Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Τα Κ.Π. ΟΚΑΝΑ στην συνέτευξη τύπου του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της Υγείας

ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθήνα, 29 Μαΐου 2008 Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του Κινήματος, Μανόλης Σκουλάκης και το μέλος του ΚΤΕ Υγείας, Έκτορας Νασιώκας, έδωσαν σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας».

............................

Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:........
Αύριο υπάρχει Επερώτηση για τα Κέντρα Πρόληψης. Είναι ένας επιτυχημένος θεσμός, που με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα, ξεκίνησε, όπως ξέρετε, επί των ημερών μας. Παραδώσαμε 63 Κέντρα Πρόληψης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κατάφεραν να τα κάνουν 71, αλλά τι βλέπουμε σήμερα; Τα έχουν εγκαταλείψει στη μοίρα τους. Υπάρχει συνειδητή -προσέξτε τι σας λέω- συνειδητή υποχρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του 2007 για τον ΟΚΑΝΑ διαμορφώθηκε στα 30,7 εκατομμύρια ευρώ -30,7- και ο προϋπολογισμός του 2008 γράφει μόνο 29 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι υπάρχει συνειδητή υποχρηματοδότηση.
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης έχουν να πληρωθούν από 3 έως 6, έως και 8 μήνες. Τους οφείλονται περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ και αντιλαμβάνεστε ότι οι περισσότεροι αναζητούν άλλη, πιο μόνιμη και πιο σίγουρη εργασία.
Θέλω να πιστεύω ότι αύριο το Υπουργείο θα απαντήσει, ότι θα βρει τρόπο μιας πρόσθετης ενίσχυσης και χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, διότι εκτός από το ότι τα ίδια τα Κέντρα υπολειτουργούν, δεν πληρώνονται οι μισθοί, δεν πληρώνεται το ρεύμα, δεν πληρώνονται τα λειτουργικά των Κέντρων Πρόληψης.
Σταμάτησαν να λειτουργούν δυο βασικά εργαλεία που υπήρχαν στη διάθεση της πολιτείας. Είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996. Σταμάτησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2006, λόγω διακοπής χρηματοδότησής του και καταλαβαίνετε τι σημασία έχει αυτή η διακοπή, τι αρνητικές επιπτώσεις έχει. Και το σοβαρότερο, έχει σταματήσει να λειτουργεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά - σημειώστε το σας παρακαλώ - δεν λειτουργεί από το τέλος του 2007, λόγω διακοπής χρηματοδότησής του. Έχει δεσμευθεί ο υπουργός ότι θα αρχίσει ξανά η χρηματοδότηση. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Σταμάτησε η επαφή της χώρας, μας στο θέμα των ναρκωτικών, με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελειώνοντας, θέλω να πω μια κουβέντα ακόμα. Μέσα στα κατεξοχήν θέματα που χειρίζονται, με τα οποία ασχολούνται, με τα οποία κάνουν πρόληψη για τα ναρκωτικά, είναι και το θέμα του καπνίσματος. Αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικά, αυτά είναι τα κατεξοχήν αντικείμενα των Κέντρων Πρόληψης και αυτό το δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης κινδυνεύει να καταρρεύσει και, βεβαίως, την ίδια ώρα, ο υπουργός θα εξαγγέλλει εθνικά σχέδια δράσης, όπως σας είπα.
.....................

Δεν υπάρχουν σχόλια: