Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Μετά τα Κ.Π. και το ΕΚΤΕΠΝ υποχρηματοδοτείται - Αντίδραση ΚΚΕ

(ρεπορτάζ )
Υποχρηματοδότηση και υπολειτουργία
Αυξάνονται τα αιτήματα των νέων για υπηρεσίες απεξάρτησης
Με τερτίπια που θυμίζουν «Ολυμπιακή» μέχρι να δοθεί στους ιδιώτες, η κυβέρνηση οδηγεί τη μια δομή μετά την άλλη που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση - είτε αφορούν την έρευνα, είτε την πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη - σε οικονομικό αδιέξοδο. Την υποχρηματοδότηση και την υπολειτουργία αντιμετωπίζει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες, ενώ δεν καλύπτονται ούτε οι πάγιες και λειτουργικές ανάγκες και ουσιαστικά «στραγγαλίζεται» το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο.
Οπως καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, αν και απ' το υπουργείο Υγείας φαίνεται να εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του ΕΚΤΕΠΝ, που θα έπρεπε να καταβάλλεται μέσω του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η χρηματοδότηση που φτάνει τελικά στο ΕΚΤΕΠΝ από το 2004 υπολείπεται σταθερά των λειτουργικών αναγκών του.
Την έντονη αντίδραση της Λούλας Καρατζά, υπεύθυνης του Τμήματος για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ, προκάλεσε ο Παναγιώτης Μελάς, εκπρόσωπος της ΝΔ στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε «τα ΜΜΕ να κάνετε ενημέρωση, πρόληψη. Ερχόμαστε στην καταστολή, να πάρει προφυλάξεις το κράτος».
Η Λούλα Καρατζά υπογράμμισε: «Εδώ έχουμε μπερδευτεί. Δεν ταυτίζεται η ενημέρωση με την πρόληψη. Οι εκπρόσωποι της Διακομματικής της Βουλής - το ΚΚΕ δεν υπέγραψε το κείμενο της Διακομματικής, κατέθεσε δικό του ξεχωριστό - να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουν κάποια πράγματα. Υπάρχουν κάποια προβλήματα εδώ. Γιατί το ΕΚΤΕΠΝ, τα Κέντρα Πρόληψης υποχρηματοδοτούνται; Πού είναι οι χρηματοδοτήσεις; Τα ΜΜΕ και οι επιχειρήσεις θα κάνουν πρόληψη; Και τι είναι πρόληψη; Τα σλόγκαν; Γιατί για σλόγκαν μιλάμε. Για το ΚΚΕ τα στοιχεία που δίνει σήμερα το ΕΚΤΕΠΝ είναι χρήσιμα να τα δούμε και να βελτιώσουμε τις θέσεις μας όπου χρειάζεται. Και τέλος να συμφωνήσουν Διακομματική και υπουργείο Υγείας αν η εξάρτηση είναι αρρώστια, παθογένεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: