Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Κατερίνη, Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008
Αριθ. Πρωτ. 2124

Προς
Πρόεδρο ΟΚΑΝΑ, Γεώργιο Φωτεινόπουλο
Κοινοποίηση
Πρωθυπουργό ελληνικής κυβερνήσεως , Κωνσταντίνο Καραμανλή
Υπουργό Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δημήτριο Αβραμόπουλο



ΘΕΜΑΤΑ:
1. Διαμαρτυρία για τη συνεχή αμφισβήτηση του έργου μας και την αποδόμηση του συστήματος που προωθούσε και ενίσχυε τη δυναμική των Κ.Π.
2. Κατάθεση αιτημάτων

Αξιότιμε,
κύριε πρόεδρε καταρχήν θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο χώρο του ΟΚΑΝΑ και κατ’ επέκταση στο χώρο της πρόληψης καθώς αυτά τα δύο προς το παρόν είναι αλληλένδετα. Το Δίκτυο Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί από το 1999 με υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ και των στελεχών του και αποτελείται από 10 Κέντρα Πρόληψης. Έχει δραστηριοποιηθεί σε διάφορους τομείς: όπως διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, κατάθεση κειμένου για τη σύνταξη του μνημονίου συνεργασίας με το ΥΠΕΠΘ, προτάσεις για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.
Σε αυτό το δίκτυο υπάρχουν Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν 11 χρόνια και Κέντρα Πρόληψης που παρά το «νεαρό» της ηλικίας τους έχουν πρωτοπορήσει στο τομέα της πρόληψης. Οι εργαζόμενοι αυτών των Κέντρων έχουν εργαστεί πολλές φορές υπερωρίες χωρίς διαμαρτυρίες και χωρίς να καταφεύγουν σε εργασιακούς κανονισμούς. Μάλιστα κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης - όταν δεν ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των Κέντρων από το υπουργείο εσωτερικών – πολλοί εργαζόμενοι κάλυπταν οι ίδιοι τα μεταφορικά τους προκειμένου να μην αναβληθούν δράσεις.
Εξαιτίας λοιπόν των παραπάνω καταλαβαίνετε την αγανάκτηση μας όταν το τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες δηλώσεων και ενεργειών που αμφισβητούν την σημαντικότητα του έργου μας ή ακόμη και την ύπαρξη του.
Πριν από 2 χρόνια βιώσαμε το κλείσιμο του επίσημου φορέα συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για την εκπαίδευση –κυρίως - των στελεχών πρόληψης, πριν από δύο μήνες διαβάσαμε στο τύπο ότι αναστέλλεται η λειτουργία του ΕΚΤΕΠΝ του φορέα που αξιολογούσε και καταδείκνυε τα αποτελέσματα του έργου μας. Εδώ και ένα χρόνο περίπου βιώνουμε ασυνέχειες στην χρηματοδότηση των Κέντρων και αοριστίες για το ενδεχόμενο ανανέωσης της σύμβασης με το υπουργείο εσωτερικών. Και το πιο ανησυχητικό, ο επίσημος φορέας υποστήριξης του θεσμού της πρόληψης, ο ΟΚΑΝΑ κωφεύει. Αφήνει να εξαγγέλλει το υπουργείο υγείας διαφημιστικές καμπανιές για την πρόληψη χωρίς να εμπλέκεται ο ίδιος ή τα Κέντρα Πρόληψης, δεν αντιδρά στις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Κυβέρνησης που δηλώνει ότι «τώρα μπαίνουν τα θεμέλια για στοχευόμενο και συνεχές πρόγραμμα αγωγής υγείας». (Ειδικά ως προς αυτό: αναρωτιόμαστε οι επιστημονικοί μας σχεδιασμοί δεν είναι γνωστοί και αν δεν είναι ποιοι ευθύνονται;)
Και επειδή ίσως το πιο σημαντικό είναι να ενεργήσουμε προληπτικά για το μέλλον αιτούμαστε να απαντήσετε (εγγράφως) στα παρακάτω:
Τι ενέργειες κάνει ο ΟΚΑΝΑ για το μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΕΠΘ που εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια;
Τι ενέργειες κάνει ο ΟΚΑΝΑ για να συμμετέχουν τα Κέντρα Πρόληψης στις δράσεις Αγωγής Υγείας που εξήγγειλε η κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθούν από Σεπτέμβριο στα σχολεία της χώρας;
Τι ενέργειες γίνονται για την εκπαίδευση των στελεχών πρόληψης και τη συνεχή τους ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης;
Τι ενέργειες κάνει ο ΟΚΑΝΑ για να εξασφαλίσει τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης όταν ήδη χρωστά τόσα πολλά χρήματα και σήμερα κινδυνεύουν να κλείσουν Κέντρα μετά από χρόνια πετυχημένης δράσης;
Συνήθως αποστέλλουμε εμείς απολογισμό των δράσεων μας προς τον ΟΚΑΝΑ. Έχουμε την αίσθηση ότι ήρθε η ώρα να ενημερώσει και ΟΚΑΝΑ για τις ενέργειες του σε τόσο σημαντικά θέματα που καθορίζουν την καταξίωση του έργου των Κέντρων Πρόληψης. Αν θεωρείτε ότι δεν είναι ο ΟΚΑΝΑ υπεύθυνος να απαντήσει για να ανωτέρω θέματα παρακαλούμε να μας υποδείξετε που πρέπει να απευθυνθούμε (εγγράφως).
ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Επιστημονικά υπεύθυνη, Κωνσταντίνα Γρέδη, Ψυχολόγος, Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Σερρών «ΟΑΣΙΣ»


Επιστημονικά υπεύθυνη, Σπυροπούλου Ελευθερία, Κοινωνική & Κλινική Ψυχολόγος Κέντρο Πρόληψης και Ενημέρωσης Δυτικού Τομέα Νομού Θεσσαλονίκης για τις Εξαρτησιογόνες Ουσίες «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ»

Επιστημονικά υπεύθυνη, Μάρω Βασσάρα, ψυχολόγος-σύμβουλος τοξικοεξάρτησης Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης από Ναρκωτικά και Προαγωγής της Υγείας «ΠΥΞΙΔΑ»

Αναπληρωτής επιστημονικά υπεύθυνος, Γιώργος Λεοτόν, Phd Κοινωνιολόγος, Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» Κιλκίς

Επιστημονικά υπεύθυνη, Βασιλική Παπαλάμπρου, κοινωνιολόγος, Κέντρο Πρόληψης για τα Ναρκωτικά Νομού Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ»

Επιστημονικά υπεύθυνη, Αγαθαγγελίδου Ευθυμία Κοινωνιολόγος ψυχοθεραπεύτρια Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ»


Επιστημονικά υπεύθυνη, Βάσω Ασκητοπούλου, Ψυχολόγος, ΜSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Σύμβουλος Τοξικοεξάρητσης Κέντρο Πρόληψης για την Καταπολέμηση των εξαρτησιογόνων ουσιών «ΕΛΠΙΔΑ»

Επιστημονικά υπεύθυνη, Ναταλία Ζαχαρτζή, Κέντρα Πρόληψης και Ενημέρωσης Δήμου Θεσσαλονίκης για τις Εξαρτησιογόνες Ουσίες «ΣΕΙΡΙΟΣ»

Επιστημονικά υπεύθυνος, Λάζαρος Σιάντζης, κλινικός ψυχολόγος, Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Πέλλας «ΟΡΑΜΑ»


Επιστημονικά υπεύθυνη, Σοφία Σαββινίδου, ψυχοπαιδαγωγός, οικογενειακή σύμβουλος, Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν.Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: