Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

Ένα e-mail που στάλθηκε στον συντάκτη του "Επενδυτή"


Αγαπητέ κύριε Νέγκη

Διάβασα το άρθρο σας στον «Κόσμο του Επενδυτή» του Σαββάτου 23/6/07.
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω που δημοσιεύσατε τα σχετικά με τα προβλήματά μας και τις κινητοποιήσεις μας.
Όμως στην όλη σας προσπάθεια, έμεινε ένα σημείο που στεναχώρησε όλους τους συναδέλφους μου στα Κέντρα Πρόληψης.
Κύριε Νέγκη, αφού κρίνατε σκόπιμο να δημοσιεύσετε τις απόψεις των «ανώνυμων παραγόντων» του Υπουργείου Υγείας, ότι δήθεν τα κέντρα μας παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες , δεν έπρεπε να έρθετε σε επαφή μαζί μας, για να ακούσετε και την άλλη άποψη (σας είχαμε στείλει με e-mail και φαξ τα στοιχεία επικοινωνίας με το Σωματείο μας).
Η Άποψη αυτή δεν είναι μόνο δική μας, αλλά και του κόσμου που έρχεται σε επαφή μαζί μας, όπως επίσης και Επιστημονικών φορέων σαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, το οποίο στην Ετήσια Έκθεση του 2005 για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη αναφέρει: «Η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετατόπισης των πολιτικών πρόληψης από τις παραδοσιακές, βασισμένες στη πληροφόρηση και ατομικές (συμβουλευτικές) προσεγγίσεις, στην υλοποίηση μιας πραγματικής στρατηγικής για την δημόσια υγεία, η κάλυψη της οποίας μπορεί να μεγιστοποιηθεί μέσω προσεγγίσεων πρόληψης στο πλαίσιο προγραμμάτων. Ο αριθμός των προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία υπερδιπλασιάσθηκε στην Ελλάδα στο διάστημα από το 2000 – 2003, τα δε προγράμματα που βασίζονται στην οικογένεια τριπλασιάσθηκαν στο ίδιο διάστημα» (σελ. 31).
Αναφέρατε για άλλα θέματα την άποψη του, γιατί όχι για την πρόληψη;
Ξέρετε ποιος οργανώνει και συντονίζει αυτά τα προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω;
Κατά 90% τα Κ. Π.!
Αλλά και οι απόψεις των «ανώνυμων παραγόντων» μας ξάφνιασαν, διότι την Πέμπτη 21/6, που είχαμε συνάντηση με τον Γ. Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλο, δεν μας ελέχθη κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον το αντίθετο.
Σαφώς και οι υπηρεσίες πρέπει να εξελίσσονται (αυτό επιθυμούμε και εμείς επιζητώντας την θεσμική θωράκιση του ρόλου των Κέντρων μας), αλλά αν κάτι μπορεί να γίνει καλύτερο, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν πριν κακό.
Πιστεύοντας ότι – ως είθισται- το επόμενο Σάββατο θα δημοσιεύσετε την άποψη του Σωματείου μας, χαιρόμαστε που ασχοληθήκατε με τα προβλήματά μας.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κ. Π.

Αλέξανδρος Σταθακιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: