Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007

Συμπαράσταση από Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕ.Θ.Ε.Α
_________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 20/6/2007

H απεργιακή κινητοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται στα Κέντρα Πρόληψης φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα που δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει το τόσο σοβαρό θέμα της πρόληψης της εξάρτησης στην χώρα μας.
Πίσω από τις εξαγγελίες πολιτικών για επικοινωνιακή χρήση η πραγματικότητα αποκαλύπτει δομές χωρίς ισχυρή θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας τους και χρηματοδότηση που τίθεται συνεχώς υπό αμφισβήτηση.
Για τους εργαζόμενους αυτό συνεπάγεται απουσία συλλογικής σύμβασης, επισφαλές καθεστώς εργασίας μέσα από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απουσία επαγγελματικής αναγνώρισης, απουσία της τόσο αναγκαίας στον χώρο εκπαίδευσης / επιμόρφωσης του προσωπικού.
Για τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ η αντιμετώπιση της εξάρτησης αποτελεί ένα ζήτημα κοινωνικό καθώς το φαινόμενο συνδέεται άμεσα και με κοινωνικούς παράγοντες. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την λειτουργία δομών που η ίδια δημιούργησε στα πλαίσια του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, που περιλαμβάνουν όλό το φάσμα της Πρόληψης, Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης.
Αντί γι αυτό πληθαίνουν τα φαινόμενα απαξίωσης των Δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε όλες τις μορφές:
Οι Θεραπευτικές Κοινότητες και το ΚΕΘΕΑ επιχειρείται να υποβαθμιστούν μέσα από τα ποικίλα «Εθνικά Σχέδια Δράσης» ή τα προεδρικά διατάγματα που έρχονται και απέρχονται κατά καιρούς.
Ο ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα υποκατάστασης ασφυκτιούν διοικητικά και οικονομικά
Και βέβαια, πίσω από όλα αυτά επανέρχεται διαρκώς το θέμα των ιδιωτών, είτε με την μορφή fast food θεραπειών, είτε με την μορφή γενικευμένης συνταγογράφησης υποκατάστατων από κάθε γιατρό.
Η κινητοποίηση των συναδέλφων και τα αιτήματα της απεργιακής τους κινητοποίησης δεν είναι μόνο αιτήματα που διεκδικούν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά επεκτείνονται και στην διασφάλιση της Πρόληψης ως θεσμισμένη λειτουργία στην Ελλάδα και γι αυτό αφορά κάθε εργαζόμενο στον χώρο της αντιμετώπισης της εξάρτησης, κάθε άνθρωπο που υφίσταται τις συνέπειες της εξάρτησης αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη.
Ενώνοντας την φωνή μας μαζί τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε στο πλάι τους σε κάθε αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
τηλ: 2310723110
φαξ: 2310723021 email: syllogoskethea@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: