Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

ΡΕΘΥΜΝΟ"Σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης, σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι αντιμέτωπα με μια πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης των δομών τους."


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ GOOD NET TOY ΡΕΘΥΜΝΟΥ

"Κατηγορώ" προς τον ΟΚΑΝΑ από τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών
21/06/08


Αντιμέτωπα με πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης των δομών τους είναι τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα τοξικοεξάρτησης παραμένουν έντονα στην ελληνική κοινωνία, όμως η κυβέρνηση – όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη της μονάδας του Ρεθύμνου – αφήνει τα κέντρα "στην τύχη" τους. Έτσι, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, αντί για συγκεκριμένη εκδήλωση – όπως κάθε χρόνο – οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση υπενθυμίζοντας έτσι τα προβλήματά τους.

Με αφορμή την ημέρα κατά των ναρκωτικών, παραχωρήθηκε χθες συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Παπαδάκης ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται, παρά τα προβλήματα, να μπει λουκέτο στο κέντρο. "Σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης, είπε, σε πανελλαδικό επίπεδο είναι αντιμέτωπα με μια πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης των δομών τους.

Μια πολιτική που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αλλά και να αιτιολογήσουμε αφού ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του και οφείλει χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης από το έτος 2006. Όσον αφορά στο Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη καταβολή των φορέων που απαρτίζουν την αστική εταιρεία, δηλαδή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμους, Ιερές Μητροπόλεις, Επιμελητήριο και Εργατικό Κέντρο, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, κατάφερε ν’ ανταποκρίνεται μέχρι σήμερα στις υποχρεώσεις του και να μην βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση ν’ αναστέλλει τη λειτουργία του, όπως συμβαίνει με άλλα Κέντρα Πρόληψης".

"Tο πρόβλημα των ναρκωτικών συντηρείται με την ανοχή της πολιτείας"

Εκπροσωπώντας τους εργαζομένους του Κέντρου κατά των Ναρκωτικών Ρεθύμνου, η επιστημονική υπεύθυνη, κα Νίκη Μπογά σημείωσε πως το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης "συντηρείται με την ανοχή και τη συνενοχή της πολιτείας". Όπως τόνισε, "εδώ και δύο χρόνια, τα κέντρα πρόληψης που χρηματοδοτούνται από τον ΟΚΑΝΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώνουν μία ανεπανάληπτη κρίση που οφείλεται στην άρνηση της πολιτείας και κυρίως του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ να καταβάλουν τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με τις αντίστοιχες συμβάσεις. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται δομές "φαντάσματα", που, ναι μεν υφίστανται, αλλά στην ουσία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η πρόληψη ως μέσο αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης υποβαθμίζεται συστηματικά και το έργο της, όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά παρεμποδίζεται".

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας περιορίζονται σε αόριστες υποσχέσεις για λύσεις, χωρίς δέσμευση για τη χρηματοδότηση των κέντρων και την εξόφληση των χρεών τους σε αυτά. Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών έχει κηρυχθεί απεργία με αιτήματα την άμεση εξόφληση των χρεών του υπουργείου Υγείας, τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, την άμεση ψήφιση νόμου, που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για τα κέντρα πρόληψης.

"Η πρόληψη", καταλήγουν οι εργαζόμενοι, "δεν σημαίνει άμεσα αποτελέσματα. Η αλλαγή στάσεων και η διαμόρφωση πιο υπεύθυνης συμπεριφοράς δε μπορεί να λάβει χώρα με πυροσβεστικού τύπου παρεμβάσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια, που παραμένουν σχέδια. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στα επιστημονικά προγράμματα και ουσιαστική στήριξή τους από την πολιτεία".

Πάντως, το Κέντρο Πρόληψης του Ρεθύμνου μέχρι σήμερα, όπως σημείωσε η διευθύντρια κα Μαρία Ζαχαράκη, δεν αντιμετώπισε σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τη δραστηριότητά του σε ολόκληρο το νομό. "Αυτό έγινε χάρη στη συνέπεια των φορέων που είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο δήμος Ρεθύμνου και πέντε καποδιστριακοί δήμοι, οι ιερές Μητροπόλεις, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο και επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς. Όλο το 2007 το Κέντρο Πρόληψης λειτούργησε χωρίς να έχει χρηματοδότηση ούτε ένα ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ, που μόνο για το 2007 οφείλει στο κέντρο 94.000 ευρώ, αλλά με πόρους της τοπικής κοινότητας που απέδειξε για μία ακόμη φορά πως έχει αξιολογήσει την ύπαρξη του θεσμού στο νομό μας, στηρίζει την προσπάθεια και στέκεται δίπλα στο κέντρο και ηθικά και οικονομικά", είπε.

Δράσεις Κέντρου Πρόληψης


• Πραγματοποιήθηκαν  6 ομάδες γονέων, κατόπιν αιτήματος, στις εξής περιοχές: Μαργαρίτες, Νίθαυρη, Ακούμια, Σπήλι, 9ο Δημοτικό, Χαρούμενο Εργαστήρι (βρεφονηπιακός σταθμός).
• Eυαισθητοποίηση 15μελών μαθητικών συμβουλίων, αναφορικά με τη φύση της εξάρτησης και την πρόληψη, στα εξής σχολεία: Λύκειο Περάματος, Σπηλίου, Φουρφουρά, Γυμνάσιο Περάματος και Σπηλίου.
• Δημιουργία ιστοσελίδας με θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, σε συνεργασία με εθελοντές συνεργάτες και φοιτητές.
• Πραγματοποίηση ημερίδας για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε ζητήματα εξαρτήσεων και παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και για την προαγωγή της πρόληψης ως μέσο αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων, με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.
Πραγματοποίηση ομάδας εκμάθησης σκακιού σε παιδιά Δημοτικού, στο Γαράζο, Δ. Κουλούκωνα, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου.
Έγινε πρακτική άσκηση φοιτητών: 3 Φοιτήτριες Κοινωνιολογίας (2μηνης διάρκειας) και 1 φοιτήτρια Φ.Κ.Σ. (3μηνης διάρκειας): συμμετοχή στη δημιουργία της ιστοσελίδας του Κέντρου.
Πραγματοποιήθηκαν  4  δίωρες ευαισθητοποιήσεις σε μαθητές της Γ’ τάξης (4 τμήματα) του 3ου Λυκείου με θέμα: «Διαχείριση του άγχους και πανελλήνιες εξετάσεις», μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων και σε συνεργασία με τη Β’ βάθμια Εκπαίδευση.
• Συμμετοχή σε σεμινάριο του ΚΕΘΕΑ για εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης ( ως εκπαιδευτές), με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη δράση του Κέντρου Πρόληψης.
• Συμμετοχή σε ημερίδα του ΓΡΑΣΕΠ  (Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) για γονείς και εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης, ως ομιλητές, με θέμα: «Οικογένεια και σχολική επίδοση»
• Eυαισθητοποίηση μαθητών του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, αναφορικά με τη φύση της εξάρτησης και την πρόληψη. Επίσκεψη των μαθητών στη δομή και ενημέρωσή τους για τις δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια: