Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Δημοσιεύματα Ελευθεροτυπίας σήμερα



(Το μεγαλύτερο τμήμα από το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Σωματείου, δημοσίευσε η σημερινή "Ελευθεροτυπία").


Επίσης φιλοξενεί ένα σχόλιο στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ που αφορά κι εμάς.




Αδιαφορεί το υπουργείο, απεργούν στον ΟΚΑΝΑ
«Η αδιαφορία σκοτώνει, όχι τα ναρκωτικά». Με απεργιακές κινητοποιήσεις θα «γιορτάσουν» την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι στα 72 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.
Οπως καταγγέλλουν, εδώ και δύο χρόνια βιώνουν μια ανεπανάληπτη κρίση που οφείλεται στην άρνηση της πολιτείας, και κυρίως του υπουργείου Υγείας, να καταβάλει τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με τις αντίστοιχες συμβάσεις, οδηγώντας τα κέντρα σε υποβάθμιση, με τελικό στόχο ένα «προσεκτικά μελετημένο κλείσιμο». Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο ΟΚΑΝΑ δεν ανανεώνει όσες τριετείς προγραμματικές συμβάσεις λήγουν, επικαλούμενος «γραφειοκρατικούς λόγους». Σύμφωνα με το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης, δεν έχει επιλεχθεί η φανερή επίθεση στα κέντρα πρόληψης αλλά η κρυφή, γιατί αυτοί που τη σχεδιάζουν δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν φανερά με όλους τους πολίτες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους: γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, ιερείς, αστυνομικούς, αλλά και με τους ανθρώπους που έχουν ήδη πρόβλημα οιασδήποτε φύσης, όπως εξάρτηση από ουσίες και τεχνολογία, κακοποίηση, πένθος, ανορεξία, βουλιμία. Το χρέος του υπουργείου Υγείας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων προ ημερών ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι έχει δρομολογηθεί η καταβολή 2 εκατ. Από την άλλη, η ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, που χρηματοδοτούν κατά 50% τα κέντρα πρόληψης από τους κεντρικούς πόρους, έχουν διαμηνύσει πως θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση και την περαιτέρω συνεργασία, αν ο ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο δεν καταβάλουν τα χρέη που έχουν μέχρι το 2007. «Εμείς ξέρουμε -καταλήγουν οι εργαζόμενοι-ότι η ουσιαστική πρόληψη ελάχιστα σχετίζεται με τη διανομή dvd, ευχολόγια, μοδάτα σποτάκια και ανιχνευτικά τεστ στα σχολεία, όπως φαίνεται να ζητά με δηλώσεις του ο υφυπουργός Υγείας στη Βουλή (30/5), αλλά επιστημονικά στοχευμένη και συνεχής επαφή με τους ανθρώπους στη βάση της εξάλειψης των αιτίων που δημιουργούν κάθε είδους εξάρτηση. Γι' αυτό θα τους χαλάσουμε τα παραπλανητικά πανηγυράκια που θα στήσουν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα».
Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2008




Χωρίς όπλα
«Χωρίς γενναία χρηματοδότηση ο αγώνας είναι άνισος. Εμείς (η Πολιτεία) παλεύουμε με λιανοντούφεκα και αυτοί (έμποροι ναρκωτικών) με μπαζούκας», παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος. Αφορμή: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6) και ένας αγώνας μπάσκετ, με τη συμμετοχή Ελλήνων διεθνών στις 17 Ιουνίου, στο κλειστό του Αγ. Θωμά στο Μαρούσι. Υπουργός είναι, αρκείται στις διαπιστώσεις; Ας ζητήσει ενίσχυση από τον Αλογοσκούφη.
Ν.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: