Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ και συνέντευξη τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ"


Πηγή: ΑΠΕ 25/06/08-17:11
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5 FAX: (210)3665420 e-mail : pressoffice@pasok.gr Αθήνα, 25 Ιουνίου 2008

Ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, η Γραμματέας του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Μένη Μαλιώρη, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Μαρία Καρακλιούμη, με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους», επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών. Το μεσημέρι, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος . Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου: M.KΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ:
Καλησπέρα σας. Η 26η Ιουνίου έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει αναπτύξει κάποιες πρωτοβουλίες. Είναι κοντά μας ο Πολιτικός Εκπρόσωπος για θέματα Υγείας κ. Φλωρίδης, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας κ. Σκουλάκης και η κα Μαλιώρη η οποία είναι Υπεύθυνη του Τομέα Υγείας για θέματα ψυχικής υγιεινής και εξαρτήσεων. Σήμερα το πρωί επισκεφθήκαμε το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικιμανών Κρατουμένων στον Ελεώνα Θηβών. Κατόπιν, εδώ στη Χαριλάου Τρικούπη, έγινε μια συνάντηση με εργαζομένους από τον ΟΚΑΝΑ και από τα Κέντρα Πρόληψης, οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, τώρα θα δώσουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Φλωρίδης έχει τον λόγο.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ:
Θα ξεκινήσω από τη σημερινή μας επίσκεψη στο Κέντρο Απεξάρτησης Κρατουμένων Τοξικομανών στον Ελεώνα Θηβών. Αυτό ήταν ένα πρότυπο, μοναδικό πρόγραμμα στην Ευρώπη το οποίο ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και θελήσαμε να δούμε σήμερα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ο προγραμματισμός όταν δημιουργήθηκε αυτό το Κέντρο ήταν να μπορεί να δεχθεί με την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων περίπου 300 τοξικομανείς κρατούμενους οι οποίοι είναι κυρίως μικροπαραβάτες. Ξεκίνησε, αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, το Κέντρο αυτό παραμένει καθηλωμένο περίπου στο 1/5 των δυνατοτήτων του. Αυτή τη στιγμή στις φυλακές είναι περίπου 11.500 κρατούμενοι, από τους οποίους άνω του 40% είναι φυλακισμένοι που σχετίζονται με ναρκωτικά. 'Αρα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατουμένων ο οποίος θα έπρεπε να δεχθεί αυτού του τύπου την αντιμετώπιση από την ελληνική πολιτεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν γίνεται και είμαστε υποχρεωμένοι από τη μια πλευρά να καταγγείλουμε την αδιαφορία της κυβέρνησης και σ’ αυτό τον τομέα και βεβαίως να εκφράσουμε τη λύπη μας γιατί πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν, αντί να είναι στα κολαστήρια των φυλακών, να έχουν δεχθεί διαφορετικές φροντίδες και να έχουν απεξαρτηθεί. Αν κάνουμε έναν απολογισμό της πολιτικής της κυβέρνησης αυτά τα χρόνια στον τομέα των ναρκωτικών, αυτός θα είναι εξαιρετικά απογοητευτικός. Ο κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ότι θα εξαφανίσει μέχρι το τέλος του 2004 τις λίστες αναμονής για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ. Η λίστα αναμονής στο τέλος, το 2003 που παραδώσαμε εμείς, ήταν 2.500 τοξικομανείς. Σήμερα, μετά την εξαφάνισή της από τον κ. Καραμανλή, ο αριθμός ανέρχεται στους 5.000. Δηλαδή η λίστα αναμονής έχει διπλασιαστεί στον αριθμό και τα χρόνια αναμονής για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα, αγγίζουν περίπου τα 5, πράγμα που σημαίνει ότι το Πρόγραμμα τελικά δεν είναι σε θέση να προσφέρει την απαιτούμενη βοήθεια, γιατί μετά από 5 χρόνια αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά μπορεί να μη ζουν πια.
Συναντήσαμε τους εργαζομένους του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι μας έδωσαν συγκλονιστικά στοιχεία. Μας είπαν δηλαδή ότι εξαιτίας της παντελούς αδιαφορίας της κυβέρνησης και προφανώς του υπουργού, αν διατίθεντο αυτή τη στιγμή περίπου 500.000 ευρώ στα δύο οργανωμένα ή προς οργάνωση Κέντρα τη Αθήνας, στο Περιστέρι και στην Καποδιστρίου, θα μπορούσαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προωθηθούν τουλάχιστον 1.000 άτομα από τις λίστες αναμονής.
Η κυβέρνηση όμως αρνείται να διαθέτει αυτές τις 500.000 ευρώ, προκειμένου να σωθούν ή να υπαχθούν στο πρόγραμμα 1.000 άνθρωποι.
Αντιλαμβάνεστε ότι μια στοιχειώδης, καλύτερη οργάνωση όλων των προγραμμάτων και των υπαρχόντων δομών του ΟΚΑΝΑ, θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγήσει στη σημαντική μείωση της λίστας και βεβαίως στον περιορισμό του χρόνου αναμονής υπαγωγής των τοξικομανών στο Πρόγραμμα αυτό.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε παραδώσει το 2004 σε λειτουργία 63 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτά τα 5 χρόνια προσέθεσε άλλα 8. Το τραγικό όμως είναι ότι αυτά τα Κέντρα σήμερα είναι σε αδυναμία να λειτουργήσουν επειδή δεν χρηματοδοτούνται.
Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες, οι οφειλές της κεντρικής Διοίκησης προς τους Δήμους οι οποίοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα άρα και από τους Δήμους προς το Πρόγραμμα, προς τα Κέντρα αυτά, είναι πολύ μεγάλες, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα. '
Αρα λοιπόν μια μεγάλη προσπάθεια της χώρας που πέρασε και θα έπρεπε να ενδυναμωθεί μέσα από τα Κέντρα αυτά, ώστε να προλαμβάνονται οι περιπτώσεις των νέων κυρίως ανθρώπων, πριν πέσουν στην μάστιγα των ναρκωτικών, δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε. Υπάρχει επίσης μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, η οποία συνδέεται με την παράνομη λειτουργία ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάποια τέτοια Κέντρα λειτουργούν χωρίς νομοθετικό πλαίσιο.
Η άποψή μας είναι ότι από τη στιγμή που λειτουργούν έτσι, απλώς ληστεύουν τον κόσμο, οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν είναι αυτές που θα έπρεπε, και επειδή δεν υπάρχει πλαίσιο, δεν υπάρχει και έλεγχος του τι ακριβώς κάνουν.
Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και τ’ αυτιά μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο, γιατί προφανώς το εντάσσει στη συνολική πολιτική της, η οποία λέει ότι τα πάντα με έμμεσο ή άμεσο τρόπο θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τον ιδιωτικό τομέα και μετά, αφού ο ιδιωτικός τομέας από την παράνομη οδό παραλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι, να έρθει και να οργανώσει αυτή τη λειτουργία, αν θέλει να την οργανώσει, αφού όμως το παιχνίδι θα έχει χαθεί και η αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου κοινωνού προβλήματος θα γίνεται με όρους αγοράς και όχι με όρους κοινωνικής ευθύνης.
Στον κ. Καραμανλή αρέσει να επισκέπτεται το γειτονικό προς το σπίτι του ΚΕΘΕΑ, για λόγους προφανώς επικοινωνιακούς.
Δεν θέλουμε να του αποδώσουμε ότι δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον, όμως ο απολογισμός της κυβέρνησης της οποίας ηγείται, σε ένα θέμα που ο ίδιος το είχε αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα των πρωτοβουλιών του, είναι εξαιρετικά αρνητικός. Από τη δική μας πλευρά, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι τα ζητήματα αυτά δεν προσφέρονται για κλασικού τύπου αντιπολίτευση. Αφορούν ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και θέλουμε να σταθούμε υπεύθυνα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Αυτό που λέμε προς την κυβέρνηση είναι ν’ ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τις υπάρχουσες δομές, αυτές που εμείς παραδώσαμε, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν, αν θέλετε, ακόμα και χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση. Μια καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που διατίθενται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Πάρα πολύ σύντομα, θα μπορούσαν χιλιάδες άνθρωποι να ενταχθούν στα Προγράμματα, έτσι ώστε να αισθανθούμε κι εμείς ως πολιτικοί, και ως πολίτες αυτής της χώρας ότι έχουμε πράξει το καθήκον μας απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία. Εγώ από την πλευρά μου αυτά είχα να πω.
Τον λόγο έχει ο κ. Σκουλάκης.
Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:
Να συμπληρώσω λίγο τον κ. Φλωρίδη. Εκείνο που διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά και με την συνάντηση που είχαμε με τους εργαζομένους και με την πρώτη επίσκεψη που κάναμε στον Ελεώνα Θηβών και είδαμε από κοντά το πρόγραμμα της απεξάρτησης των φυλακισμένων, είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των ναρκωτικών. Αν το είχε βάλει ψηλά, αν ήταν πρώτης προτεραιότητας θέμα, δε θα είχε αλλάξει τρεις Προέδρους στον ΟΚΑΝΑ. Τρεις Πρόεδροι άλλαξαν στον ΟΚΑΝΑ μέχρι τώρα, αυτά τα τέσσερα χρόνια. Αυτό λέει πολλά πράγματα. Δεύτερον. Δεν θα είχε εξαγγείλει τόσες φορές το περιβόητο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, χωρίς να το έχει οριστικοποιήσει. Και ερωτώ από εδώ τον υπουργό, γιατί τον ρωτάει και η Ευρώπη απ’ ό,τι μαθαίνω, τον ρωτάνε και άλλες επίσημες υπηρεσίες. Υπάρχει στη χώρα μας επίσημο εθνικό σχέδιο δράσης ή απλά έχει αναρτηθεί στο site του Υπουργείου μεταξύ των άλλων 12 - γιατί είναι 13 τα Εθνικά Σχέδια Δράσης - και είναι ακόμα προς διαβούλευση; Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Τρίτον. Το Προεδρικό Διάταγμα για τα θεραπευτικά προγράμματα. Μας είχαν πείσει με ανακοινώσεις ότι έρχεται η λύση του προβλήματος στα θεραπευτικά προγράμματα. Ετοίμασαν ένα Προεδρικό Διάταγμα, το έστειλαν στο Συμβούλιο Επικρατείας και απερρίφθη βεβαίως μετά πολλών επαίνων. Και έχουν περάσει 2,5 χρόνια και ακόμα να ετοιμαστεί το Προεδρικό Διάταγμα για τα θεραπευτικά.
Είχα την ευκαιρία ως επικεφαλής, μαζί με συναδέλφους, να πάμε προχθές στις Σέρρες, στο χωριό του πρωθυπουργού, όπου επισκεφθήκαμε το Κέντρο Πρόληψης. Επίσημα. Μας διαβεβαίωσαν ότι το Κέντρο Πρόληψης έχει να πάρει χρήματα από τον ΟΚΑΝΑ και για το 2006 και για το 2007 και για το το 2008. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, τα 71 που κατάφεραν να τα φτάσουν. Οφείλουν στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης από το 2007 5,5 εκατομμύρια ευρώ και από το 2008 οφείλουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ, σύνολο 9 εκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερον. Σταμάτησε, όπως ξέρετε, στις 31/12 η λειτουργία του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά), του Εθνικού Παρατηρητηρίου, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και, εν πάση περιπτώσει, είναι ο σύνδεσμος της χώρας μας με το αντίστοιχο της Ευρώπης, εκεί όπου δίνουν αναφορά και συνεργάζονται και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 31.12.07 σταμάτησε η λειτουργία του, λόγω μη χρηματοδότησης, λόγω οφειλών. Και προχθές - με ενημέρωσαν σήμερα - ότι τους έδωσαν τα οφειλόμενα και αρχίζουν σιγά-σιγά να λειτουργούν, γιατί οι περισσότεροι από τους 20 εργαζόμενους εγκατέλειψαν το ΕΚΤΕΠΝ και έχουν αναζητήσει άλλη εργασία.
Τρίτον, και πολύ σημαντικό. Σταμάτησε από το 2006 η λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης. Πολύ σημαντικό εργαλείο. Εκεί γινόταν η πρώτη εκπαίδευση των στελεχών πρόληψης. Υπήρχε μια παρακολούθηση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης μια επιστημονική στήριξη των Κέντρων Πρόληψης. Και αυτό το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών έκλεισε από το 2006 και σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει εάν δεν πάρει μια γενναία απόφαση το Υπουργείο και ο ΟΚΑΝΑ να χρηματοδοτήσαν, όπως χρηματοδοτούσαν παλαιότερα, το Κέντρο Εκπαίδευσης.
Δεν έχω να σας πω τίποτα άλλο, παρά μόνο να σας ζητήσω μια χάρη. Αναδείξτε το πρόβλημα. Έλεος! Αναδείξτε το πρόβλημα. Αν το αναδείξετε εσείς, ίσως καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παίζει άλλο με το θέμα των ναρκωτικών. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η κυβερνητική αδιαφορία. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η εγκατάλειψη όλων των προγραμμάτων. Αν εσείς σήμερα συμβάλλετε, με το δικό σας τρόπο, στο να αναδείξετε το πρόβλημα, να πείτε ποια είναι η πραγματικότητα, εμείς φέραμε ένα έργο σε μια κατάσταση, το παραδώσαμε. Ούτε συνέχεια υπάρχει, αντίθετα, εγκατάλειψη υπάρχει, κατασυκοφάντηση υπάρχει και τίποτα το καινούργιο. Αυτή τη χάρη σας τη ζητώ και νομίζω θα είναι μέγιστη η συμβολή σας στην ανάδειξη του προβλήματος. Ευχαριστώ.
Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ:
Η κυρία Μαλλιώρη.
Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ:
Δε νομίζω ότι έμεινε κάτι ουσιαστικό να πω. Τα περισσότερα θέματα, για να μην πω όλα, έχουν πολύ αναλυτικά θιχτεί. Δύο πράγματα θα προσθέσω μόνο. Ότι δεν έχουμε, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, πάνω από μία διετία, εθνικό εκπρόσωπο για τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα η θέση της Ελλάδος στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή φόρα να είναι άδεια, ενώ πρέπει να σας πω ότι ήταν πολύ ηχηρή η φωνή της Ελλάδος για τη δουλειά που είχε κάνει σε αυτό τον τομέα και είχε καταγραφεί και στην έκθεση του ΟΗΕ και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, στην ετήσια έκθεση. Τώρα δυστυχώς απουσιάζουμε. Ο υπουργός βέβαια, στην προσπάθειά του να έχει μόνο επικοινωνιακή πολιτική για τα θέματα της υγείας, κάνει εκδηλώσεις, παρουσιάζει και εξαγγέλλει προγράμματα κενά περιεχομένου. Με τελευταίο πριν δυο μέρες, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, να κάνει άλλο ένα συνέδριο, υπό την αιγίδα και υπό την εποπτεία του, στους χώρους του Υπουργείου, έχοντας συνομιλητές τους παράνομους ιδιώτες των προγραμμάτων. Διότι εφόσον δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για ιδιωτικά προγράμματα απεξάρτησης, αυτά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι παράνομα. Αυτοί ήταν οι συνομιλητές του υπουργού στην προσπάθειά του, φαίνεται, να αποποιηθεί και να δώσει ένα κομμάτι πολύ ευαίσθητο και πολύ ιδιαίτερο στους ιδιώτες, που το έχει ήδη δώσει, διότι έχουν γίνει καταγγελίες, έχει ενημερωθεί και από εμένα προσωπικά επανειλημμένως, έχει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας για συγκεκριμένα προγράμματα που οι Επιθεωρητές Υγείας, το Σώμα δηλαδή του Υπουργείου Υγείας, λένε ότι είναι παράνομα και δεν έχει κάνει τίποτα. Τέλος - και είναι το τελευταίο σημείο - θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους τους εργαζόμενους στον ευαίσθητο αυτό τομέα, διότι παρά τις αντίξοες, για να μην πω απάνθρωπες, συνθήκες, τόσο οι άνθρωποι που είδαμε σήμερα το πρωί στον Ελεώνα της Θήβας, όσο και οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να εργάζονται σε έναν πάρα-πάρα πολύ δύσκολο αγώνα, που η Πολιτεία πλέον δεν τους βοηθάει καθόλου. Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Υπάρχουν ερωτήσεις; Παρακαλώ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στον κ. Φλωρίδη μια ερώτηση. Είπατε κ. Φλωρίδη ότι μπορεί να λειτουργήσουν τα σημερινά προγράμματα στο χώρο των ναρκωτικών καλύτερα, ακόμα και με την υφιστάμενη χρηματοδότηση. Χωρίς να πιστεύω τη λαϊκίστικη άποψη που λέει ότι όλα είναι θέμα χρηματοδότησης μεγαλύτερης, θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία διαχειριστικού περιεχομένου που πρέπει να αλλάξουν, αν έχετε κάτι υπόψη σας. Και σας υπενθυμίζω ότι εδώ μιλάμε για ένα χώρο που έχει δραματική υποχρηματοδότηση. Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σας είπα ένα παράδειγμα, ότι με 500.000 ευρώ μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως αυτά τα δύο σημεία, οι δύο δομές της Αθήνας, Περιστέρι και Καποδιστρίου, έτσι ώστε να απορροφήσουν σε μερικούς μήνες περίπου χίλια άτομα απ’ τις υπάρχουσες λίστες. Εάν δει κανείς τη συνολική χρηματοδότηση που αφορά την υπόθεση της αντιμετώπισης της μάστιγας αυτής στα διάφορα Κέντρα τα οποία υπάρχουν, ΚΕΘΕΑ κλπ, θα δει ότι ενδεχομένως να χρειάζεται μια πιο σωστή κατανομή, να δει καταρχήν την πληρότητα των προγραμμάτων και να μπορεί να διαχειριστεί τους υπάρχοντες πόρους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Δηλαδή, για παράδειγμα, όταν ένα Κέντρο έχει πληρότητα στα προγράμματά του 60% και ο ΟΚΑΝΑ θα μπορούσε να είναι στο 200%, νομίζω ότι πρέπει να σκεφτεί κάποιος για ποιο λόγο γίνεται αυτό και γιατί να γίνεται στο κάτω-κάτω. Δεν είναι ζήτημα δημοσίων σχέσεων η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η υποχρηματοδότηση, έτσι κι αλλιώς, είναι ένα στοιχείο δεδομένο αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για όλο τον τομέα της υγείας ως δημόσιο αγαθό. Αλλά εγώ σας λέω, για να μην μιλούμε πάντα για χρήματα, χρήματα, χρήματα, αν κανείς πάρει το συνολικό ποσό που διατίθεται, δει τις αποδόσεις και το τι θα μπορούσε να γίνει, θα καταλάβει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σημαντικά μέσα από μια καλύτερη διαχείριση. Αλλά επειδή δεν τους νοιάζει, δεν τους νοιάζει με την έννοια του πώς θα πετύχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αρκούνται σε δημόσιες σχέσεις. Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: