Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

«ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»- ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
• Κέντρο Πρόληψης Ν. Αχαΐας
Κεντρικά Γραφεία Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»
Αγίου Γεωργίου 104. 26225 Πάτρα
Τηλ./fax 2610-623290
e-mail: kpachaia@pat.forthnet.gr
• ΚΔΑ - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»
Σαρανταπόρου 20, 262 23 ΠΑΤΡΑ
Τηλ/Fax: 2610 451790
e-mail: protasi@pat.forthnet.gr
http://www.forthnet.gr/protasi

Πάτρα, 26 Ιουνίου 2008

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

«ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Βασίλης Πασσάς – Ιατρός
Δρ. Παν/μίου Αθηνών
Ιδρυτής της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» (1988)
Επιστημονικά Υπεύθυνος Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»
& Κέντρου Πρόληψης Ν. Αχαΐας (με άμισθη σχέση)

Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών βρίσκει τη χώρα μας στη φάση διάλυσης του συστήματος πρόληψης που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Η επιλογή αυτή είναι του Υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το κράτος ελευθερώνει τα πεδία άμυνας κατά των ναρκωτικών, με την αποδυνάμωση της πρόληψης.
Με την ελπίδα της αλλαγής αυτής της διαλυτικής πορείας απευθύνω αυτή την επιστολή – έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας.

Κύριε Υπουργέ,

Ας μην περιμένουμε το 2010, με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, να μειώσουμε το κάπνισμα με την εφαρμογή μέτρων καταστολής.

ΑΣ μη μείνουμε παθητικοί και αδιάφοροι θεατές της πορείας των νέων παιδιών προς την εξάρτηση και τον θάνατο από τα ναρκωτικά για να τους καταδικάσουμε ως ανίατους ασθενείς σε προγράμματα υποκατάστασης, αντικαθιστώντας την ουσία εξάρτησης που προσφέρουν οι έμποροι με την ουσία συντήρησης που προσφέρει το κράτος.

ΜΗ στερείτε από τα παιδιά μας, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, το δικαίωμα να συνεχίσουν να συμμετάσχουν σε προγράμματα πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών. Αυτό, όπως γνωρίζετε, επιτυγχάνεται μέσα από τα προγράμματα Αγωγής Υγείας ή καλύτερα Αγωγής Ζωής. Προγράμματα, δηλαδή, που εκπαιδεύουν τα παιδιά σε δεξιότητες ζωής. Προγράμματα που υλοποιούν τα τελευταία 15 χρόνια τα στελέχη των Φορέων Πρόληψης και ιδιαίτερα τα 72 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Τα Κέντρα αυτά μαζί με άλλους φορείς πρόληψης ενισχύουν και εκπαιδεύουν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών να αγωνίζονται για την ζωή και να μην αποσύρονται στο περιθώριο των εξαρτήσεων.

ΜΗΝ αφήνετε χωρίς ελπίδα και στήριξη τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που αγωνιούν να βρουν τρόπους να μεγαλώσουν και να κοινωνικοποιήσουν τα παιδιά με έναν υγιή σωματικά και ψυχικά τρόπο και να βρουν νόημα ζωής.


ΜΗ γυρίζετε την πλάτη σε μια κοινωνία, όπου καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες δυσλειτουργίας και επικίνδυνων φαινομένων όπως εγκατάλειψη σχολικού περιβάλλοντος, παραβατικών συμπεριφορών, αύξησης της βίας, ρατσισμού, αύξησης της χρήσης ουσιών και τόσων άλλων που συνεχώς αυξάνουν πολλές φορές με γεωμετρικό τρόπο, με αποτέλεσμα να οικοδομούμε κοινωνίες φοβισμένες και ανασφαλείς.

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, οι τοπικές κοινωνίες αναθάρρησαν και άρχισαν και πάλι να ελπίζουν συμμετέχοντας οι γονείς στα προγράμματα οικογένειας. Οι εκπαιδευτικοί ένοιωσαν στήριξη στο δύσκολο έργο τους.
Τα παιδιά και οι έφηβοι άρχισαν να εξοπλίζονται με εφόδια χρήσιμα για την ζωή τους, μέσα από την λειτουργία των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που εφαρμόζουν τα στελέχη πρόληψης.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ;

ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, διαλύετε τον θεσμό των Κέντρων Πρόληψης, έναν πρωτοποριακό θεσμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Έναν θεσμό που χτίσθηκε από τις τοπικές κοινωνίες, στηρίχθηκε με κάθε τρόπο και οικονομικά απήλλαξε το κράτος από ένα μεγάλο οικονομικό κόστος αφού συνεισφέρουν κατά 50% στην λειτουργία τους;

ΓΙΑΤΙ αυτό κάνετε όταν αρνείστε την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει υπογράψει ο ΟΚΑΝΑ με τα Κέντρα Πρόληψης. Στα περισσότερα Κέντρα δεν έχετε καταθέσει την οικονομική συμμετοχή σας για 1-2 χρόνια (εκτός επιλεγμένων εξαιρέσεων, για να μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα).
Αισθανόμαστε ότι μας εμπαίζετε, κ. Υπουργέ, τα τελευταία 2 χρόνια, με αυτά τα πολύκροτα σχέδια δράσης. Ένα νέο σχέδιο δράσης, το δεύτερο της θητείας σας, μετά την απόσυρση του προηγουμένου. Αυτά τα σχέδια μας θυμίζουν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου ότι «όσο πιο άδεια είναι τα βαρέλια, τόσο περισσότερο θόρυβο κάνουν». (Παρεμπιπτόντως, ίσως είναι και καλό που δεν προκαλούμε θόρυβο και παράγουμε ένα αθόρυβο και ουσιαστικό έργο όπως προκύπτει από τις αξιολογήσεις αξιόπιστων προσώπων και Φορέων).


ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, μπορεί η γλώσσα να ακούγεται σκληρή, αλλά είναι καθαρή και ειλικρινής. Αν έχετε την διάθεση να επιβεβαιώσετε αυτή την αλήθεια, κάτι που το θέλουμε και ελπίζουμε να το πράξετε, οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα είναι στην διάθεσή σας.



Δυστυχώς κ Υπουργέ φαίνεται ότι θα συνδέσετε την θητεία σας με τον Υπουργό Υγείας που δεν θα προάγει την Αγωγή Υγείας αλλά θα εξοντώσει την ελπίδα της Πρόληψης και θα θέσει την ταφόπετρα στα Κέντρα Πρόληψης. Ήδη ξεκίνησε η λίστα των θυμάτων.

Ένας υφυπουργός σας, όχι τόσο επικοινωνιακός, το δήλωσε πιο ωμά: «Προτιμούμε να κλείσει ένα Κέντρο Πρόληψης για να λειτουργήσουμε ένα χώρο με υποκατάστατα». Με απλά λόγια ας αφήσουμε τα παιδιά να γίνουν εξαρτημένα, να γίνουν εγκληματίες, κι εμείς θα τους δίνουμε υποκατάστατα ή θα χτίζουμε φυλακές. Ας αφήσουμε τα παιδιά να εξαρτηθούν από το τσιγάρο και το 2010 θα τους απαγορεύσουμε να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, όπως μεταφράζεται η δική σας ανακοίνωση την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.

Δυστυχώς η Υγεία και η Πρόληψη δεν πουλάνε. Ενώ η αρρώστια και η δυστυχία προκαλούν την προσοχή. Σίγουρα το γνωρίζετε καλύτερα από εμάς.

Πόσο θα θέλαμε, κ. Υπουργέ, όλα αυτά να αποτελούν ένα εφιαλτικό όνειρο και να ξυπνήσουμε και να σας δούμε να τα διαψεύδετε στην πράξη. Προς Θεού, όχι στα λόγια. Αν είναι να γίνει έτσι προτιμούμε την σιωπή.
Δυστυχώς τα παραπάνω αποτελούν μέρος της πραγματικότητας.

Η ΠΙΣΤΗ στην δουλειά μας, που λέγεται ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από συγκεκριμένες αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας μεθοδολογίες Αγωγής Υγείας μας έχει ενδυναμώσει, ως αγωνιστές της ζωής. Όπως εκπαιδεύουμε τις τοπικές κοινωνίες να εγκαταλείψουν την παθητικότητα και να γίνουν ενεργοί πολίτες, θα παλέψουμε μαζί με όλους τους φορείς και τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, που δέχονται τις υπηρεσίες μας, τις εκτιμούν, τους έχουν βοηθήσει και τις θεωρούν πολύτιμες, να διατηρήσουμε ζωντανό το όραμα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ, να στηρίξουμε την ελπίδα στον απλό άνθρωπο. Ότι δηλαδή μπορεί να ζήσει την δική του ζωή με μία ποιότητα, με τον καλύτερο δυνατό για αυτόν τρόπο, ακόμη και όταν οι πολιτικοί εγκαταλείπουν αυτά που υποσχέθηκαν. Αυτά που είναι η υποχρέωσή τους να παρέχουν στους πολίτες. ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι η ΠΡΟΛΗΨΗ και η ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ, αξίζουν κάθε επένδυση. Πόσο άραγε να κοστολογεί η Πολιτεία τη ζωή ενός παιδιού, την δυστυχία μιας οικογένειας, την ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας όταν αρνείται να καλύψει βασικές ανάγκες λειτουργίας των 72 Κέντρων σε όλη την Ελλάδα με ένα ποσό, τόσο πραγματικά μικρό (μονοψήφιος αριθμός σε εκατ. Ευρώ). Κάνετε μία σύγκριση με τόσα άλλα ποσά που ακούμε καθημερινά να δαπανώνται για άλλους λόγους.

ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.

Πίνακας αποδεκτών:
Ø Αθηναϊκός Τύπος
Ø Τοπικός Τύπος
Ø Αθηναϊκοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί
Ø Ραδιοφωνικοί & Τηλεοπτικοί Σταθμοί Αχαΐας
Ø Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης
Ø Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
Ø Κέντρα Πρόληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια: