Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»

26 Ιουνίου… μια ακόμη «ημέρα κατά των ναρκωτικών»;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»

Α) Στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και διεκδικεί:

1. Την άμεση εξόφληση των χρεών του Υπουργείου Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης.
2. Τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών.
3. Την πάγια-τακτική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 4. Τη μονιμοποίηση του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την αναγνώριση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων. Την πιστοποίηση των δομών, με τη θέσπιση ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου. Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Β) Το πρόβλημα των ναρκωτικών και των εξαρτησιογόνων ουσιών γενικότερα, είναι ένα κοινωνικό - πολιτικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως από την Πολιτεία. Η αλλαγή του νομικού πλαισίου που δεν θεωρεί τους χρήστες ασθενείς αλλά «εγκληματίες» και τους φυλακίζει, είναι η πρώτη σοβαρή προϋπόθεση οποιασδήποτε αλλαγής. Χρειάζονται πολιτικές μείωσης των ψυχοσωματικών βλαβών με ιατροκοινωνική φροντίδα (χορήγηση υποκατάστατων σε όλους όσους το επιθυμούν, χωρίς λίστες και μακροχρόνιες αναμονές). Χρειάζεται πλουραλιστική αντιμετώπιση των χρηστών για την απεξάρτησή τους και όχι βέβαια ρατσιστική μεταχείριση. Η κοινωνική τους επανένταξη δεν είναι ένα στάδιο μετά τη θεραπεία και την απεξάρτηση, αλλά συστατικό στοιχείο τους. Γι’ αυτό απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας. Η πρόληψη δεν μπορεί να εξαντλείται στην αναγκαία ενημέρωση.
Γ) Όσο καιρό θα υπάρχουν τα κοινωνικά αδιέξοδα που γεννά η ανταγωνιστική «κοινωνία της αγοράς», της εκμετάλλευσης και της καταστολής, οι παντός είδους «φυγές» και εξαρτήσεις όχι μόνον θα υπάρχουν αλλά και θα αυξάνονται - παρά τις υποκριτικές κραυγές των ηθικολόγων και των επαγγελματιών της καταστολής, όπως η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. που αρνείται να χρηματοδοτήσει τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με απλήρωτο το προσωπικό και με ακάλυπτα τα λειτουργικά τους έξοδα, τα οδηγεί τα κέντρα στο κλείσιμο, ενώ ακυρώνει ακόμα και προσπάθειες όπως το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

Δ) Οι δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας πρέπει να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο. Να βασίζονται στις αρχές της σύγχρονης Παιδαγωγικής και να αξιοποιούν το εκπαιδευτικό δυναμικό, καθώς και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του ΥΠΕΠΘ. Ταυτόχρονα όμως τα σχολεία είναι απαραίτητο να συνδέονται και να συνεργάζονται με ειδικές επιστημονικές μονάδες, όπως τα Κέντρα Πρόληψης.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: