Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
23.11.2007
Αγαπητοί συνάδελφοι
Είναι απόλυτα κατανοητό ότι έχουμε έρθει όλοι στο Αμήν! Η υποχρηματοδότηση των Κέντρων μας από την πολιτεία συνεχίζεται και η πραγματικότητα που ήδη υπάρχει για αρκετούς από μας, αλλά και οι υπόλοιποι θα την «γευτούμε» τους αμέσους επόμενους μήνες τα οικονομικά είναι ότι θα μένουμε απλήρωτοι..
Το ένα υπουργείο ρίχνει στο άλλο τις ευθύνες, στην Βουλή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας λέει μεγάλα λόγια για το μέλλον, αλλά δεν δεσμεύεται σε τίποτα για το παρόν.
Ενημέρωση εκτενής για όλα αυτά υπάρχει στο ιστολόγιο μας που ανανεώνεται καθημερινά:
http://www.prolipsiworkers.blogspot.com/

Η θέση του Δ.Σ. του Σωματείου είναι, ότι παρά την εύλογη αγανάκτηση για τους απανωτούς εμπαιγμούς και για να προλάβουμε πιθανές παρορμητικές κινήσεις, είναι ότι για την κατάσταση θα ενημερώσουμε την κοινωνία αποτελεσματικά και θα πιέσουμε την εξουσία, που νοιάζεται επικοινωνιακά για το «κοινωνικό της προφίλ», όταν δρούμε συντονισμένα, με στρατηγική και με τακτική.
Δεν είμαστε ενάντια σε κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανάδειξη των προβλημάτων μας, ακόμα και σε περιφερειακό επίπεδο. Ίσα- Ίσα.. Αντίθετα , κάθε πρακτική είναι χρήσιμη , αρκεί να είναι οργανωμένη και σωστά προβεβλημένη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έτσι ώστε να συνιστά όντως πίεση προς το Υπουργείο Υγείας και συνολικά στη Κυβέρνηση.
Επίσης φροντίστε να βάλετε μέσα και τα Διοικητικά Συμβούλια των Κέντρων σας.
Το να διαλέξουν κάποιοι να αντιπροσωπεύουν τις τοπικές κοινότητες σε αυτά, έχει κάποια δέσμευση. Τώρα πρέπει να αποδείξουν τους σκοπούς τους. Όταν συνεχίζουμε να είμαστε κάποιοι από μας απλήρωτοι, ή απειλούμαστε στο άμεσο μέλλον από αυτόν τον κίνδυνο, έχουν και αυτοί ευθύνες και θα ζητηθούν και από αυτούς.
Συνάδελφοι που δεν έχετε πληρωθεί για μακρύ χρονικό διάστημα, εξετάσατε το ενδεχόμενο «επίσχεσης» εργασίας; Το Σωματείο σε αυτή την περίπτωση θα σας συμπαρασταθεί και συνδικαλιστικά και νομικά.

Επιπλέον , αναφορικά με το Συνέδριο της Κύπρου , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε , ότι ήταν η πρώτη φορα που ειπωθήκανε τα εργασιακά μας θέματα εντός του προγραμματος του Συνεδρίου. Εργασιακά θέματα που όμως έχουν και επιστημονικό ενδιαφέρον, γιατί ταλανίζουν έναν πετυχημένο και πρωτοποριακό θεσμό κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως τα Κέντρα Πρόληψης. Είναι γεγονός ότι η αναφορά αυτή ξεσήκωσε α αντιδράσεις εμφανείς και υπόγειες, εμείς ωστόσο θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδριου και ιδιαιτερα στην Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου μας για το χρόνο που αφιέρωσε.
Στην Κύπρο , όμως πραγματοποιήσαμε και συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ , κ. Φωτεινόπουλο , όπως και με τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Χανιων , κ. Βιρβιδάκη.
Ο πρόεδρος , του ΟΚΑΝΑ, μας ανέφερε , ότι εντός της προηγουμενης εβδομάδας θα επίλυε το οικονομικό των Κέντρων Πρόληψης , τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση και ότι το ποσο που θα δοθεί στον ΟΚΑΝΑ στα Κ.Π , από 2,5 εκατ . ευρώ , που ανέφερε ο κ. Ζωγράφος στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης , έγινε ( ξαφνικά και ¨μάλλον¨ επειδή , εμείς δεν καταλάβαμε καλά) 1,5 εκατ.ευρω!
Ο κ. Βιρβιδάκης μας ανέφερε, ότι θα προσπαθήσει να παρεμβει στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών , το οποίο αρνειται να εξοφλήσει το 1,2 εκατ. ευρώ, οπου μας οφείλει , εάν δεν εξοφλήσει πρώτα ο ΟΚΑΝΑ ,όλο το χρέος του στα Κ.Π!
Συμπέρασμα δικό μας … η ομηρία συνεχίζεται …εις βάρος μας….χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού όλων αυτών!!!

Το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου, Τίμος Στραβοπόδης αντιπροσώπευσε το Σωματείο στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Κυλλήνη. Συνέδριο που πήρε αποφάσεις που ενισχύουν τα Κ. Π.
Και αυτά μπορείτε να τα δείτε στο Ιστολόγιο:
http://www.prolipsiworkers.blogspot.com/

Κατόπιν , λοιπόν των τελευταίων γεγονότων , που μόνο υποσχέσεις είναι από πλευράς ΟΚΑΝΑ και Υπουργείου Υγείας , αποφασίσαμε να εκφράσουμε την συλλογικότητά μας , με εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 07.12.2007 (μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ) και παράλληλα συνέντευξη τύπου στην Αθήνα στις 6.12.2007 (μαζί με άλλα σωματεία Εργαζομένων του χώρου της Πρόληψης- Απεξάρτησης), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα ήταν καλό να γίνουν παράλληλες κινητοποιήσεις και ήδη οργανώνονται κάποιες σε συντονισμό με τα περιφερειακά Δίκτυα.

ΣΤΗΝ Κύπρο αφού συζητήσαμε στην Ολομέλεια, πήραμε μια απόφαση να προχωρήσουμε σε συγκρότηση προσωρινών τριμελών ή πενταμελών Συντονιστικών Επιτροπών από τις περιφέρειες, για να συντονίσουν μαζί με το Δ.Σ. τώρα τις κινητοποιήσεις, αλλά και να είναι η βάση για την περιφερειακή οργάνωση του Σωματείου, που θα λάβει χώρα με καταστατική αλλαγή που θα προωθηθεί αμέσως μετά την επίτευξη του άμεσου στόχου μας που είναι η υπογραφή της βελτιωμένης 5ετούς σύμβασης.

Ήδη μια πρώτη κινητοποίηση, που γίνεται με αφορμή την 7η περιφερειακή συνάντηση των ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ είναι η Συνέντευξη Τύπου που δίνεται στο χώρο Κ. Π Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ στην Τρίπολη σήμερα 23/11/07στις 1.30 προς τα περιφερειακά Μ. Μ. Ε της Πελοποννήσου. Είναι σημαντικό ότι στην συνέντευξη Τύπου θα παραστεί και εκπρόσωπος των Τοπικών Δ.Σ. των Κέντρων για να στηρίξει τα αιτήματά μας.
Από το Δ.Σ. του Σωματείου ο Τίμος Στραβοπόδης και από το Περιφερειακό Δίκτυο η Αναστασία Μπεντεβή.

Με την Απεργία που θεωρούμε δεδομένο ότι θα συμμετέχουμε ΟΛΟΙ διεκδικούμε :
Ψ Την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΟΚΑΝΑ
Ψ Την εργασιακή εξασφάλιση μας
Ψ Την πιστοποίηση των στελεχών και των Κέντρων Πρόληψης ως Φορέων Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχο – κοινωνικής Υγείας
Ψ Την αναγνώριση και συνέχιση του έργου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα
Ψ Την εξασφάλιση της περιφερικότητας και της ευελιξίας στην λειτουργία τους που βοήθησε ώστε να αναδειχθούν σε πρωτοπόρες κοινωφελείς υπηρεσίες υγείας , αναγνωρισμένες διεθνώς.

Η πρόταση για το θεσμικό είναι πρόταση τριών ομόκεντρων κύκλων , όπου πυρήνας είναι η άμεση χρηματοδότηση από τα οφειλόμενα , επόμενος ομόκεντρος κύκλος η ανανέωση της πενταετούς σύμβασης 2008-2012 και τρίτος ομόκεντρος κύκλος η οριστική λύση του θεσμικού , όπου πρέπει να κινείται και παράλληλα με τους δύο προηγούμενους .
Χωρίς καμιά υποχώρηση για τίποτα λιγότερο.


Τέλος , η επόμενη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας , θα πραγματοποιηθεί στις 10/12/07 και ώρα 10.30 π. μ. στην Αθήνα σε χώρο που θα σας ανακοινωθεί σύντομα με νέο ενημερωτικό σημείωμα .


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς ,


Το Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια: