Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Άρθρο του "Ρ"

Τετάρτη 9 Γενάρη 2008 - "Επωνύμως"
Πολιτική που «σκοτώνει»
Ο θάνατος της 14χρονης μαθήτριας από την Πτολεμαΐδα Κοζάνης μετά από χρήση κοκαΐνης προκαλεί, αν μη τι άλλο, οργή και αγανάκτηση. Το γεγονός ότι μόλις ένα 24ωρο μετά το θάνατο της έφηβης, η χρήση ναρκωτικών ουσιών (σ.σ. μάλιστα πρόκειται ξανά για κοκαΐνη) είχε ως συνέπεια μια 20χρονη κοπέλα στην Αλεξανδρούπολη να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, προκαλεί πολλά ερωτήματα και προβληματισμό, που πρέπει να οδηγήσουν τη νεολαία και τους εργαζόμενους σε συμπεράσματα γι' αυτό το θανατηφόρο φαινόμενο που μαστίζει τους νέους και χρόνο με το χρόνο οξύνεται.
Για τα δύο αυτά τραγικά κρούσματα μέσα σε δυο μέρες, μπορεί κάποιος να πει ότι πρόκειται για «συγκυρία». Ωστόσο, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα «τυχαίο γεγονός». Κανένα φαινόμενο, κανένα κοινωνικό γεγονός δεν είναι τυχαίο, όταν υπάρχουν αντικειμενικές αιτίες που το δημιουργούν και συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που το συντηρούν και το ενισχύουν. Είναι γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βιώνουν τεράστια αδιέξοδα. Σε αυτά πατά το «κύκλωμα». Αυτοί που θέλουν από τη μια, κυρίως, τους νέους να «βυθίζονται» στον κόσμο των ναρκωτικών για να μην αγωνιστούν οργανωμένα ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα αδιέξοδα. Και από την άλλη, βεβαίως, να αυξάνονται τα πλούτη των μεγαλεμπόρων που σκορπούν το θάνατο. Και για να μπορέσουν να βάλουν τους νέους στο «κόλπο», δημιουργούν κοινό σημείο αναφοράς στην παρέα, τη ναρκωτική ουσία, ως υποκατάστατο της «φυγής» από τη μίζερη πραγματικότητα. Φυγής που σε πάει στο θάνατο.
Πόσο «τυχαία» μπορεί να είναι η καταγγελία των κατοίκων της συνοικίας εργατικών κατοικιών της Πτολεμαΐδας, όπου διέμενε η 14χρονη, ότι τα ναρκωτικά στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε μάστιγα; Πόσο «τυχαίο» μπορεί να θεωρηθεί ότι η 14χρονη έκανε χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών, που από κάποιους χαρακτηρίζονται «μαλακές»;
Τι να πει κανείς για την έλλειψη κέντρου απεξάρτησης και συμβουλευτικού σταθμού του ΚΕΘΕΑ σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία; Για την κλιμακούμενη υποχρηματοδότηση των δομών που σχετίζονται με τον τομέα της τοξικοεξάρτησης, είτε σε επίπεδο έρευνας, είτε στην πρόληψη, απεξάρτηση, επανένταξη; Για το ότι πολλοί εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) μένουν για μήνες απλήρωτοι ενώ συνάπτουν ατομικές εργασιακές συμβάσεις ορισμένου χρόνου;
Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού: Στην Ελλάδα 1 στους 10 εφήβους 14 - 17 χρόνων έχει κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας, ενώ η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι πριν τα 16 χρόνια. Η κάνναβη παραμένει η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα στην Ευρώπη και, μάλιστα, η χρήση της βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της. Μετά την κάνναβη η πιο διαδεδομένη ουσία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η κοκαΐνη, που σημειώνει και αλματώδη αύξηση, με περίπου 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίων να έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης κατά το τελευταίο έτος (2007), ενώ 12 εκατομμύρια Ευρωπαίων έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης έστω και μια φορά στη ζωή τους.
Η ανυπόταχτη στάση ζωής, η οργανωμένη ζωή και πάλη για μια κοινωνία απαλλαγμένη από ναρκωτικά είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί πιο αποφασιστικά από τη νεολαία σήμερα. Γι' αυτό απαιτείται ταξικός αγώνας με στόχο μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις αιτίες και τα αδιέξοδα που τροφοδοτούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Ελένη ΜΑΪΛΗ

Επίσης, τα μέλη του Δ.Σ. Β. Αλεξάκη και Π.Τριανταφύλλου, έδωσαν συνεντεύξεις στον 902 (τηλεόραση & ραδιόφωνο), σχετικά με την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού δικτύου πρόληψης. Αυτό το δίκτυο υπάρχει, έστω και με προβλήματα , τα Κ.Π. αποτελούν καίριο και αναπόσπαστο κομμάτι του. Πρέπει με σοβαρότητα να στηριχθεί οικονομικά και θεσμικά από την Πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: