Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

ελευθεροτυπία: "Στον αέρα τα Κέντρα Πρόληψης"


26/6/2008


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Τα κελιά δεν θεραπεύουν
Των ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ





.....................................



Ενώ το ζήτημα της πρόληψης της χρήσης ουσιών και της εξαρτητικής συμπεριφοράς θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος κάθε εθνικού σχεδίου δράσης, σ'αυτόν ακριβώς τον τομέα η κατάσταση τείνει να γίνει έκρυθμη.
Μόλις τον Μάιο διατέθηκε κονδύλι 2 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης - πολλοί ήταν απλήρωτοι 4-6 μήνες. Το συσσωρευμένο από το 2005 χρέος του ΟΚΑΝΑ, βάσει του προϋπολογισμού έργου που έχουν καταθέσει τα Κέντρα, είναι ακόμη 5,5 εκατομμύρια ευρώ συν 3,5 εκατομμύρια για το 1ο εξάμηνο του 2008, ενώ η ΚΕΔΚΕ χρωστά ακόμη 3,5, δηλάδη το χρέος ανέρχεται συνολικά στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ! Περιστολή των δραστηριοτήτων και διαρροή εξειδικευμένων στελεχών είναι το αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και διαιώνισης θεσμικών ζητημάτων, όπως το τεράστιο χάσμα στις αμοιβές για την ίδια θέση ανάλογα με το Κέντρο Πρόληψης.Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπ.Υγείας-ΟΚΑΝΑ, υπ. Εσωτερικών-ΚΕΔΚΕ (που συγχρηματοδοτούν 50-50 τα Κέντρα) έληξε το 2007. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, δεν έχει γίνει καμία επεξεργασία για νέα σύμβαση. Η ΚΕΔΚΕ απειλεί ότι θα διακόψει τη συγχρηματοδότηση, εάν δεν αποπληρωθούν τα χρέη του ΟΚΑΝΑ. Οι εργαζόμενοι εκλιπαρούν για ένα χρονοδιάγραμμα που -έστω με καθυστέρηση- θα εξασφαλίζει την συνέχιση του έργου.Τι λένε οι ίδιοι;«Ολόκληρη η κοινωνία ασχολείται με το πρόβλημα που υπάρχει στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, όπου η λίστα των εξαρτημένων αριθμεί χιλιάδες ανθρώπους, ποιος όμως αναρωτιέται το εξής: Ακόμη κι αν "λυθεί" το θέμα της λίστας ποιος θα φροντίσει να μην υπάρξουν νέοι υποψήφιοι χρήστες;Αυτή τη δουλειά κάνουν τα Κέντρα Πρόληψης από δεκαετίας, με στόχο τη μείωση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης ουσιών και κάθε εξαρτητικής συμπεριφοράς, όπως και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (σχολικός εκφοβισμός, κακοποίηση), πριν από την εμφάνιση του προβλήματος. Τα Κέντρα Πρόληψης της επαρχίας (όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη δομών ψυχικής υγείας) δέχονται αιτήματα, όχι μόνον από τον υγιή πληθυσμό, μα και άλλα, σε σχέση με ουσίες, τυχερά παιχνίδια, κακοποίηση, πένθος, απόπειρες αυτοκτονίας, παραβατική συμπεριφορά. Ο ρυθμός αύξησης αυτών των αιτημάτων είναι 400%».





Υπενθυμίζεται ότι η ελευθεροτυπία στις 26/6/2008 κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο "ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ"
27/6/08

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ:
«Παραίσθηση» με το εθνικό σχέδιο δράσης
Των ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ - ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η εικόνα που επικρατεί σήμερα στον ΟΚΑΝΑ, κεντρικό φορέα έως τώρα υλοποίησης της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, παρατίθεται σήμερα από τον πρόεδρό του Γ. Φωτεινόπουλο, ο οποίος παραδέχεται ότι ο Οργανισμός -ελλείψει εθνικού σχεδίου δράσης- ακολουθεί έστω και καθυστερημένα ένα δικό του σχέδιο ανάπτυξης, αλλά τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Από το Δεκέμβριο του 2005 έως τον Μάιο του 2008 οι θέσεις θεραπείας αυξήθηκαν μόλις κατά 748, έναντι μίας λίστας αναμονής για θεραπεία με υποκατάστατα που αριθμεί σήμερα πανελλαδικά τα 4.943 άτομα.
Η απουσία εθνικού σχεδίου δράσης -από το 2006- συμπληρώνεται με ανησυχητικές ειδήσεις όπως η πρόθεση, διά στόματος του υφυπουργού Γ. Κωνσταντόπουλου, να πάψει η χρηματοδότηση του στεγνού προγράμματος στη Θεσσαλονίκη «Ομάδα Αυτοβοήθειας», γιατί με αυτά τα χρήματα θα ανοίξουν 4 μονάδες υποκατάστασης. Ενώ πάνω από ένα χρόνο η χώρα δεν έχει εθνικό συντονιστή για τα ναρκωτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμη και προς την Ε.Ε., στο απολογιστικό ερωτηματολόγιο της οποίας για την πρόοδο δράσης πάνω στο ευρωπαϊκό σχέδιο 2005-2008 θα αναλάβει την τελευταία στιγμή να ανταποκριθεί το υπουργείο Εξωτερικών.Ποικίλες απόψεις καταθέτουν στην «Ε» οι ειδικοί του χώρου Χ. Πουλόπουλος από το ΚΕΘΕΑ, Κ. Μάτσα από το 18 ΑΝΩ, η υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μ.Τερζίδου και ο πρώην επικεφαλής της μονάδας του ΨΝΘ, πρώην αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Χρ. Ρογκότης.Η μόνιμη τα τελευταία χρόνια υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και η συνεπαγόμενη συσσώρευση χρεών που, όπως παραδέχτηκε, δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού ήταν οι πρώτες λέξεις του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Γ. Φωτεινόπουλου, στην ενημέρωση που έδωσε στην «Ε».
Παρά ταύτα, είπε, ο υπουργός Υγείας έδωσε έκτακτες επιχορηγήσεις για το 2007 και το 2008 που ναι μεν δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά μειώνουν την έκτασή του. Για το 2008 πάντως η χρηματοδότηση -παρ' όλο που ο προϋπολογισμός είναι κατά ένα εκατομμύριο ευρώ μειωμένος από το 2007- προχωρά κανονικά και η τρίτη δόση αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.
Η έκταση όμως του προβλήματος -αυτού της Πολιτείας, γιατί αυτό της τοξικοεξάρτησης σοβεί- έχει πολλαπλές διαστάσεις που άπτονται όχι μόνο των παγίων ζητημάτων αντιμετώπισης της λίστας αναμονής για θεραπεία -μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη-, της ποιότητας των προγραμμάτων υποκατάστασης ή της έκρυθμης κατάστασης στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά προχωρούν βαθιά στην εθνική στρατηγική και στην αέναη επεξεργασία για το εθνικό σχέδιο δράσης από το υπουργείο Υγείας. Ετσι, μάθαμε ότι μόλις τώρα σχεδιάζεται η σύσταση της συντονιστικής επιτροπής που θα επιτελέσει τα 10 προβλεπόμενα βήματα της διαδικασίας -μεταξύ αυτών συγκρότηση εθνικού προϋπολογισμού και κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή- ώστε να...αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου!Δικό του σχέδιο
Επιπλέον, κεντρικά σημεία του εθνικού σχεδίου, όπως ο μετασχηματισμός του ΟΚΑΝΑ και η αποσύνδεσή του από τη θεραπεία της υποκατάστασης, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν και ο οργανισμός προς το παρόν ακολουθεί δικό του σχέδιο δράσης, νομιμοποιούμενο από το παλαιότερο εθνικό σχέδιο επί υπουργίας Ν. Κακλαμάνη.
Η στρατηγική του ΟΚΑΝΑ λοιπόν σήμερα προς επίλυση της υπάρχουσας λίστας αναμονής των περίπου 5.000 ψυχών είναι να αναπτυχθούν μονάδες θεραπείας με γεωγραφική κατανομή μέσα στον περιβάλλοντα χώρο νοσοκομείων, που θα είναι υπό την ευθύνη του ΟΚΑΝΑ και όχι ακόμη του ΕΣΥ. Για την Αττική, όπου το πρόβλημα κυριαρχεί, προβλέπεται η επέκταση της λειτουργίας των 6 μονάδων που υπάρχουν με απογευματινά προγράμματα (σ.σ. αυτή ακριβώς ήταν η εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή το 2004). Ο πρόεδρος δεν έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τα νοσοκομεία στη δημιουργία μονάδων. «Οι τοπικές κοινωνίες που θεωρητικά στηρίζουν την απεξάρτηση είναι αυτές που αντιδρούν όταν το ζήτημα τις πλησιάσει γεωγραφικά. Να αναλάβουν ευθύνες, όπως έστω καθυστερημένα αναλαμβάνει η Πολιτεία», είπε.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία μονάδων με δύο πλαίσια λειτουργίας: αυτές της συντήρησης για όσους δεν μπορούν να ξεκόψουν από την παράλληλη χρήση που έγινε αποδεκτή στον ΟΚΑΝΑ από το 2002 για ανθρωπιστικούς λόγους και μονάδες με χρονοδιάγραμμα αποθεραπείας για όσους θέλουν και μπορούν. Η αλλαγή πλαισίου του 2002 είναι κατά τον κ.Φωτεινόπουλο η αιτία που δεν υπάρχει απορρόφηση νέων θεραπευομένων.Πάντως έχουν γίνει οι διεργασίες για τη λειτουργία μονάδας υποκατάστασης στο νοσοκομείο του Βόλου (θα λειτουργήσει τον Ιούλιο αρχικά για 50 άτομα) και έως τα τέλη του 2008 προγραμματίζεται η λειτουργία μονάδων στα νοσοκομεία Πέτρας Ολύμπου, Ξάνθης, Ηρακλείου Κρήτης και Πρέβεζας. Με την ολοκλήρωση του νοσοκομείου της Καβάλας θα γίνει μονάδα του ΟΚΑΝΑ, ενώ στον Πύργο Ηλείας ο δήμαρχος σε συνεργασία με το νοσοκομείο θα χτίσει μονάδα υποκατάστασης. Για τις μονάδες αυτές έχει διατεθεί κονδύλι 2 εκατομμυρίων ευρώ από τον υπουργό Υγείας. Θα έχουν δυναμικότητα 120-150 ατόμων και η πλειονότητα του προσωπικού -10 άτομα ανά μονάδα- θα προσληφθεί από τον ΟΚΑΝΑ.Αίτημα επιχορήγησης
Κανείς από τους εργαζόμενους δεν έχει αναφέρει στον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ προβλήματα στην ποιότητα της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ήδη υπεράριθμων προγραμμάτων υποκατάστασης, η οποία είναι υποχρεωτική.
Ενώ για την αποπληρωμή των χρεών 5,5 εκατομμυρίων προς τα Κέντρα Πρόληψης έχει υποβληθεί αίτημα επιχορήγησης στον κ.Αλογοσκούφη και αναμένεται απάντηση.

Τσίπρας υπέρ εργαζομένων ΟΚΑΝΑ
Συνάντηση με εργαζομένους του ΟΚΑΝΑ και Κέντρων Πρόληψης είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στις δηλώσεις που έκανε, τόνισε: «Είναι ντροπή, λίγο πριν από την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, ο ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης να οδηγούνται συνειδητά από την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και σε απαξία. Για εμάς είναι σαφές ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά είναι άλλη μια εξαγγελία κενή περιεχομένου. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι λόγια. Αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρή χρηματοδότηση, στήριξη των εργαζομένων, θεραπευτικός πλουραλισμός, μέτρα κοινωνικής επανένταξης των πρώην χρηστών». Στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Θόδωρος Μαργαρίτης και Σοφία Ανδριοπούλου μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: