Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Ψήφισμα των αιρετών γυναικών της αυτοδιοίκησης

3Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
(Δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΚΕ )


Α. Όπως γνωρίζετε, τα κέντρα πρόληψης διανύουν μία περίοδο μεγάλων θεσμικών και οικονομικών δυσκολιών και αντιμετωπίζουν θέματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των στελεχών που παρεμποδίζουν σημαντικά το έργο της πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες.
Η έλλειψη χρηματοδότησης, την οποία όλες μας λόγω της ιδιότητας μας γνωρίζουμε καλά, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά κέντρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλέον βασικές λειτουργικές δαπάνες, όπως η θέρμανση, το τηλέφωνο και η καθαριότητα, ενώ σε άλλα υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες. Επιπλέον, η παύση λειτουργίας Εθνικών Συντονιστικών φορέων όπως το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας), και το ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία), τα οποία παρακολουθούν τη διαχρονική εξέλιξη των φαινομένων και εξασφαλίζουν την ενημέρωση και ανταλλαγές πληροφοριών των φορέων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει διαμορφώσει μία εικόνα εγκατάλειψης της πρωτογενούς πρόληψης και οδηγεί τα Κέντρα Πρόληψης σε μαρασμό. Είναι νομίζω χρέος όλων μας και ιδιαίτερα των αιρετών γυναικών, που κυοφορούμε την ίδια τη ζωή, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί το έργο που ξεκινήσαμε ως αυτοδιοικητικοί φορείς στην πρόληψη πριν από 12 χρόνια. Τα κέντρα πρόληψης κινδυνεύουν και ένα ένα αρχίζουν να κλείνουν. Χρειάζεται από αυτό το συνέδριο μας να διεκδικήσουμε και να στηρίξουμε τον αγώνα για:
Να επαναπροσδιοριστεί η Εθνική Στρατηγική η οποία θα δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη και την υποστήριξη των κοινωνικών ομάδων.
Να καταβληθούν οι προηγούμενες οφειλές προς τα κέντρα πρόληψης και να εξασφαλιστεί η μόνιμη χρηματοδότησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και επομένως η συνέχιση της λειτουργίας τους.
Να ληφθούν μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που θα τα αναβαθμίζουν επιστημονικά και οικονομικά
Να αξιοποιηθεί η εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού των κέντρων πρόληψης στο χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας, με την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας, ένα αίτημα που εκκρεμεί άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια.
Να εξασφαλιστεί η δια βίου εκπαίδευση των επαγγελματιών πρόληψης, η οποία συμβάλλει στην αποφυγή της επαγγελματικής εξειδίκευσης και την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας τους.
Να κατοχυρωθούν αξιοπρεπείς μισθοί στους εργαζόμενους και να τους παρέχονται όλα τα επιδόματα που δικαιούνται, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στην πατρίδα μας.
Να αγωνιστούμε και να πιέσουμε για την εξασφάλιση χρηματοδότησης των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, των οποίων έμμεσα ωφελούμενες είναι οι γυναίκες και επιπλέον σε αυτά τα προγράμματα κατεξοχήν εργάζονται γυναίκες

Δεν υπάρχουν σχόλια: