Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Ερώτηση της κας Α. Διαμαντοπούλου στον Υπουργό Υγείας, σχετική και με τα προβλήματα των Κ.Π.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ:
Άννα Διαμαντοπούλου
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο

Θέμα: «Ναρκωτικά στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας»
Οι φορείς και οι κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας έχουν ενημερώσει επανειλημμένα τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Αθηναίων, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τοπικά Αστυνομικά τμήματα, Εισαγγελία Αθηνών) σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης που υπάρχουν στην περιοχή τους με επίκεντρο τις Πλατείες Κουμουνδούρου και Θεάτρου, τις οδούς Ευριπίδου, Μενάνδρου και Γερανίου και την ευρύτερη γύρω από αυτές περιοχή.
Το παλιό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, μέρα με τη μέρα, μεταμορφώνεται σ΄ ένα σκληρό γκέτο με συνθήκες άβατου για τους κατοίκους της Πρωτεύουσας. Παρά τις ελπίδες και προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με τις αναπλάσεις του κέντρου λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, μετά το 2004 η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς με τη γενικότερη εγκατάλειψη της περιοχής. Σ΄ αυτό έχει συμβάλλει και η παρουσία του παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους.
Το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ επισκέπτονται καθημερινά περίπου 300-350 ασθενείς-χρήστες. Η εσωτερική λειτουργία του προγράμματος είναι αξιόλογη και το ανθρώπινο δυναμικό του παραρτήματος έχει συμβάλλει με υπεράνθρωπες προσπάθειες στην καλή λειτουργία του.
Η μεγάλη όμως λίστα αναμονής για ένταξη στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ έχει δημιουργήσει ομάδες χρηστών εν αναμονή, που θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα και συναθροίζονται κατά δεκάδες στην περιοχή γύρω από τα κτίρια του οργανισμού. Καθημερινά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος παραβατικότητας. Στους χρήστες, προστίθενται οι έμποροι ναρκωτικών και οι μετανάστες που στρατολογούνται καταρχήν σαν βαποράκια και καταλήγουν μετά στην χρήση
Η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών κοινωνικών προβλημάτων συχνά δημιουργούν συνθήκες αθλιότητας. Αυτό συμβαίνει και με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπου συμπυκνώνονται όλα τα μεγάλα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί σύνθετες και πολυδιάστατες προσεγγίσεις όπως είναι η πολιτική για τα ναρκωτικά, η ασφάλεια, η δημόσια υγεία, η μετανάστευση. Αντιμετωπίζονται μόνο με συντονισμένη δράση, συμμετοχή, διαφάνεια και ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.
Οι μαρτυρίες αναφέρουν την άθλια κατάσταση των χρηστών που πιέζουν φορτικά τους κατοίκους και τους περαστικούς για χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Η εμπορία και η χρήση γίνεται ανοικτά χωρίς προφυλάξεις που σημαίνει ότι έχει παγιωθεί ένα έλλειμμα αστυνόμευσης στην περιοχή. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες έχουν επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα στους φορείς της πολιτείας (κυβέρνηση, Δήμο Αθηναίων) και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Όλα αυτά προϋποθέτουν ισχυρή πολιτική βούληση, που δεν φαίνεται να υπάρχει, όταν είναι γνωστό ότι η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται και καμία πρωτοβουλία δεν φαίνεται να έχει αναληφθεί έστω για την ανατροπή των αρνητικών τάσεων.
Για να πετύχουμε «Ξανά ζωή στο Κέντρο», της Αθήνας, εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός και συντονισμός αλλά ταυτόχρονα τα προβλήματα και τα θέματα πρέπει να επιμερίζονται και να εξειδικεύονται .
Στα πλαίσια του επιμερισμού των προβλημάτων και της οριοθέτησης τους,
επειδή ο μεγάλος αριθμός χρηστών που επισκέπτεται το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ και όσων δεν ικανοποιούνται από την υπάρχουσα ζήτηση στην οδό Σοφοκλέους, συμβάλλει αναμφίβολα στα γενικότερα προβλήματα της περιοχής,
επειδή η απόγνωση των χρηστών έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που χρησιμοποιούν σύριγγες από τα σκουπίδια του παρακείμενου ΙΚΑ με σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία της περιοχής,
επειδή οι λειτουργίες και τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ υποχρηματοδοτούνται και πολλές υπηρεσίες, όπως τα Κέντρα Πρόληψης παρουσιάζουν εικόνες διάλυσης,
επειδή κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Ερωτάται ο κος Υπουργός
- Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για την αποσυμφόρηση του παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους?
- Tι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προστασία των χρηστών και της δημόσιας υγείας ?
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης και ποιος ο προϋπολογισμός τους ?

Αθήνα, 07.01.2008
Η Βουλευτής

Άννα Διαμαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: