Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Καρκινοβατεί στην Ελλάδα η μάχη κατά των ναρκωτικών

Από την ενημερωτική ιστοσελίδα για τον χώρο της Υγείας iatronet

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Ιουνίου 2008 7:52:34 μμ

Του Δημήτρη Καραγιώργου
Με απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών και στα Κέντρα Πρόληψης, ‘γιορτάζεται’ η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα προβλήματα αντί να επιλύονται, εντείνονται, οξύνονται και αυξάνονται. Οι λίστες αναμονής στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ περιλαμβάνουν σήμερα 4.500 χρήστες, οι οποίοι μπορεί να περιμένουν έως και πεντέμισι χρόνια!
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η πολιτεία όφειλε πέρυσι τρία εκατομμύρια ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης, ποσό το οποίο εκτινάχθηκε φέτος στα 12,5 εκατομμύρια.
Το προεδρείο του Συλλόγου τους ανέφερε σήμερα ότι ‘…δεν μπορούμε να γιορτάζουμε όταν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης παραμένουν απλήρωτοι (μερικοί μέχρι και 7 μήνες), όταν ζουν σε εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία ενώ μισθοδοτούνται με πλήρη αυθαιρεσία (τεράστιο χάσμα στις αμοιβές για την ίδια θέση, τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, την ίδια παραγωγή έργου).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα, αναφέρει τα εξής:
Δεν υπάρχει καλύτερο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών από την είδηση της χθεσινής αποφοίτησης οκτώ μελών του Θεραπευτικού Προγράμματος Εφήβων - Νέων του ΟΚΑΝΑ ‘Ατραπός’. Οκτώ νέα παιδιά ξεκινούν έναν νέο κύκλο ζωής και δίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους όσοι παλεύουν με τις εξαρτήσεις.
Στον ΟΚΑΝΑ, δεν ξεχνάμε ούτε μία στιγμή τον πρωταρχικό μας στόχο: την παροχή θεραπείας σε όσους την έχουν ανάγκη, την εξάλειψη της λίστας αναμονής. Έτσι, μετά την έναρξη λειτουργίας των νέων μονάδων μας στο ΑΧΕΠΑ και το Βόλο, βρισκόμαστε στην τελική φάση υλοποίησης τριών ακόμη μονάδων, στην Πέτρα Ολύμπου (Κατερίνη), την Ξάνθη και την Πρέβεζα. Συναισθανόμενοι τις υποχρεώσεις μας προς τον Έλληνα πολίτη, επιλέγουμε τη συστηματική δουλειά για την επίτευξη των στόχων μας’.
Το ΠΑΣΟΚ
Εικόνα εγκατάλειψης της μάχης κατά των ναρκωτικών, περιέγραψαν σήμερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης και τα μέλη του Τομέα Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, Μένη Μαλιώρη και Μαρία Καρακλιούμη.
Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελαιώνα Θηβών.
Ακολούθησε, στη Χαριλάου Τρικούπη, συνάντηση με εργαζομένους από τον ΟΚΑΝΑ και από τα Κέντρα Πρόληψης.
Αναφερόμενος στο Κέντρο Απεξάρτησης Κρατουμένων Τοξικομανών στον Ελαιώνα Θηβών, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι ο προγραμματισμός όταν δημιουργήθηκε αυτό το Κέντρο ήταν να μπορεί να δεχθεί με την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων περίπου 300 τοξικομανείς κρατούμενους οι οποίοι είναι κυρίως μικροπαραβάτες. Ξεκίνησε, αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, το Κέντρο αυτό παραμένει καθηλωμένο περίπου στο 1/5 των δυνατοτήτων του.
Αυτή τη στιγμή στις φυλακές είναι περίπου 11.500 κρατούμενοι, από τους οποίους άνω του 40% είναι φυλακισμένοι που σχετίζονται με ναρκωτικά. Άρα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατουμένων ο οποίος θα έπρεπε να δεχθεί αυτού του τύπου την αντιμετώπιση από την ελληνική πολιτεία.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι η λίστα αναμονής το 2003 περιελάμβανε 2.500 τοξικομανείς και σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται στους 5.000. Η λίστα αναμονής – είπαν – έχει διπλασιαστεί στον αριθμό και τα χρόνια αναμονής για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα, αγγίζουν περίπου τα πέντε.
Το υπουργείο
Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, από το υπουργείο Υγείας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
'H παραγωγή, διακίνηση και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών παραμένει για τη χώρα μας μία από τις πλέον σημαντικές πληγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συνοχή της κοινωνίας μας και την παραγωγική δυναμική του τόπου.
Είναι αυτονόητο ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής μάστιγας απαιτείται η συστράτευση όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έθεσαν ως ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής πολιτικής της για την Υγεία την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Επί σειρά ετών, η μάχη αυτή δινόταν με αυταπάρνηση από το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της χώρας μας που προσέφερε στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης και της καταστολής.
Προφανώς, όμως, διαφεύγει των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ ότι ο αγώνας αυτός δινόταν στο παρελθόν κυρίως με ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς την ανάπτυξη στοχευμένων και βιώσιμων πολιτικών.
Επίσης, διαφεύγει των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ ότι είναι η πρώτη φορά όπου η ελληνική Πολιτεία εκπονεί και θέτει τις βάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο με την κατάθεση Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2008 –2012.
Με την ολοκλήρωση της οικονομοτεχνικής μελέτης η οποία προσδιορίζει το σύνολο της επένδυσης που η χώρα μας χρειάζεται για να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα της εξάρτησης, δημιουργείται ένα ανεκτίμητο εργαλείο που είναι στη διάθεση της κοινωνίας μας για την μάχη κατά των εξαρτήσεων. Τέλος καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι ο τομέας της ιδιωτικής υγείας γιγαντώθηκε στη χώρα μας επί ημερών ΠΑΣΟΚ'.
Οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ότι αν διατίθεντο αυτή τη στιγμή περίπου 500.000 ευρώ στα δύο οργανωμένα ή προς οργάνωση Κέντρα της Αθήνας, στο Περιστέρι και στην Καποδιστρίου, θα μπορούσαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προωθηθούν τουλάχιστον 1.000 άτομα από τις λίστες αναμονής.
Η κυβέρνηση, όμως, αρνείται να διαθέτει αυτές τις 500.000 ευρώ, προκειμένου να σωθούν ή να υπαχθούν στο πρόγραμμα 1.000 άνθρωποι. Η κυβέρνηση παρέλαβε το 2004 σε λειτουργία 63 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτά τα χρόνια, προσέθεσε άλλα οκτώ.
'Ατραπός'
Μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής τους, μοιράστηκαν χθες οκτώ μέλη της Μονάδας Εφήβων - Νέων του ΟΚΑΝΑ ‘ΑΤΡΑΠΟΣ’, οι γονείς, τα αδέλφια, οι θεραπευτές και πολλοί ακόμη δικοί τους άνθρωποι, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησής τους από το Πρόγραμμα.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΚΑΝΑ, τέσσερα παιδιά από το Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης και άλλα τέσσερα από το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ολοκλήρωσαν τη θεραπευτική τους πορεία, αποχαιρετώντας όλους όσοι στάθηκαν δίπλα τους όλο αυτό το διάστημα, στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τη ζωή τους.
‘Καθαροί’ πια, μίλησαν για τη δική τους αλλαγή και έδωσαν κουράγιο στα παιδιά που συνεχίζουν ακόμη την προσπάθειά τους μέσα στο Πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης η συγκίνηση και η ικανοποίηση ήταν έκδηλη τόσο στα πρόσωπα των γονιών, που αγωνίζονται μαζί με τα παιδιά τους όσο και των θεραπευτών τους, για τους οποίους τέτοιες στιγμές αποτελούν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή στο πλαίσιο της δουλειάς τους.
Πρόκειται για τη 2η αποφοίτηση μελών της Μονάδας Εφήβων –Νέων ‘ΑΤΡΑΠΟΣ’, που αποτελεί ‘στεγνό’ θεραπευτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και λειτουργεί στην Αθήνα από το 2002. Η Μονάδα απευθύνεται σε έφηβους και νέους έως 23 ετών, που κάνουν πειραματική, περιοδική ή συστηματική χρήση ουσιών, σε οικογένειες εφήβων-νέων και στο ευρύτερο περιβάλλον τους.
Απευθύνεται ακόμη σε ειδικούς, επαγγελματίες και φορείς της ευρύτερης κοινότητας που έρχονται σε επαφή με της νέους και αντιμετωπίζουν περιστατικά χρήσης ουσιών, με στόχο την πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας.
Εκτός από τις τρεις βασικές δομές του Προγράμματος (Συμβουλευτικός Σταθμός, Θεραπευτικό Πρόγραμμα, Πρόγραμμα Κοινωνικής Επανένταξης) η ‘Ατραπός’ αναπτύσσει τις υπηρεσίες της, με βάση της ανάγκες των μελών της. Έτσι, από το 2005 λειτουργεί το Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης για περιστασιακούς χρήστες και από το 2007 η Ομάδα Μετα-θεραπευτικής Φροντίδας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, η Μονάδα παρουσιάζει κάθε χρόνο αύξηση στον αριθμό των εφήβων και γονέων που λαμβάνουν υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το 2007 παρατηρήθηκε διπλασιασμός των εφήβων και υπερδιπλασιασμός των γονέων που έλαβαν υπηρεσίες σε σύγκριση με το 2003. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε μηνιαία βάση λαμβάνουν υπηρεσίες περίπου 40 έφηβοι και 80 γονείς

Δεν υπάρχουν σχόλια: