Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

O Κυριακάτικος Τύπος για την απεργία μας και τα Κ.Π.

ο Ριζοσπάστης στην Κυριακάτικη Έκδοση 24/6/07 ξαναγράφει για μας:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Χωρίς πρόληψη και αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών
Με τα Κέντρα Πρόληψης αλλού να μην μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια και αλλού να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, βρίσκει τη χώρα μας και φέτος η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, που είναι μεθαύριο Τρίτη 26 Ιούνη.
Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, κινείται στον άξονα της συντήρησης και της διαχείρισης του προβλήματος με κεντρικό προσανατολισμό τη δημιουργία κέντρων υποκαταστάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Πέρα απ' το ότι δεν παίρνει κανένα μέτρο ενός εξόχως κοινωνικού προβλήματος ακόμα και αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης - που αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίησή του - θα καθυστερήσει κι άλλο, καθώς θα παρουσιαστεί τουλάχιστον σε δέκα μέρες από τώρα, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας.
Την πολυεπίπεδη αδράνεια της πολιτείας στο θέμα της τοξικοεξάρτησης έρχονται να επιβεβαιώσουν και μια σειρά στοιχεία όπως προκύπτουν από τη «Διαχρονική μελέτη για τη χρήση ουσιών στην Ελλάδα την τελευταία επταετία» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Η έλλειψη εθνικού συντονισμού για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, οι μονοδιάστατες πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης και οι αντιλήψεις ιατρικοποίησης του προβλήματος, η έλλειψη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα επιμορφωτών στα θεραπευτικά προγράμματα, η γραφειοκρατικοποίηση καίριων υπηρεσιών είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων.
Απεργία την Τρίτη
Για πρώτη φορά φέτος, η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στη χώρα μας θα συνοδευτεί από απεργίες των εργαζομένων στις κεντρικές κρατικές δομές κατά των ναρκωτικών.
Το Σωματείο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης όπως και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ κάνουν 24ωρη απεργία και πορεία στο υπουργείο Υγείας, μετά από συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια, στις 9.30 το πρωί. Η απεργία τους δεν έχει σχέση μόνο με τα εργασιακά τους προβλήματα - σε ορισμένα κέντρα μένουν απλήρωτοι μέχρι και εφτά μήνες - αλλά και με την ίδια την ουσία της πρόληψης. Οπως τόνισαν την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου του Σωματείου τους «τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στον αγώνα κατά των ναρκωτικών σ' όλη την Ελλάδα και τους μόνους οργανωμένους φορείς ψυχικής υγείας τουλάχιστον στην επαρχία. Η βασικότερη αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η φιλοσοφία της πρωτογενούς πρόληψης και των Κέντρων πρόληψης είναι ότι η εξάρτηση δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα».Την ευθύνη για την εκπαίδευση των στελεχών των Κέντρων Πρόληψης είχε το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Πρόληψη της Χρήσης Ναρκωτικών και την Προαγωγή της Υγείας του ΕΠΙΨΥ, όπου από το 2005 έχει σταματήσει η χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πρέπει να βάζουν λεφτά από τον πενιχρό μισθό τους για την εκπαίδευσή τους.

Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

Περισσότερα στην εφημερίδα...

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=24/6/2007&id=8704&pageNo=19&direction=-1


Η Ελευθεροτυπία ξανασημειώνει την απεργία μας:


Το ΕΣΥ σε ρόλο υποκατάστατου

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Η οικονομική δυσπραγία οδήγησε στην υποβάθμιση του ΟΚΑΝΑ.
Δραματική αλλαγή «στα τυφλά» με την ουσιαστική κατάργηση του ΟΚΑΝΑ και τη «μεταβίβαση» των αρμοδιοτήτων του στο ΕΣΥ ανακοινώνει, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με το νέο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών» (για την επεξεργασία του οποίου η κυβέρνηση χρειάστηκε... τρία χρόνια), τη χορήγηση υποκαταστάτων στους τοξικομανείς αναλαμβάνουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ο ΟΚΑΝΑ μετατρέπεται σε... συμβουλευτικό κέντρο!
…..*Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και των κέντρων πρόληψης πρώτη φορά θα «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με πανελλαδική απεργία, για να σώσουν τα 11 χρόνια μιας προσπάθειας σημαντικής, αντιστεκόμενοι στην πολιτική που μετατρέπει τις μονάδες απεξάρτησης σε ανθρώπινες «αποθήκες»!



στη δε σελίδα 52- στις επιστολές- δημοσιεύει τμήμα της ανακοίνωσης συμπαράστασης των συναδέλφων εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: