Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Δελτίο Τύπου Βουλευτή για το θέμα των Ναρκωτικών

Aπό το γραφείο του Βουλευτή Χανίων κ. Σκουλάκη λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου, το οποίο και δημοσιεύουμε.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι όσοι συνάδελφοι παρακολούθησαν την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή από το "Κανάλι της Βουλής" και μας ενημέρωσαν ενισxύοντας την δική μας άμεση εντύπωση, ανέφεραν ότι ενώ για τα λοιπά θέματα της Τοξικοεξάρτησης ο Υπουργός έδωσε κάποιες έστω αόριστες απαντήσεις, για τα Κέντρα Πρόληψης δεν είπε σχεδόν τίποτα, παρά τις επίμονες οχλήσεις των επερωτώντων βουλευτών!!
Μόλις δημοσιευτούν τα πλήρη πρακτικά της βουλής από την συζήτηση θα τα ανεβάσουμε και εδώ..

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Βουλευτής Ν. Χανίων – Εισηγητής ΚΤΕ Υγείας ΠΑΣΟΚ

19.2.2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το επί 4 χρόνια αναμενόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών, μετά από παρέμβαση του Μ. Σκουλάκη

«Τα 4 τελευταία χρόνια καταγράφεται στη χώρα μας μια ανυπαρξία δράσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών αλλά και μια συνειδητή υποβάθμιση των φορέων που ασχολούνται με τη καταπολέμηση τους από πλευράς Κυβερνήσεως ΝΔ».

Με τις παραπάνω φράσεις ξεκίνησε την ομιλία του χθες στη Βουλή, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτησης 26 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα ναρκωτικά, τονίζοντας παράλληλα πως «η ΝΔ προσπαθεί να πείσει πως το πρόβλημα των ναρκωτικών στην ελληνική κοινωνία έχει μετριαστεί επειδή αυτή δεν ασχολείται και πολύ».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα Κέντρα Πρόληψης, στα οποία οι οφειλές από τον ΟΚΑΝΑ ανέρχονται σε πάνω από 6 εκατ. €, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν αποδιοργανωθεί και πολλά Κέντρα να κινδυνεύουν με κλείσιμο, αναγκάζοντας τον κ. Αβραμόπουλο να παραδεχθεί πως «πράγματι στον ΟΚΑΝΑ υπάρχει σήμερα ένα συσσωρευμένο έλλειμμα που αγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ».

Αναφορικά με το επί 4 χρόνια αναμενόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ)καταπολέμησης των ναρκωτικών, ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως πρόκειται για «έκθεση ιδεών δίχως καμία επιστημονική τεκμηρίωση και στρατηγικούς στόχους» και πως σε «αυτά τα 4 χρόνια η ΝΔ δεν φέρνει το νέο σχέδιο δράσης αλλά δεν εφαρμόζει και αυτό που βρήκε από το ΠΑΣΟΚ» προαναγγέλλοντας παράλληλα πως «το ΠΑΣΟΚ θα κινήσει άμεσα τη διαδικασία να κληθεί ο Υπουργός Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να καταθέσει εκεί το προσχέδιο του εθνικού σχεδίου δράσης», λαμβάνοντας την απάντηση από τον κ. Αβραμόπουλο πως «στις επόμενες μέρες θα φέρει το προσχέδιο στην Επιτροπή προς συζήτηση».

Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης κατηγόρησε τη Κυβέρνηση πως «χρησιμοποίησε τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά ως διακομματικό άλλοθι της πλήρους απραξίας της» αφού καμία από τις προτάσεις που αυτή κατέθεσε για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν έγινε δεκτή από το Υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως «οι λίστες των χρηστών για ένταξη σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα από 2.450 - 2.500 που ήταν το 2004, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 4.500», επιρρίπτοντας ευθύνες στη Κυβέρνηση για «εγκληματική αδράνεια και 4χρονη αδιαφορία», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όταν αποφασίσει η Κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το προεδρικό διάταγμα για τα θεραπευτικά προγράμματα και όταν αποφασίσει να στελεχώσει τις μονάδες με τις απογευματινές βάρδιες, τότε θα είναι πλέον αργά αφού οι μισοί από αυτούς που βρίσκονται στη λίστα θα έχουν φύγει απ’ τη ζωή».

Απαντώντας ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η λίστα αναμονής θα εξαλειφτεί με «την ένταξη όλων των Μονάδων μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και τη λειτουργική τους σύνδεση με τα «στεγνά» προγράμματα», κάτι το οποίο θα είναι «μη λειτουργικό», όπως τόνισε στη δευτερολογία του ο κ. Σκουλάκης «αφού θα πηγαίνουν οι άρρωστοι και θα παίρνουν τη δόση τους στο νοσοκομείο, χωρίς να λαμβάνουν τις κατάλληλες ψυχοκοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, που είναι το κλειδί της θεραπείας».

Ο κ. Σκουλάκης, μετά τις απαντήσεις του Υπουργού, εξέφρασε την αγωνία και τον προβληματισμό του για την μειωμένη χρηματοδότηση της καταπολέμησης των ναρκωτικών και ειδικά για τον ΟΚΑΝΑ ο προϋπολογισμός του οποίου είναι για φέτος μειωμένος κατά 1,7 εκατ. € σε σχέση με το 2007, κάτι το οποίο προκάλεσε την εύλογη αγανάκτηση του και απευθυνόμενος στο κ. Αβραμόπουλο ρώτησε «Πώς θα λειτουργήσετε τις μονάδες; Πώς θα πληρώσετε τους απλήρωτους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης; Πως και Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χανίων; Πώς θα στήσετε τις νέες μονάδες, που είναι άκρως αναγκαίο να τις στήσετε σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον μία σε κάθε υγειονομική περιφέρεια;» δίχως ωστόσο να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας παρά μόνο αόριστα «θα».

Αναφορικά με το ΕΚΤΕΠΝ, τόνισε πως «η μη εκπροσώπηση της χώρας μας στην Ευρώπη στα ζητήματα της καταπολέμησης των ναρκωτικών εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του ΕΚΤΕΠΝ, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και δύο μήνες, είναι απαράδεκτο γεγονός» και ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση του κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας.

Τέλος, σημαντικά ζητήματα στα οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά, ο κ. Σκουλάκης, χωρίς να λάβει ουδεμία απάντηση, ήταν :
· Το πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων χρηστών, που είναι στάσιμο εδώ και 4 χρόνια, με 50 χρήστες στο πρόγραμμα, ενώ έχει προδιαγραφές για 300 φυλακισμένους χρήστες και
· Η μη χρηματοδότηση από το 2003 και μετά, του τοξικολογικού εργαστηρίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θες/νικης, με συνέπεια 22 νομοί της Β. Ελλάδος να είναι ακάλυπτοι και έμποροι ναρκωτικών να διαφεύγουν ως χρήστες. Να σημειωθεί ότι η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής κατά των Εξαρτησιογόνων Ουσιών με ομόφωνη απόφαση των μελών της ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και 4 συναρμόδιους υπουργούς την παραπάνω χρηματοδότηση η οποία ανέρχεται στις 150.000 € ετησίως, χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: