Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Η άποψη του Σωματείου για την χρηματοδότηση διακίνσης DVD στα σχολεία της Αθήνας... με σκοπό την Πρόληψη της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Δελτίο Τύπου

Αγαπητή και Αγαπητέ μας συμπολίτη σε σένα απευθυνόμαστε!
Σε σένα που, ίσως μέσω κάποιου από τους πολλαπλούς σου ρόλους (γονιός, δάσκαλος, μαθητής εργαζόμενος αιρετός της αυτοδιοίκησης), ή απλά ως άνθρωπος συμμετείχες σε δράση ή δέχτηκες τις υπηρεσίες ενός Κέντρου Πρόληψης, θα αφήσεις τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης να μαραζώσουν σιγά –σιγά έτσι ώστε στο τέλος να βρεις το «άλλοθι» για να τα κλείσεις;
Αν δεν το πιστεύεις, αυτό δείχνει να κάνει η Υπεύθυνη Πολιτεία!
Είναι γνωστό ότι Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) απ' τη μια μεριά χρωστά πάρα πολλά χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης (πάνω από 6 εκατομμύρια Ευρώ), γεγονός που εμποδίζει πολλά Κέντρα να μισθοδοτούν κανονικά το προσωπικό τους, αλλά ακόμα και εκεί που υπάρχουν λίγα χρήματα για να πληρωθεί το προσωπικό χάρη σε επιχορηγήσεις τοπικών φορέων, οι δράσεις περιστέλλονται αναγκαστικά, λόγω της οικονομικής στενότητας. Επίσης εξαιτίας αυτής της εργασιακής ανασφάλειας εκπαιδευμένο προσωπικό αποχωρεί.

Είναι από την άλλη γνωστό ότι οι Περισσότερες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις συμμετέχουν ως βασικοί φορείς στα Κέντρα Πρόληψης.
Έτσι και η Νομαρχία της Αθήνας συμμετέχει στα Κέντρα Πρόληψης που υπάρχουν στην Περιοχή Ευθύνης της.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Αθήνα προσφέρει στον ΟΚΑΝΑ με την υπ. αριθμ. 49/2007 απόφασή του Νομαρχιακού Συμβουλίου 3 εκατομμύρια Ευρώ, προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης των πρώην χρηστών.
Όπως πληροφορούμαστε και εμείς η προσφορά αυτή, αν και υπήρχε πολύ καιρό, δεν έφτανε στον ΟΚΑΝΑ για γραφειοκρατικούς λόγους!
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ «ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.
ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ.
ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ;
Εντάξει, η προσφορά δεν μπόρεσε να φτάσει απευθείας στον ΟΚΑΝΑ, μέρος όμως της προσφοράς ή και όλη θα μπορούσε να πάει στα Κ. Π. του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας, όπως πάνε επιχορηγήσεις μέσω προγραμματικών συμβάσεων από ορισμένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε Κ. Π. της Επαρχίας.
Όπως βρίσκουν ορισμένοι Δήμοι τον τρόπο, ακόμα και του Λεκανοπέδιου να δίνουν λίγα χρήματα και στα Κ. Π. της περιοχής τους.
Αλλιώς όλα, μα όλα τα Κ. Π. θα είχαν κλείσει σήμερα, αφού ο ΟΚΑΝΑ χρωστά πάνω από ενός χρόνου χρηματοδοτήσεις.
Προσοχή την δυνατότητα αυτήν την ξέρει ο ΟΚΑΝΑ και στις δύσκολες στιγμές την επισημαίνει.
Όχι όμως για το σημαντικό κονδύλι από την Νομαρχία Αθηνών!
Και αφού τόσο καιρό στην διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, σκεφτόντουσαν πως θα εισπράξουν αυτά τα χρήματα, που έχει «μπλοκάρει» το Ελεγκτικό Συνέδριο και άφηναν απ’ έξω τα Κ. Π. βρήκαν μια πρώτη λύση:
Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επανέρχεται στις 23/11, λέει ότι δίνει προβάδισμα στην Πρόληψη (από λόγια χορτάσαμε!) και αντιπροτείνει στη Νομαρχία να διαθέσει 400.000 €, προκειμένου να διανεμηθούν 400.000 DVD - με τίτλο «Τα Ναρκωτικά στην Ευρώπη» .
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ....
Ακόμα και αν ο τότε νέος Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, δεν γνώριζε ότι η Νομαρχία Αθηνών συμμετέχει ως εταίρος σε Κ. Π. που εκείνο τον καιρό το προσωπικό τους ήταν απλήρωτο, το ήξεραν οι επιτελείς του στη διοίκηση.
Ακόμα και το σχετικά μικρό αυτό ποσό (400.000 €) που θα δινόταν για DVD είναι σεβαστό, όταν υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι : Φτάνει για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι όλων των Κ. Π. της Αθήνας για τουλάχιστον 2 μήνες !!!
Μάλλον η Πρόληψη δεν απασχολεί σοβαρά τον ΟΚΑΝΑ. Δεν εξηγείται αλλιώς..
H Ενημέρωση είναι ένα μόνο κομμάτι της Πρόληψης,
πρέπει να γίνει από εκπαιδευμένο προσωπικό,
που είναι αναγκαίο να πληρώνεται για να υπάρχει και
τέλος πάντων μέχρι σήμερα ήταν στην ευχέρεια του κάθε Κ. Π. αν θα χρησιμοποιήσει εποπτικό μέσο και τι εποπτικό μέσο θα χρησιμοποιήσει…

H Νομαρχία πάλι δεν αντιλήφθηκε από τον αγώνα των Εργαζομένων ότι έχει και δικές της δομές που υπολειτουργούν;
Δεν άκουσε ότι ο Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα (δεν χρειάζεται να πούμε ποιοι, για να μην αδικήσουμε κανέναν, γιατί είναι πολλοί) έδωσαν κάποια ελάχιστα χρήματα για τις τρέχουσες δαπάνες των Κ. Π., αν και ήδη είχαν συνεισφέρει μέσω της παρακράτησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων;
(Η παρακράτηση αυτή δεν γίνεται στους Πόρους των Νομαρχιών)
Ή ακολούθησε την συμβουλή του Υπουργείου Εσωτερικών , το οποίο έχει δεσμεύσει τις χρηματοδοτήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, μέχρι να καταβάλει την οφειλή του το Υπουργείο Υγείας, κατά την επίσημη απάντηση του σε επερωτήσεις στη Βουλή (4/1/2008);
(Άκουσον , άκουσον Πολίτη: «Από τον Άννα στον Καϊάφα»)

Ευτυχώς στις 30/1/2008 η δυναμική παρουσία των συναδέλφων μας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, απέτρεψε την επιχορήγηση των DVD.

Τα 3 εκατ. Ευρώ θα μπορούσαν ακόμα και να διατεθούν απευθείας στα Κέντρα Πρόληψης της Αθήνας , ώστε να αξιοποιηθούν με βάση τις ανάγκες και τον προγραμματισμό που έχουν. Με βάση τα Καταστατικά πολλών Κέντρων Πρόληψης η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας έχει ακόμα και τυπική Υποχρέωση.
Το Σωματείο μας, κάνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει έγκαιρη και πάγια Κεντρική Χρηματοδότηση και τέτοια θεσμική θωράκιση που δεν αναγκάζει τα Νομαρχιακά Συμβούλια να λειτουργούν ως Πυροσβέστες.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν.
Ζητάμε επίμονα και φορτικά, τώρα που μάθαμε και εμείς τι συμβαίνει, από όλους τους παράγοντες (κεντρικούς και αυτοδιοικητικούς) να κινηθούν γρήγορα ώστε να ενισχυθούν άμεσα με αναλογικό αλλά και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα Κέντρα Πρόληψης της Νομαρχίας Αθηνών.

Η Νομαρχία Αθηνών θα μπορούσε επίσης, ως κοινή συνιστώσα σε όλα τα Κ. Π. της Αθήνας, να συστήσει Δίκτυο Προβολής των Δράσεων των Κ .Π. στον αχανή χώρο της Μεγαλούπολης και πληροφόρησης του Πολίτη για τις Υπηρεσίες που παρέχουν.
Αυτό το δίκτυο τόσα χρόνια θα έπρεπε να το έχει στήσει ο ΟΚΑΝΑ, δεν το έκανε.
Λόγω οικονομικής στενότητας θα πουν και πάλι…
Η Νομαρχία τους έδωσε, έστω και με αυτό τον τρόπο κάποιο στήριγμα, το οποίο δεν αξιοποίησαν
Τα Κέντρα Πρόληψης της Αθήνας, που ανήκουν στην Κοινωνία της Πόλης, μπορούν να κάνουν ενημερωτικές παρεμβάσεις καλύτερα από το οποιοδήποτε DVD.
Παρεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει ο πολίτης και δεν καθηλώνεται για άλλη μία φορά στον ρόλο του Θεατή.
Αλλά όλα αυτά που προτείνουμε αφορούν ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της Πρόληψης…..
Φαίνεται καθαρά από τα παραπάνω ότι η ουσιαστική και μακρόχρονη προσπάθεια Πρόληψης μέσω των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ & της Αυτοδιοίκησης δεν είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας.
Εσύ πολίτη, που συμμετέχεις στις δράσεις των κέντρων, θα αφήσεις να σου πάρουν και αυτό τον χώρο «καθαρού αέρα» για την ψυχική και κοινωνική σου υγεία.
Γιατί η Πρόληψη για τα Ναρκωτικά δεν γίνεται με κάποιο «μαγικό» τρόπο, αλλά ξεκινά από τις αιτίες που δημιουργούν την Εξάρτηση και τους Εξαρτημένους!

Το Δ.Σ. του Σωματείου
Υ.Γ. Για αυτό το σοκαριστικό πραγματικά για όλους τους εργαζομένους στα Κ.Π. θέμα, έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα οι Εφημερίδες Ριζοσπάστης (31/1/08 & 5/2/08),
Το Παρόν της Κυριακής (3/2/08)
και Αυγή (1/2/08 & 5/2/08)

Δεν υπάρχουν σχόλια: