Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Ερώτηση Σκουλάκη στη Βουλή για τα Κέντρα Πρόληψης των Ναρκωτικών



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων


18.3.2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο κατέθεσε σήμερα ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης αναφορικά με την ελλιπή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογονων Ουσιών από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

Όπως τονίζει στην παρέμβαση του ο κ. Σκουλάκης «σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης (Κ.Π.) εξαρτησιογόνων ουσιών σε όλη τη χώρα, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, η συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για επαρκή χρηματοδότηση των 72 Κέντρων Πρόληψης και η μη καταβολή των οφειλομένων σε αυτά από τον ΟΚΑΝΑ– πάνω από 6 εκατ. € χρωστούνται συνολικά - έχει οδηγήσει αυτές τις πολύ σημαντικές δομές προαγωγής της υγείας και πρόληψης της χρήσης ουσιών, σε οικονομικό αδιέξοδο και λειτουργική υποβάθμιση».

«Εξαιτίας αυτής της κατάστασης», συνεχίζει ο κ. Σκουλάκης «εργαζόμενοι σε πολλά Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες με συνέπεια να κυριαρχεί έντονα σε αυτούς το αίσθημα της εργασιακής ανασφάλειας και της απογοήτευσης ενώ παράλληλα πλήττεται σημαντικά η υλοποίηση του επιστημονικού τους έργου αλλά και γενικότερα η πλήρης εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης».

Ενδεικτικό της παραπάνω περιγραφείσας κατάστασης αποτελεί το παράδειγμα του Κ.Π. Δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι), οι εργαζόμενοι του οποίου αναγκάστηκαν - μετά τις επανειλημμένες φορές που βρέθηκαν για μήνες απλήρωτοι - να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και το Κ.Π. να αναστείλει τις δράσεις του, ενώ για τρεις και πλέον μήνες παραμένει απλήρωτο το προσωπικό στο Κ.Π. Χανίων, και δύο μήνες το προσωπικό στο Κ.Π. Θεσπρωτίας.

«Την ίδια ώρα που τα 72 Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας αδυνατούν να εκτελέσουν πλέον το έργο τους εξαιτίας της υποχρηματόδότησης τους» προσθέτει ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ «το Υπουργείο Υγείας επιλέγει να συνεχίσει το δικό του επικοινωνιακό έργο, ανακοινώνοντας τη πρόθεση του για ίδρυση 14 νέων Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα, λαϊκίζοντας απροκάλυπτα και αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της πρόληψης στην Ελλάδα».

Σε όλα αυτά επισημαίνει ο κ. Σκουλάκης «πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια - από πλευράς Υπουργείου – σύνδεσης της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης με οικονομικούς όρους κόστους – οφέλους της λειτουργίας αυτών, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της διεθνούς επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών».

Επειδή, τα Κέντρα Πρόληψης, την τελευταία τριετία έχουν στραγγιχτεί οικονομικά και διοικητικά από το Υπουργείο Υγείας.

Επειδή, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης συνιστά υποχρέωση της Πολιτείας και δεν μπορεί να συνδέεται με ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη.

Επειδή, η Πρόληψη - ιδιαίτερα για ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της καταπολέμησης των ναρκωτικών – δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Σκουλάκης καλεί τον Υπουργό Υγείας:
1. Να προχωρήσει επιτέλους στην ταχεία αποπληρωμή των τεράστιων οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας ούτως ώστε τα Κέντρα να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο τους αλλά και στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι τρίτων.
2. Να καταβληθεί άμεσα η μισθοδοσία στα Κέντρα Πρόληψης όπου το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί για αρκετούς μήνες όπως π.χ. στα Χανιά και στη Δυτ. Αθήνα.


Και τον ερωτά για το:
3. Πως και πότε προτίθεται να αντιμετωπίσει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα και αν ισχύουν οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας περί σύνδεσης της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης με ανταποδοτικά οφέλη και οικονομικούς όρους κόστους – οφέλους της λειτουργίας αυτών;
4. Πως θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία των 14 νέων Κέντρων Πρόληψης που εξήγγειλε, από τη στιγμή που έως σήμερα δεν έχουν καταβληθεί από τον ΟΚΑΝΑ τα οφειλόμενα στα υπόλοιπα 72 Κέντρα.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ενημερωθείτε για τη ΒΡΩΜΙΚΗ ΥΠΟΥΛΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ και καταχρηστική απoλυσή μου από την εργοδοσία της ΓΣΕΕ. Υπεξαιρώντας την αποζημίωση μου τα ασφαλιστικά και άλλα Δικαιώματά μου για εργασία 18 ΧΡΟΝΩΝ ! Με εκβίαζε με ΨΕΥΤΟΑΝΤΑΓΩΓΗ 100.000 ΕΥΡΩ με ΨΕΥΤΟΜΑΡΤΥΡΕΣ επειδή προσέφυγα δικαστικά κατά της ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΜΟΥ! ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ οι εργασιακές σχέσεις είναι απλές αστικές συμβάσεις ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ! Ενημερώστε φίλους και γνωστούς για το Blog μου http://apasxolisi.wordpress.com
Σελίδες