτροπής ο κος Π. Τριανταφύλλου και ως αναπληρωματικό μέλος ο κος Γ. Παντολέων, υπογράφηκε η έγκριση του ποσού από το Υπουργείο Εσωτερικών, ήτοι 4.750.000 ευρώ, καθ’ ότι παρακρατήθηκε τελικά το 5% της προμήθειας της ΕΕΤΑ. Η διανομή του ποσού στα Κ. Π. θα απαιτήσει χρονικά περί της μίας εβδομάδας αναμονή.
Αγαπητοί Συνάδελφοι, για να έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα η κινητοποίηση μας, ας την προβάλλουμε ως ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ υπέρ της Πρόληψης και ας απέχουμε ως Κ. .Π. από άλλες δράσεις που έχουν ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα ανεξαρτήτως εάν θα λαμβάνουν χώρα άλλη ημέρα.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς,

Το Δ. Σ. του Σωματείου:
Αλέξανδρος Σταθακιός
Βάσω Αλεξάκη
Χρήστος Ρουκάς
Παναγιώτης Τριανταφύλλου
Τίμος Στραβοπόδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: