Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

(Οι φωτογραφίες είναι από τις τοπικές εφημερίδες "Πτολεμαίος", "Ta Nέα της Πτολεμαιδας", "Πρωινός Λόγος Ν. Κοζάνης", καθώς και από τις Αθηναϊκές "Ριζοσπάστης" & " Έθνος" )

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ διαδήλωσαν χθες ενάντια στην εξάρτηση και ζήτησαν Προγράμματα Πρόληψης επαρκή και ειλικρινά υποστηριζόμενα από την Πολιτεία.


Η αναγκαιότητα για ένα σαφές, διαρκώς αναπτυσσόμενο Δίκτυο Κ.Π. , ταυτόχρονα ευέλικτο, αλλά και με στρατηγικό σχεδιασμό, είναι και μέσα από τα τραγικά γεγονότα εμφανής. (Δείτε τις προτάσεις του Σωματείου μας προς την Κυβέρνηση και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα εδώ.)


Δυστυχώς, η κοινή γνώμη, σπάνια στρέφει την προσοχή της σε αυτά τα ζητήματα, όταν δεν υπάρχουν δραματικές εικόνες.


Συνεπώς, τώρα που υπάρχει το ενδιαφέρον(μέχρι και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για αυτό το θέμα), με το Δελτίο Τύπου που διανείμαμε, θελήσαμε να στρέψουμε την προσοχή σε όλα αυτά, που διαρκώς επισημαίνουμε, από τα οποία μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν κατάφερε να υλοποιήσει έστω ελάχιστα.



Το ψήφισμα των Πολιτών της ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ μιλά για " επείγουσα ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» του ΟΚΑΝΑ στην Κοζάνη".


Εντύπωση μας έκανε το διάβημα των Μαθητικών Συμβουλίων να ζητήσουν Μονάδα Πρόληψης στην Κοζάνη (δηλαδή Παράρτημα του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» Ν. Κοζάνης, όπως έχουν ζητήσει και άλλοι φορείς).

Ενδεικτικά, αρκετά περιεκτικό ρεπορτάζ βρήκαμε εμείς στις ηλεκτρονικές εκδρόσεις των εφημερίδων "Έθνος" , "Ριζοσπάστης" , καθώς και της τοπικής "Πτολεμαίος".

Οι συνάδελφος Νίκος Τσακμάκης, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ.Π. "Ορίζοντες", με δηλώσεις του σε συγκέντρωση φορέων έδειξε το εύρος της δράσης που μπορεί να αναλάβει ένα κέντρο πρόληψης, όχι μόνο σε κατάσταση κρίσης, όπως αυτή, αλλά και πάντα!(Αφού αυτά τα κάνουμε κάθε μέρα, είναι μια δουλειά που γίνεται στο παρασκήνιο..).

Είπε λοιπόν ο συνάδελφος, όπως τα κατέγραψε η δημοσιογράφος κα Έφη Χατζηβασιλείου στο τοπικό έντυπο "Διαφάνεια":

"....εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου. Ο ίδιος ανέφερε πως ο πόνος χρειάζεται υποστήριξη και πως τα ναρκωτικά είναι υπόθεση όλων.


Ο κ. Τσακμάκης εμφανίστηκε διαθέσιμος για ο,τιδήποτε χρειαστεί και στο πλαίσιο των ενημερώσεων, εάν κριθεί αναγκαίο και δεν επαρκεί το προσωπικό του κέντρου, θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Όπως επισημάνθηκε την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις με τους γονείς.

«Εγώ είμαι ανοιχτός να έρθω, να κάνουμε αυτή τη διάλεξη σε όσους γονείς ενδιαφέρονται και από εκεί και πέρα μπορούμε να συστήσουμε ομάδες γονέων όπου θα λειτουργήσουν πάρα πολύ καιρό» ανέφερε και διευκρίνισε ότι αυτές οι ομάδες θ΄ αποτελούνται από 15-έως 17 γονείς (ανα ομάδα) σε δίωρες συναντήσεις για την ενθάρρυνση των παιδιών.
Ο κ. Τσακμάκης τόνισε πως το κέντρο είναι διατεθειμένο να εκπαιδεύσει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς εάν κριθεί αναγκαίο, αφού στο Νομό είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι ανάγκες αφού υπάρχουν μόνο 4 για ένα νομό 150.000."

Επίσης σε ομιλία του σε εκδήλωση του νεοϊδρυθέντος "Συλλόγου ενάντια στις εξαρτήσεις Ν. Κοζάνης", που κάλυψαν "Τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ" & "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ" ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Πριν από χρόνια, λέγαμε ότι η άγνοια είναι το πρόβλημα και πρέπει να δώσουμε γνώση. Σήμερα όμως τα παιδιά ξέρουν. Το πρόβλημα είναι η δυσκολία και πρέπει να δώσουμε υποστήριξη, εκπαίδευση, για να μάθουν να ξεπερνάν τις δυσκολίες. Η πρόληψη είναι υπόθεση όλων όσων μπορούν να παρέχουν υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες να εντοπιστούν παράγοντες στο ατομικό, κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο, έτσι ώστε η πρόληψη να μπορέσει να στρέψει τα φώτα σ’ αυτούς και να γίνει πιο αποτελεσματική. Παράγοντες και συνθήκες που όταν εμφανίζονται αυξάνουν την πιθανότητα εμπλοκής ενός ατόμου στις ουσίες. Δεν φτάνει μόνον ένας παράγοντας όμως. Χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραγόντων για να φτάσει ένα παιδί στη χρήση», επισήμανε ο κ. Τσακμάκης για να προσθέσει πως έχουμε δυστυχώς μια κοινωνία που ευνοεί τις εξαρτήσεις και στο σημείο αυτό να μιλήσει για διάφορα χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως για να αδυνατίσεις, για να ηρεμίσεις, για να αναπληρώσεις τις βιταμίνες του οργανισμού, για να περιορίσεις το αλκοόλ, στα οποία υπάρχει μια ουσία για να αλλάξουμε τα συναισθήματά μας. «Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το παιδί βλέποντας τους μεγάλους, αλλάζει και αυτό τα συναισθήματά του με μια ουσία. Παλιότερα λέγαμε υπάρχει άγνοια, σήμερα είναι η δυσκολία και πρέπει να τα υποστηρίξουμε. Ο τρόπος είναι να ακούμε τα παιδιά μας με σεβασμό, να τους δίνουμε να καταλάβουν ότι «μετράν» για μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο ως μήνυμα".



......................................................................................................



Εν τω μεταξύ, όπως μαθαίνουμε, ο περιφερειακός Ραδιοφωνικός Σταθμός ΕΡΑ Αιγαίου, ανέδειξε το Δελτίο Τύπου, που του αποστείλαμε με δηλώσεις του Υπεύθυνου Επικοινωνίας του Δ.Σ. του Σωματείου μας Τίμου Στραβοπόδη και συναδέλφων από τη Λέσβο, ενώ στην Άρτα και στη Σάμο έγινε θέμα της Ημέρας στους τοπικούς ραδιοσταθμούς.






Συνάδελφοι, τα επαρχιακά ΜΜΕ και το Διαδίκυτο είναι μεγάλη δύναμη. (Ενημερώνετε το σωματείο για τις παρεμβάσεις σας..)





.............................................................................................................

Τέλος ενημερωθήκαμε από το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο βουλευτής του κος Λεβέντης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τον ΟΚΑΝΑ, όπου ανάμεσα στα άλλα ερωτά και για θέματα δικού μας ενδιαφέροντος:









  • Τι μέτρα θα πάρει για την ενίσχυση της πρόληψης ιδίως με διαρκή ενημέρωση του πληθυσμού για τις συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών ουσιών;
    • Με ποιους τρόπους σκοπεύει να τονώσει και να ενθαρρύνει την κοινωνικότητα και τις δημιουργικές δραστηριότητες των ανθρώπων και ιδιαίτερα της νεολαίας;


Αύριο ίσως έχουμε και άλλα νέα. Αναμείνατε στην Οθόνη σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια: