Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Πρόληψη είναι το δικαίωμα στην εργασία και στην ποιότητα ζωής»


Πέμπτη 26 Ιούνη 2008

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Φρένο στην επικίνδυνη «αντιναρκωτική» πολιτική

Σήμερα, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους
«Να απαντήσουν τώρα: Πού θα δώσουν την πρόληψη; Σε μη κυβερνητικές οργανώσεις; Σε ιδιώτες; Θα κάνουν πρόληψη μέσω μοδάτων τηλεοπτικών σποτ;

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης είμαστε οι μόνοι που βγαίνουμε από τα γραφεία μας. Εχουμε επαφή και ευαισθητοποιούμε την τοπική κοινωνία. Εκπαιδεύουμε ομάδες. Κάνουμε προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, παρόλο που τα μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας δεν υφίστανται και κινδυνεύουμε να διωχτούμε ποινικά. Και τους τελευταίους μήνες προσφέρουμε εθελοντική εργασία. Η πρόληψη δεν είναι DVD, ευχολόγια και τρομοκράτηση γονέων και εκπαιδευτικών».
Την απόφασή τους να χαλάσουν τα παραπλανητικά πανηγυράκια - που θα στηθούν σήμερα απ' όσους περιορίζουν την πρόληψη σχεδόν σε σχέδια επί χάρτου και προωθούν, μέσω του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης», την παράδοση και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση σε ιδιώτες - εξέφρασαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και στη μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
«Ο αγώνας είναι το πρώτο αντίδοτο για κάθε εξάρτηση και με τον αγώνα μας κάνουμε τη μέγιστη πράξη πρόληψης», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ και τον ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία.
Οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, απαιτούν την άμεση προώθηση ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα, με πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων. «Ο ΟΚΑΝΑ χρωστάει 9 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εσωτερικών 3,5 εκατ., σε ΚΠ κόβουν το τηλέφωνο, αλλού χρωστούν τα ενοίκια, χρωστούν τις εισφορές στο ΙΚΑ και σήμερα μας είπαν αναστείλετε τις κινητοποιήσεις και ελάτε να μιλήσουμε. Εμείς δίνουμε την απάντηση στο δρόμο. Φωνάζουμε για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης», είπε ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προωθούμενο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης». Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν την άμεση απόσυρσή του, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με την παράδοση των υπηρεσιών απεξάρτησης σε ιδιώτες και την ένταξη των μονάδων υποκατάστασης στο ΕΣΥ.
«Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις προσαρμοσμένες στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και σε λίγο καιρό θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Είναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού να στρατευτούμε στη μάχη για όσα θα 'ρθουν, να πλαισιώσουμε τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος, να αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες εφαρμογής αυτής της επικίνδυνης "αντιναρκωτικής" πολιτικής», είπε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, εκ μέρους της Επιτροπής Εργαζομένων του «18 ΑΝΩ».
Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΠ και τη συμμετοχή τους στη σημερινή κινητοποίηση έχουν δηλώσει: Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά των Ναρκωτικών, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Προγραμμάτων, ΠΕΝΟΨΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΕΚΑ, Πανελλαδικό Δίκτυο Φορέων Πρόληψης και Διαδημοτική Επιχείρηση Αλίμου, Α ργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας.



Παρασκευή 27 Ιούνη 2008

Μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης
«Πρόληψη είναι το δικαίωμα στην εργασία και στην ποιότητα ζωής», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), οι οποίοι χτες - παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών - πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Ομόνοια, κάνονας σαφές ότι είναι μέρα ντροπής για την ελληνική κυβέρνηση και μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους.
Μαζί τους, με 24ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, καθώς ο Οργανισμός αντί για όργανο εποπτείας και αξιολόγησης έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό όργανο προώθησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής πλήρως εναρμονισμένης με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπου και μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, διαλύει τις όποιες αποσπασματικές πρωτοβουλίες έχουν παρθεί για την πρόληψη, πριμοδοτεί την υποκατάσταση, απαξιώνει τα «στεγνά» προγράμματα, ιδιωτικοποιεί δομές θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, ανάγει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης σε ιατρικό, πετάει τα προγράμματα υποκατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ήδη από μόνο του νοσεί.
Οι περίπου 400 εργαζόμενοι στα ΚΠ απαιτούν την άμεση προώθηση ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα, με πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων.
«Υπάρχει διέξοδος. Να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του χώρου της απεξάρτησης, να βγούμε μπροστά και να τους σταματήσουμε, να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν πρόληψη, προγράμματα θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης», δήλωσε στον «Ρ» από το χώρο της συγκέντρωσης η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, ενώ ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ δήλωσε ότι είναι πολιτικό ζήτημα και η εφαρμοζόμενη πολιτική επιδιώκει να μην υπάρχει πρόληψη, να μην κατανοούν οι νέοι τις αιτίες του προβλήματος, να τους έχουν αποχαυνωμένους. Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που στόχο έχει να παραδώσει στους ιδιώτες την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, πριμοδοτώντας την ίδια ώρα τα προγράμματα υποκατάστασης, μίλησε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.
Αδιαφορία και εμπαιγμός
«Με συμβιβασμούς δε γίνεται δουλειά, πρόληψη η λύση για τα ναρκωτικά», ήταν ένα από τα συνθήματα με το οποίο εργαζόμενοι και φορείς πορεύτηκαν αμέσως μετά προς το υπουργείο Υγείας, όπου για άλλη μια φορά συνάντησαν την αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς κανένας αρμόδιος δεν ήταν εκεί. Στη συνέχεια, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτεινόπουλο, όπου του έθεσαν τα αιτήματά τους, ο ίδιος πέταξε από πάνω του κάθε ευθύνη για τα Κέντρα Πρόληψης και όταν η αντιπροσωπεία τον κάλεσε να μιλήσει στους εργαζόμενους εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη, πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, για άλλη μια φορά, μίλησε για... προσπάθειες να καταβληθούν οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ τις επόμενες δέκα μέρες...
Στη Θεσσαλονίκη
Πολύωρη συγκέντρωση από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, στην Πλατεία Αριστοτέλους, μοίραζαν ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματά τους και καλούσαν τους πολίτες να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια στο προωθούμενο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» και στα σχέδια παράδοσης της απεξάρτησης σε ιδιώτες.
Τέλος, κατήγγειλαν ότι το σύνθημα που φώναζαν πέρσι «δεν είναι μέρα γιορτής αλλά ντροπής» δυστυχώς αποτυπώνει την οικτρή πραγματικότητα, διότι η σταθερή υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών και εξαθλίωση των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: