Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κέντρο Πρόληψης "ΑΡΗΞΙΣ"

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις για όλους τους νέους

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου



«Διεκδικούμε για όλους τους νέους ανθρώπους, για όσους έχουν πέσει στα ναρκωτικά, ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για τους ανθρώπους που απασχολούνται με τα θέματα πρόληψης και απεξάρτησης. Οι άνθρωποι αυτοί επιτελούν ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο και ωστόσο είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που καταναλώνει πάρα πολλά λόγια για το ζήτημα, αλλά τους ανθρώπους που αναγκαστικά και υποχρεωτικά παίζουν ένα ουσιαστικό ρόλο, τους έχει σε δεύτερη μοίρα. Χρόνια τώρα καταναλώνονται πολλά λόγια για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών. Εδώ και τώρα εμείς, και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, θα ανεβάσουμε τους τόνους, για το συνολικό ζήτημα, για τους ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά σ' αυτόν τον τομέα».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στο Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου.

Στη συνάντηση που είχαν η Αλ. Παπαρήγα και οι υποψήφιοι βουλευτές Β΄ Αθηνών Λούλα Καρατζά και Μιχάλης Σελέκος, με τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου Κέντρου Πρόληψης και εκπροσώπους άλλων Κέντρων της Ελλάδας, με τους γονείς και φορείς της περιοχής, τα προβλήματα τέθηκαν εκρηκτικά. «Η πρόληψη είναι στον αέρα. Υπάρχει μια σύγχυση, ένα πινγκ-πονγκ που το "μπαλάκι" είναι οι εργαζόμενοι», υπογράμμισαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Οπως τόνισαν, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επέλεξαν να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα Κέντρα Πρόληψης με τη μορφή των Αστικών Εταιρειών (50% στην ευθύνη του ΟΚΑΝΑ και 50% στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και ταυτόχρονα τα καταδικάζουν στην απαξίωση και στην υποβάθμιση. Οι εργαζόμενοι και του συγκεκριμένου Κέντρου επανειλημμένα έχουν παραμείνει απλήρωτοι έως και 7 μήνες, συνολικά στα 71 Κέντρα της χώρας δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παίρνουν - όταν πληρώνονται - διαφορετικούς μισθούς, ενώ οι διαρροές προσωπικού είναι συχνό φαινόμενο. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις «έπνιξαν» τον ίδιο τον προορισμό των Κέντρων Πρόληψης μη θέτοντας σε εφαρμογή το Μνημόνιο των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που θα επέτρεπε τη ζωτικής σημασίας παρέμβαση των επιστημόνων μέσα στα σχολεία. Την ίδια στιγμή, οι πόρτες των σχολείων είναι ανοιχτές για τους κάθε λογής επιχειρηματίες.

«Η πραγματική ανθρωπιά είναι στην πρόληψη»
«Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές. Εμείς σε όλα τα θέματα ξεκινάμε από την πρόληψη, στα δάση, στην Υγεία, σε όλους τους τομείς», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα και συνέχισε: «Η πρόληψη κοστίζει. Η πραγματική ανθρωπιά είναι στην πρόληψη. Η πρόληψη απευθύνεται σε όλους». Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης με τη μορφή της Αστικής Εταιρείας ανοίγει το δρόμο και στη δράση των ιδιωτών. «Είμαστε κάθετοι. Δε δεχόμαστε ούτε συζήτηση. Ο επιχειρηματίας να κάτσει στο σπίτι του, στην επιχείρησή του, στην πρόληψη δεν μπορεί να μπαίνει», ξεκαθάρισε.

«Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει μια ενιαία πολιτική. Ενας ενιαίος φορέας», είπε. «Χρειάζεται - συνέχισε - να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση ότι είστε υπάλληλοι της πρόληψης, αυτοί οι χώροι πρέπει να είναι δημόσιου χαρακτήρα. Να είστε μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, τα Κέντρα Πρόληψης να είναι δημόσια για να μπορούν να ελέγχονται και χρειάζεται μια συνεχής επιστημονική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων». Πρέπει, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, να υπάρχουν πολλές δομές κοντά στον κόσμο, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, με ανθρώπους ειδικευμένους, με εξασφαλισμένα κονδύλια, χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών. «Πρέπει να ληχθεί και μετά τις εκλογές το ζήτημα το εργασιακό. Είναι απόλυτα δεμένο με το συνολικότερο ζήτημα. Με αυτή την εργασιακή ανασφάλεια που έχετε, δεν μπορείτε να κάνετε δουλιά, όση όρεξη και αν έχετε», είπε. «Μιλάνε για ανεργία στην Ελλάδα. Ο κοινωνικός τομέας σήμερα θα μπορούσε να δημιουργήσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας μόνιμες - όχι αυτές που πάνε να δημιουργήσουν, όπως ο ψευτοεθελοντισμός κλπ. - με βάση τις σύγχρονες ανάγκες που υπάρχουν και να απασχοληθεί νέος κόσμος, νέοι άνθρωποι», συνέχισε.

Σχετικά με διάφορες απόψεις που πλασάρονται, όπως ότι ο χρήστης είναι χρόνιος ανίατος ασθενής και διάφορα άλλα αντιδραστικά ιδεολογήματα τέτοιου τύπου, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Κάθε κυβέρνηση φτιάχνει ένα καινούριο σχέδιο για τα ναρκωτικά, όπου είναι υποτίθεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκεί οι ιδεολογικές απόψεις που υπάρχουν είναι πολλές φορές επιζήμιες, επομένως επηρεάζει και το πρακτικό μέρος».

Η προεκλογική περίοδος έχει καταντήσει η πιο σκοτεινή περίοδος όσον αφορά την ουσία της πολιτικής συζήτησης. Ελάχιστα πράγματα ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο για τα ναρκωτικά. Αυτά τα ζητήματα δε συζητιούνται σκόπιμα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. «Αυτό που έχει σημασία για μας σαν κόμμα είναι να συζητάς 365 μέρες το χρόνο, να παλεύεις 365 μέρες το χρόνο», επισήμανε και ξεκαθάρισε: «Το ότι είμαστε εδώ είναι και ένα φιτίλι, για να τεθούν στο επίκεντρο αυτά τα ζητήματα και μετά τις εκλογές».

http://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: