Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Η τοπική Κοινωνία του Νομού Κοζάνης για την Πρωτογενή Πρόληψη, με αφορμή το ταγικό γεγονός της ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ




Αναδημοσίευση από τον τοπικό Τύπο

10 Ιανουάριος 2008

ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Συλλαλητήριο κατά των ναρκωτικών στις 15/1

Πανεκπαιδευτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στα ναρκωτικά διοργανώνεται την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας με απόφαση φορέων και πολιτών, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (8/1) στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ενάντια στις Εξαρτήσεις Νομού Κοζάνης και του Συλλόγου Οικιστών των νέων Εργατικών Κατοικιών (Οικισμού V).
Η πρωτοφανής συμμετοχή πολιτών σε μια συγκέντρωση που αποφασίσθηκε αυθημερόν, καταδεικνύει και το μέγεθος της αναστάτωσης και της ανησυχίας των κατοίκων της πόλης και γενικότερα της περιοχής, η οποία έχει συγκλονισθεί από την είδηση του θανάτου 14χρονης που αποδίδεται από την αστυνομία σε χρήση ουσιών. Με ψήφισμα που εκδόθηκε στη συγκέντρωση απευθύνεται κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της πόλης, το Εργατικό Κέντρο, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους συλλόγους δασκάλων και καθηγητών, τους μαθητές της Α/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης μέσω των 15μελών συμβουλίων τους, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τρίτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης «για να δείξουμε την αγωνία μας γι΄ αυτά που συμβαίνουν στη πόλη μας και για να απαιτήσουμε από τους επίσημους φορείς την αναγνώριση του προβλήματος καθώς και την αναζήτηση απαντήσεων στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα από ενδεδειγμένες λύσεις».
Παράλληλα, οι φορείς και οι πολίτες ζητούν με το ψήφισμά τους την άμεση σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαΐδας για συζήτηση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών και τη λήψη αποφάσεων για άμεση δημιουργία Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Δήμο Πτολεμαΐδας, άμεση λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού στο Δήμο, αλλά και ίδρυση Κέντρου Απεξάρτησης στο Νομό Κοζάνης. Ζητούν ακόμη επείγουσα ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης «Ορίζοντες» του ΟΚΑΝΑ στην Κοζάνη, καθώς και τη λειτουργία της Επιτροπής Παραβατικότητας στο Δήμο Πτολεμαΐδας με συμμετοχή και κοινωνικών φορέων, όπως εκπροσώπου του Συλλόγου Ενάντια στις Εξαρτήσεις Ν. Κοζάνης κ.α.
Οι εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων της πόλης που πήραν το λόγο στη συγκέντρωση, οι εκπαιδευτικοί, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ενάντια στις Εξαρτήσεις, των οικιστών των νέων Εργατικών Κατοικιών, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που παραβρέθηκαν αλλά και οι πολίτες, εξέφρασαν την ανησυχία και την αγωνία τους για το μέγεθος της εξάπλωσης των ναρκωτικών στην περιοχή και επισήμαναν την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό του προβλήματος και τη δημιουργία κατάλληλων υποστηρικτικών δομών, καθώς και την ενασχόληση των αρμοδίων φορέων με το θέμα της ενημέρωσης και πρόληψης.
Σημείωσαν ιδιαίτερα την απουσία δομών στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα χρήσης, ενώ δεν έλειψαν και αιχμές για την αστυνομία, καθώς αρκετοί υποστήριξαν ότι φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης αφού όπως ισχυρίστηκαν η αστυνομία «ξέρει τους εμπόρους αλλά κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα». Οικιστές των Εργατικών Κατοικιών αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα με τα κενά διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού που έχουν μετατραπεί σε στέκια ναρκομανών, κατάσταση και απειλεί την ψυχική γαλήνη των οικογενειών των οικιστών οι οποίοι φοβούνται για τα παιδιά τους, υποστηρίζοντας ότι μόνο εάν κατοικηθούν τα σπίτια και λειτουργήσουν οι κοινόχρηστοι χώροι θα αποκατασταθεί η ζωή στον οικισμό.
Την ανησυχία τους για την εξάπλωση της χρήσης ουσιών και μάλιστα σε μικρές ηλικίες εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Παναγιώτης Πλακεντά όσο και η αντινομάρχης Ιωάννα Κοντογούνη που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα ενημερώσουν το νομάρχη για τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας αλλά και θα καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση και στήριξή τους, δηλώνοντας μάλιστα ότι η ΝΑ βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ν. Κοζάνης «Ορίζοντες» Νίκος Τσακμάκης που παραβρέθηκε επίσης δήλωσε ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση του συλλόγου Ενάντια στις Εξαρτήσεις και αναφέρθηκε στην επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο γυμνάσιο της 14χρονης για τη στήριξη μαθητών και γονέων, καθώς και στη συγκρότηση Ομάδας Γονέων στην Πτολεμαΐδα και το στήσιμο μαθητικών πυρήνων με αναφορά στο θέμα των ναρκωτικών.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: