Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 5



Η επαύριον των κινητοποιήσεων μας δημιούργησε τις προϋποθέσεις και έθεσε τις βάσεις διαπραγμάτευσης των αιτημάτων μας, καθώς τα λίαν ικανοποιητικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και η δυναμική πορεία μας σε αγαστή συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, τρόμαξε τους ιθύνοντες που διαχειρίζονται το παρόν και το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης και των εργαζόμενων τους.
Το νέο εθνικό σχέδιο δράσης, προϊόν πολιτικών πιέσεων της επιστημονικής και συνδικαλιστικής κοινότητας στο χώρο αντιμετώπισης της εξάρτησης, χαρακτηρίζεται από μερική υιοθέτηση κάποιων θέσεων μας. Όμως επί της ουσίας δε παύει να παραμένει ένα κείμενο αόριστων διακηρυκτικών αρχών, τις οποίες πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους ιθύνοντες των αρμόδιων θεσμικών φορέων και αρχών, πάντα με γνώμονα τη προώθηση επίλυσης των αιτημάτων μας.
Η ένταξη μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με παράλληλη εργασιακή εξασφάλιση μας, τουτέστιν μονιμοποίηση μας, καταρχήν κρίνεται θετική. Πόσο μάλλον που προβλέπει και συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για αυτή τη σταδιακή ένταξη, γεγονός που πιθανότατα να δίνει ρόλο και να διατηρεί τη σύνδεση των Κ.Π. με τη τοπική κοινωνία. Σε αυτά τα σημεία είχαμε επιμείνει, σε συναντήσεις που είχαμε με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, ελάχιστες ημέρες πριν την απεργία και λίγο πριν την κατάθεση του Σχεδίου.
Όμως, παρά τη βάση για συζήτηση που μας παρέχει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, δεν αποτελεί παρά μόνο την αφετηρία για να προωθήσουμε τη επίλυση του θεσμικού μας προβλήματος. Η προώθηση του θα χρειαστεί νέους αγώνες και «δουλειά στο δρόμο» προκειμένου ένα ενδεχόμενο άνοιγμα του διαλόγου να θέσει, με μια νέα δυναμική πολιτικής πίεσης, τις κατευθύνσεις, τους όρους και τις προϋποθέσεις της βέλτιστης ικανοποίησης των θεσμικών και οικονομικών μας αιτημάτων.
Η προστασία, από την άλλη του έργου της Πρόληψης και ουσιαστικά των εργαζομένων που το παράγουν, θέτει το άμεσο, σε προτεραιότητα επίλυσης, θεσμικό αίτημα αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των στελεχών πρόληψης και της πιστοποίησης των δομών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Η σταδιακή ένταξη μας στο Ε.Σ.Υ., αν δεν προηγηθεί η αναγνώριση μας, θέτει σε κίνδυνο το έργο της πρόληψης καθ’ ότι εάν δεν είμαστε αναγνωρισμένοι ως στελέχη πρόληψης, θα μπούμε στο Ε.Σ.Υ. ως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί και νομικοί, με κίνδυνο, ειδικότητες που δεν θεωρούνται ιατρικογενείς να τεθούν στο περιθώριο και να κληθούν να καλύψουν έλλειμμα προσωπικού του Ε.Σ.Υ. σε άλλες θέσεις, πιθανότατα διοικητικού – οικονομικού. Οι θεραπευτές, του ΟΚΑΝΑ θεραπευτές θα παραμείνουν αλλά τα στελέχη πρόληψης; Δεύτερο, εάν δεν πιστοποιηθούν οι δομές μας, τα Κ.Π., θα βρεθούμε να εργαζόμαστε στα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών μας όσο και για το εάν θα συνεχίσουμε να παράγουμε επί της ουσίας έργο πρόληψης.
Σε ότι αφορά τη πρόταση της ΚΕΔΚΕ, μετά τις νέες εξελίξεις, θα περιμένουμε αντιδράσεις και ίσως νέα, πιο ενισχυμένη σε ότι αφορά το στέρεο θεσμικό της χαρακτήρα, πρόταση. Πρόταση του Σωματείου είναι ο διάλογος και με τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία, όχι σε ξεχωριστές συναντήσεις, αλλά συγχρόνως, στο ίδιο τραπέζι, για να υπάρξει ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία προς την κατεύθυνση της θεσμικής επίλυσης. Εμμένουμε λοιπόν στο πλαίσιο διεκδίκησης, όπως αποφασίστηκε και στη Γ.Σ. μας αμέσως μετά τη πορεία και παράσταση μας στο υπουργείο Υγείας την 26/6/2007.
Και αφού μιλάμε για την απεργία ας δούμε τα καταγραμμένα ποσοστά συμμετοχής, όπως πληροφορηθήκαμε σχεδόν από το σύνολο των Κ.Π. με τα οποία επικοινωνήσαμε. Παρακαλούνται τα Κ.Π. για τα οποία δεν έχουμε ακόμη στοιχεία, όπως για παράδειγμα στα Κ.Π. Αττικής 1ο, 2ο και 3ο Διαμέρισμα, Γλυφάδας, Καστοριάς, να στείλουν τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων τους στην απεργία προκειμένου να κοινοποιηθούν, καθώς και όσοι δεν βλέπουν το Κέντρο τους στην παρούσα κατάσταση:
ΚΕΝΤΡΟ
ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝΑΠΕΡΓΙΑ
ΕΒΡΟΥ
7
4
3
ΞΑΝΘΗΣ
7
0
7
ΡΟΔΟΠΗΣ
7
7
0
ΚΑΒΑΛΑΣ
5
4
1
ΛΕΣΒΟΥ
6
6
0
ΧΙΟΥ
5
5
0
ΚΩ
6
6
0
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
7
7
0
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
10
0
10
ΠΙΕΡΙΑ
6
3
3
ΛΗΜΝΟΥ
3
3
0
ΖΑΚΥΝΘΟΥ
6
6
0
ΗΛΕΙΑΣ
6
6
0
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
6
6
0
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
6
3
3
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
5
0
5
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
7
7
0
ΑΡΤΑΣ
5
4
1
ΠΡΕΒΕΖΑΣ
5
1
4 ΕΠΊΣΧΕΣΗ
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
5
5
5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
6
6
0
ΗΜΑΘΙΑΣ
6
1
5
ΚΟΖΑΝΗΣ
5
5
0
ΠΕΛΛΑΣ
6
6
0
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
5
5
0
ΑΙΓΑΛΕΩ
9
9
0
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
7
7
0
ΧΟΛΑΡΓΟΣ
5
5
0
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
5
5
0
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
5
5
0
ΕΥΒΟΙΑΣ
6
6
0
ΒΟΙΩΤΙΑΣ
5
5
0
ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
5
5
0
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
5
5
0
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
6
6
0
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
6
6
0
ΛΑΡΙΣΑΣ
7
7
0
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
5
4
1
ΛΑΚΩΝΙΑΣ
5
0
5
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
6
6
0
ΑΧΑΙΑΣ
5
5
0
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
5
4
1
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
4
4
0
ΛΕΥΚΑΔΑΣ
5
5
0
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



ΡΟΔΟΥ
3
3
0
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ
6
5
1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

6

0

6
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

6

0

6
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
5
5
0
ΚΗΦΙΣΙΑΣ
7
7
0
ΚΑΒΑΛΑΣ
5
4
1
ΣΥΚΙΕΣ
10
10
0
ΚΙΛΚΙΣ
5
0
5
ΣΕΡΡΕΣ
5
5
0
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
5
0
5
ΧΑΝΙΑ
7
7
0
ΕΒΡΟΥ
7
4
3
Ν.ΣΜΥΡΝΗ
5
0
5
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
4
4
0
ΙΛΙΟΝ
5
5
0
ΑΧΑΡΝΕΣ
6
6
0
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
5
3
2
5Ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
5
0
5
ΑΛΙΜΟΣ
5
5
0
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
7
7
0
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
5
5
0




KENTΡΑ 65
383
290 76%
93 24%






Η συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και του Σωματείου μας με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα παρ’ όλο που όπως φέρεται ο ίδιος να δήλωσε, τα 3.000.000 ευρώ που χρωστάει ο ΟΚΑΝΑ στα Κ.Π. δεν είναι παρά ένα τηλεφώνημα…
Στη Γ.Σ. του Σωματείου, που ακολούθησε στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών, αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση των κινητοποιήσεων εάν δε κληθούμε σε άμεσο ουσιαστικό διάλογο προς την κατεύθυνση επίλυσης των οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων, ενώ η υποστήριξη των αιτημάτων μας, του πλαισίου θεσμικών και οικονομικών διεκδικήσεων μας, θα αποτελεί τη βάση του διαλόγου για οποιαδήποτε σοβαρή θεσμική πρόταση που θα τεθεί από Πολιτειακή θεσμική αρχή προς το Σωματείο για διαπραγμάτευση.
Η συνέντευξη Τύπου υπήρξε άλλη μια ευκαιρία, με τη παρουσία εκπροσώπων του Δ.Σ. του Σωματείου αλλά και εργαζομένων συναδέλφων, να τεθούν ερωτήσεις προς τον ίδιο το κ. Υπουργό για τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τα Κ.Π.. Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου (όλο το κείμενο της συνέντευξης, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω. Η πρώτη αφορά τη χρηματοδότηση την εκκρεμή των Κέντρων Πρόληψης, επειδή είναι εδώ και οι εργαζόμενοι, να μας πείτε πότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ;
Και το δεύτερο είναι το εξής. Με την μεταφορά των θεραπευτικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στο ΕΣΥ ενδέχεται να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη στελέχωση των μονάδων αυτών. Γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει μια μακρόσυρτη διαδικασία του ΑΣΕΠ και η χρηματοδότηση του ΕΣΥ δεν είναι ικανοποιητική. Πώς σκέφτεστε να καλύψετε αυτό το πρόβλημα ώστε να μην γίνει τελευταίος τροχός της αμάξης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα όσα σας είπα πριν, απαντούν στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Για όλα αυτά έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις, έχουν διασφαλιστεί και εξασφαλιστεί και τα κονδύλια που απαιτούνται. Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, γιατί πράγματι έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις πληρωμές των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να διαψεύσω κατηγορηματικά και απόλυτα αυτό που ελέχθη, ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ έμειναν απλήρωτοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα Κέντρα Πρόληψης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι – ναι, στα Κέντρα Πρόληψης. Τώρα όσον αφορά στους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, ότι ο ΟΚΑΝΑ είναι υπεύθυνος για το ήμισυ αν δεν κάνω λάθος, το 50% της χρηματοδότησης του Κέντρου Πρόληψης. Επιπλέον, ο ΟΚΑΝΑ λόγω του ανεξέλεγκτου και μη ορθολογιστικού γιγαντισμού του, το επεσήμανα και στα εισαγωγικά μου, σήμερα πράγματι αντιμετωπίζει, αυτό εννοούσα πρωτύτερα, ένα συσσωρευμένο έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή, λοιπόν, είναι και η ουσιαστική αιτία καθυστέρησης καταβολής των οφειλών του προς τα Κέντρα Πρόληψης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρώτησα αν θα λυθεί αυτό το πρόβλημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και θα λυθεί, είναι αυτονόητο. Εγώ σας εξήγησα όμως για ποιο λόγο είμαστε εδώ.
κ. ΜΠΑΛΛΑΣ: Την ερχόμενη Τρίτη η ΚΕΔΚΕ έχει σαν αντικείμενο αυτό ακριβώς, το ποσό που το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει. Εμείς επίσης αυξάνουμε συνέχεια το ποσό, αλλά ασχολείται και η ΚΕΔΚΕ μ’ αυτό το θέμα και που θα πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε το συντομότερο δυνατόν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σημειώσουμε, ότι με τα όσα σήμερα ανακοινώνουμε, δηλαδή με την μεταρρύθμιση που τελικά γίνεται, πρώτα απ’ όλα εξασφαλίζουμε την απευθείας χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το Υπουργείο, την μονιμοποίηση των εργαζόμενων, το ενιαίο εργασιακό καθεστώς σε όλα τα κέντρα και επομένως και την εφ’ άπαξ εξασφάλισή τους. Επιπλέον εξασφαλίζουμε, την ανάδειξη, την προαγωγή και ενίσχυση αυτού του πράγματι τόσο σημαντικού έργου που προσφέρουν τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης, καθώς βέβαια και την απαραίτητη πλέον βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μας διευκρινίσετε, αν έχετε την καλοσύνη, η μεταφορά αυτών των υπαλλήλων του ΟΚΑΝΑ προς τα νοσοκομεία, για 594 άτομα απ’ ότι ακούσαμε, δεν θα αποδυναμώσουν κατά κάποιο τρόπο τον ΟΚΑΝΑ ο οποίος τελικά θα μετονομαστεί σε Εθνικό Κέντρο Απεξάρτησης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μετονομάζεται απλώς, ενισχύεται ακόμα περισσότερο, όλες δε οι ρυθμίσεις λύνουν, όπως είπα πρωτύτερα, όλο το φάσμα των εργασιακών προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περισσεύουν αυτοί οι υπάλληλοι στον ΟΚΑΝΑ που μεταφέρονται στα νοσοκομεία, για να το καταλάβουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι σημαίνει περισσεύουν; Κανείς δεν περισσεύει σ’ αυτή την προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αποδυναμώνεται ο Οργανισμός.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν αναφέρεστε σε έναν αριθμό που προέρχεται από τις Μονάδες Θεραπείας, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1 εκατομμύριο ευρώ επίσης, η χρηματοδότηση με την οποία ενισχύετε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι από κονδύλια του Υπουργείου Υγείας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν από λίγο σας εξήγησα και νομίζω, ότι το διαβάσατε και στους πίνακες, 1 εκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για μία ενιαία καμπάνια. Ξέρετε τι συμβαίνει μέχρι τώρα; Διατίθενται πάρα πολλά χρήματα αποσπασματικά από διάφορους φορείς. Το ότι θα έχουμε ένα ενιαίο σήμα το οποίο και θα εκπέμπουμε, που θα συντονίζονται οι δράσεις όλων των φορέων, ότι θα έχουμε ενιαία στρατηγική επικοινωνίας για το θέμα των ναρκωτικών είναι η απάντηση. Και αυτά τα χρήματα εξασφαλίζουν και στηρίζουν αυτή την καμπάνια, όπως είπαμε, όλων όμως σε καθαρά συντονισμένο πεδίο συνεργασίας.

Στη συνέλευση της ΚΕΔΚΕ την 4/07/07, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Σωματείου, συζητήθηκε ως το 4Ο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, το ζήτημα της χρηματοδότησης των Κ.Π. από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των Κ.Α.Π. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης που αφορά στα 1,2 εκατομύρια ευρώ, θα καταβληθεί, όπως ομόφωνα αποφασίστηκε, χωρίς όμως να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στην επόμενη συνέλευση της ΚΕΔΚΕ, πιθανότατα στις 25/07/07, θα τεθεί το ζήτημα της ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης χρηματοδότησης των Κ.Π..
Την 2/07/07 κατέθεσε επερώτηση, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κ.Π., προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Πρωτόπαπας Χρ., ενώ είχε προηγηθεί επερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού κ. Κουβέλη Φ., την 26/06/07, προς τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Άμυνας. Την 3/07/07, κατέθεσε επερώτηση για τα προβλήματα των Κ.Π., προς τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Ι. Δραγασάκης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η δικτύωση του Σωματείου με άλλους Συλλόγους, Πολιτικούς Φορείς και ΜΜΕ, συνεχίζεται προκειμένου να βγούμε από την αφάνεια και να έχουμε λόγο τόσο για τα εργασιακά προβλήματα μας όσο και για τις πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών. Γιατί άποψη για το πρόβλημα πρέπει να έχουν και οι εργαζόμενοι που το βιώνουν καθημερινά και όχι μόνο οι φορείς εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: