Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, σχετικά με την υπολειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης –ΠΑΣΟΚ
Σαλαμίνος 2, 54625 Θεσσαλονίκη, Τηλ.:2310.550698, Φαξ:2310.553554
e-mail:magriotis@otenet.gr
Θεσσαλονίκη 29/01/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, σχετικά με την υπολειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών.
Ειδικότερα η ερώτηση του κ. Μαγκριώτη είναι η εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. Π. Παυλόπουλο
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. Δ. Αβραμόπουλο

Θέμα: Υπολειτουργούν τα κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών.

Κύριοι Υπουργοί,

Σε υπολειτουργία βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα, ενώ ελλοχεύει ακόμη και ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Η ελλιπής χρηματοδότησή τους από τους αρμόδιους φορείς, έχει σαν αποτέλεσμα την μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους τους, οι οποίοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι. Επιπλέον, το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές τις δομές διαρρέει συνεχώς, καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην έλλειψη μισθοδοσίας.
Τα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών αποτελούν συνεργασίες της Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Στη χώρα μας υπάρχουν 72 κέντρα που στοχεύουν στο να προαχθεί η ψυχοκοινωνική υγεία όλου του πληθυσμού, ιδιαίτερα της νεολαίας και να δράσουν με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνοντας τις αιτίες των εξαρτήσεων, αλλά και να συμβάλουν στην έγκαιρη ενημέρωση και προσέγγιση εξαρτημένων ατόμων με σκοπό την παραπομπής τους στις κατάλληλες δημόσιες, δωρεάν και κοινωφελείς υπηρεσίες αποκατάστασης.
Οι εργαζόμενοι των κέντρων τα τελευταία δύο χρόνια καταγγέλλουν την ανυπαρξία πολιτικής στο ευαίσθητο ζήτημα των ναρκωτικών, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προκειμένου να ενισχυθούν τα Κέντρα Πρόληψης.
Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, ο οποίος έχει την επιστημονική ευθύνη και την συγχρηματοδότηση κατά 50% των Κέντρων Πρόληψης δηλώνει αδυναμία να εξοφλήσει το χρέος του προς αυτά, που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια Ευρώ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προωθεί το υπόλοιπο της χρηματοδότησης κατά 50% από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (1,4 εκατομμύρια Ευρώ), αν και έχει αποφασίσει θετικά το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, ισχυριζόμενο ότι πρέπει να εξοφλήσει πρώτα τις οφειλές του το έτερο Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΟΚΑΝΑ.
Οι εργαζόμενοι ανησυχούν, ότι πίσω από τις καθυστερήσεις υπάρχει σκοπιμότητα εγκατάλειψης αυτού του Δικτύου Πρόληψης.
Επειδή η ελλιπής χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης τα αναγκάζει να υπολειτουργούν και να αδυνατούν να παρέχουν στο βέλτιστο τις υπηρεσίες που θα έπρεπε.
Επειδή η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, αποτελεί αδήριτη ανάγκη και μάλιστα η αποτελεσματικότητά τους έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν και πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην εξόφληση των χρεών, ή δυνατόν και στην αύξηση της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, και αν έχετε πρόθεση να παγιωθεί αυτή η χρηματοδότηση μέσω των προϋπολογισμών των Υπουργείων σας;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και πότε, προκειμένου να βελτιωθεί ευρύτερα ο τομέας της Πρόληψης στη χώρα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: