Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κυρίες Α. Διαμαντοπούλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα θέματα των Κ.Π.


Ερώτηση κατέθεσαν χθες (29.1.2008) στη Βουλή οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κυρίες Άννα Διαμαντοπούλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου , σχετικά με τα προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών.


Ειδικότερα η ερώτηση έχει ως εξής:


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Παιδείας

Θέμα: «Το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ»
Η Πρόληψη στον εθισμό από τις διάφορες εξαρτησιογόνες ουσίες αποτελεί σοβαρό ανάχωμα στη μάστιγα των ναρκωτικών, ιδιαίτερα όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν αυξητικές τάσεις στη χρήση ουσιών για όλο και πιο νεαρές ηλικίες. Η σημασία της πρόληψης τονίσθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά.
Στην Ελλάδα το δίχτυο πρόληψης από τις εξαρτησιογόνες ουσίες που λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν δίκτυο κοινωνικής προστασίας υποκαθιστώντας την έλλειψη κοινωνικών δομών σε τοπικό επίπεδο και συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή, αποτελείται από τα 72 Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν ήδη 12 χρόνια.

Η κυβέρνηση παρά το αξιόλογο και αναγνωρισμένο έργο τους στις τοπικές κοινωνίες, δεν τηρεί για ακόμη μια φορά, τις δεσμεύσεις της για παροχή των αναγκαίων πόρων στήριξης με αποτέλεσμα τα ΚΠ να οδηγούνται σε μαρασμό.

Η χιονοστιβάδα χρεών εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των Κέντρων και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, δεδομένου ότι δεν τηρείται η Προγραμματική Σύμβαση που ισχύει από το 2004 και καθυστερεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών τα τελευταία 2 χρόνια.

Η υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης έχει καθυστερήσει σημαντικά δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας τόσο των εργαζομένων στα Κ.Π όσο και των φορέων αποδεκτών των υπηρεσιών τους.

Η Μόνιμη Επιτροπή που προβλεπόταν στην Προγραμματική Σύμβαση του 2004 με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για την θεσμική, επιστημονική, οικονομική αναβάθμιση των Κ.Π. δεν λειτούργησε ποτέ με ευθύνη των εμπλεκόμενων Υπουργείων αποσκοπώντας στην υποβάθμισή πάρα στην αναβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης.

Η συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με το Υπουργείο Παιδείας βασίζεται σε ένα ανενεργό «μνημόνιο συνεργασίας», χωρίς να έχει θεσμοθετηθεί ο ρόλος των Κ.Π. στην εκπαίδευση, παρά το σημαντικό έργο των Κέντρων πρόληψης στο χώρο της σχολικής κοινότητας
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

- Πότε θα καταβάλετε τις οφειλές των παρελθόντων ετών και ποιος ο σχεδιασμός για τη χρηματοδότηση του έτους 2008 στα Κέντρα Πρόληψης.

- Τι μέτρα θεσμικού χαρακτήρα προτίθεσθε να λάβετε για την επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης και πότε Θα υπογραφεί η νέα Προγραμματική Σύμβαση.

- Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε προκειμένου η 12ετής εμπειρία των Κέντρων Πρόληψης στον χώρο της Αγωγής Υγείας να αξιοποιηθεί συστηματικά και δεσμευτικά και στο χώρο της εκπαίδευσης.


Αθήνα, 29.01.2008


Οι Βουλευτές

Άννα Διαμαντοπούλου
Εύη Χριστοφιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: