Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Ο Ριζοσπάστης για την Συζήτηση της Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή





Προκρίνει τη συντήρηση του προβλήματος
Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους σε συζήτηση Επερώτησης στη Βουλή
Η κυβέρνηση όχι απλά υποχρηματοδοτεί τις υποδομές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των μονάδων υποκατάστασης και όχι των μονάδων θεραπείας.
Τα παραπάνω επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, τοποθετούμενος στην Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Την τοποθέτηση του Χ. Χαραλάμπους επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος που υποστήριξε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα χρήματα προς το υπουργείο Υγείας. Πρέπει να δουλέψω με συγκεκριμένα χρήματα, τα οποία έχω. Να διεκδικήσω και άλλα, αυτά όμως τα οποία έχω πρέπει να τα διοχετεύσω εκεί που θα έχω τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση». Επεξηγώντας την έννοια της απόδοσης σημείωσε αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη όπου υποχρηματοδοτείται ένα στεγνό πρόγραμμα ότι «με τα χρήματα τα οποία δίναμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φτιάχνουμε πέντε καινούρια κέντρα μεθαδόνης. Εκεί έχουμε μεγαλύτερη πίεση, εκεί έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη»!
Εμφανής ήταν η πρόθεση των επερωτώντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσουν εντυπωσιοθηρικά την Επερώτηση, αφού δε διαθέτουν ουσιαστικά εναλλακτική πολιτική. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην «άσκηση δίωξης σε βάρος συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται από την Εισαγγελία Ρεθύμνης για πολύ σοβαρό έγκλημα, υπόθαλψης εγκληματία, ο οποίος διακινούσε ναρκωτικά».
«Τα ναρκωτικά είναι συνυφασμένα με το καπιταλιστικό σύστημα» τόνισε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους, τονίζοντας πως «διδάσκει τους νέους ότι ο θάνατός σου είναι η ζωή μου, ότι πρέπει να πατούν επί πτωμάτων, που τους προσφέρει όμως αβεβαιότητα, ανασφάλεια, ανεργία».
Ειδικά για τα Κέντρα Πρόληψης Ουσιών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση εγκαλείται, διότι ουσιαστικά τα έχει εγκαταλείψει στο έλεος της τύχης τους». Εξηγώντας στη συνέχεια τα πολιτικά αίτια του προβλήματος, επισήμανε πως «υποχρηματοδοτείτε σκόπιμα και τα κέντρα πρόληψης, όπως και τα στεγνά προγράμματα ουσιαστικά για να απελπιστεί ο κόσμος, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν το πρόβλημα μέσα στο σπίτι και να στραφούν στους ιδιώτες». Ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι «με το νέο εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών είναι ολοφάνερο πια ότι τα πάντα παραδίδονται πια και επίσημα στους ιδιώτες. Χρειάζεται ένας φορέας αποκλειστικά δημόσιος με παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια του υπουργείου Υγείας, με επαρκή χρηματοδότηση και εξειδικευμένο προσωπικό, καμιά εμπλοκή ιδιωτών σε καμιά δομή του συστήματος» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ

2 σχόλια:

SABBINIDOU SOFIA είπε...

Αν πράγματι ο υφυπουργός κύριος Κωνσταντόπουλος, που μάλλον έχει οριστεί και υπεύθυνος για την εθνική πολιτική στο ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, δήλωσε αυτά που φαίνονται στο δημοσίευμα. Επαληθεύει την καχυποψία που έχουμε ότι όλες του οι δηλώσεις για αξιολόγηση έχουν κρυφά κίνητρα.
Πως αλλιώς να εξηγήσουμε ότι επίσημα στην επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα δεν έχει ποτέ δηλωθεί ότι αξιολογούνται όλες οι δομές που ασχολούνται με το πρόβλημα της τοξιοεξάρτησης; Όπως πως να εξηγήσουμε το ότι ποτέ δεν έχουμε δει στοιχεία αυτών ή συγκριτικές μελέτες που να δείχνουν ποια προσέγγιση είναι πιο αποτελεσματική;

prolipsiworkers_admin είπε...

"Επίσης, θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι με λύπη μας κλείνουμε έστω και ένα στεγνό πρόγραμμα. Και έχει δίκιο ο κ. Αποστολάτος ότι με τα ίδια χρήματα κάνουμε τέσσερα κέντρα μεθαδόνης.
Όμως, όταν, κύριε συνάδελφε, πρέπει να δημιουργήσουμε οπωσδήποτε τώρα -έπρεπε να το είχαμε κάνε χθες και όχι αύριο- κέντρο μεθαδόνης στην Πτολεμαΐδα όπου υπάρχει πρόβλημα, όταν πρέπει να κάνουμε κέντρο μεθαδόνης στην Θράκη, όταν τα κέντρα μεθαδόνης στοιχίζουν 40.000 ευρώ ετησίως, όταν ένα στεγνό πρόγραμμα στοιχίζει 160.000 έως 200.000 ευρώ, όταν με το κέντρο μεθαδόνης, όπως χαρακτηριστικά είπατε, θα σώσουμε κάποιους οι οποίοι είναι στο χείλος του γκρεμού, είναι κατεστραμμένοι και θέλουν ένα χέρι βοήθειας, γιατί θα πέσουν στο γκρεμό, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να πάνε εκεί. Μακάρι να είχαμε χρήματα για να πάνε και κάπου αλλού. Φαντάζει πολυτέλεια το να πάνε εκεί, αλλά δεν είναι.
Και να ξέρετε ότι είμαστε πάνω από το κεφάλι όλων αυτών των προγραμμάτων, τα παρακολουθούμε και φροντίζουμε να πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ. Η αγωνία σας είναι και δική μας αγωνία. Η «Φωνή του Πολίτη» που διάβασε ο κ. Παπουτσής είναι ουσιαστικά η κραυγή της ελληνικής κοινωνίας με τις όποιες υπερβολές υπάρχουν.
Και θα υπάρχουν υπερβολές, γιατί σίγουρα εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα που έχουν οι γονείς και τα αδέρφια αυτών των οικογενειών οι οποίοι ζουν το πρόβλημα. Διότι είναι οικογένειες που είναι ολόκληρες μέσα στα ναρκωτικά, άσχετα από το αν μόνο ένα μέλος τους, ένα κύτταρό τους είναι μέσα στα ναρκωτικά.."
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Ας αγωνιστούμε για μην ειπωθεί αυτό αύριο και για τα Κ.Π.
....