Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Eρώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα Κ.Π.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους υπουργούς:1.ΕσωτερικώνΔημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης και 2. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Εγκατάλειψη των Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ
Τα Κέντρα Πρόληψης επί σειράς ετών παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, προσπαθώντας μέσα από την συμβουλευτική ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με την χρήση ναρκωτικών ουσιών ή των οικογενειών αυτών προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αναζητήσουν θεραπεία σε οργανωμένες θεραπευτικές δομές. Ταυτόχρονα μέσα από βραχείες ή μακροπρόθεσμες ομάδες εφήβων καλλιεργούν την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων προκειμένου να αντισταθούν οι νέοι στην χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) και προσπαθούν να προάγουν την ψυχοκοινωνική τους υγεία.
Όμως παρά το τεράστιο έργο που παράγουν τα Κέντρα Πρόληψης από την κυβέρνηση καθημερινά απαξιώνονται. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ στην τελευταία έκθεσή του για την κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, το 2006 αναφέρουν ότι μειώθηκαν οι δαπάνες του ΟΚΑΝΑ 19% στη πρόληψη το διάστημα 2004 – 2006 και των δαπανών του ΚΕΘΕΑ κατά 38,1%. Την ίδια στιγμή τα οφειλόμενα του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ και το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και τα Κέντρα Πρόληψης αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες και οδηγούνται σε κλείσιμο.
Ερωτούνται οι κ. υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να επιλύσουν τα Κέντρα Πρόληψης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αν θα αναπτυχθούν και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
1.Έκτορας Νασιώκας
2.Λεωνίδας Γρηγοράκος
3.Ηλίας Καρανίκας
4.Ηλίας Λαμπίρης
5.Κατερίνα Περλεπέ
6.Μιχαήλ Τιμοσίδης
7.Χρήστος Χαϊδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: