Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Και άλλος βουλευτής ανταποκρίθηκε άμεσα στο Δελτίο Τύπου




Πηγή: ΑΠΕ 13/06/08-14:34




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ






Βουλευτής Ηρακλείου - ΠAΣΟΚ



Ηράκλειο 13-06-2008






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ






Ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου έφερε στη Βουλή το θέμα της Κυβερνητικής αδιαφορίας για τα Κέντρα Πρόληψης με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών.



το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ & Αυτοδιοίκησης με ανακοίνωσή τους γνωστοποιούν ότι προχωρούν σε απεργία στις 26 Ιουνίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών, διαδηλώνοντας ταυτόχρονα για την παθητικότητα και αδιαφορία των αρμόδιων αρχών στον τομέα της πρόληψης.



Η κατάσταση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης στη χώρα μας μοιάζει να είναι μετέωρη, αφού οι πλειονότητα των μονάδων πρόληψης και θεραπείας καρκινοβατούν, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης τους.



Σύμφωνα με το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης, εδώ και 2 χρόνια το Υπουργείο Υγείας δεν καταβάλλει στα Κέντρα Πρόληψης τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με αντίστοιχες συμβάσεις. Έτσι τα περισσότερα από αυτά αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια λειτουργικά έξοδα (ρεύμα, εργοδοτικές εισφορές κ.λ.π.) ενώ σε κάποια από αυτά το προσωπικό έχει μείνει απλήρωτο έως και 7 μήνες.



Ταυτόχρονα, έχουν μειώσει τις δράσεις τους, ενώ το τελευταίο διάστημα ο ΟΚΑΝΑ δεν ανανεώνει όσες τριετείς προγραμματικές συμβάσεις των Κέντρων Πρόληψης λήγουν.



Από την άλλη, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ, που χρηματοδοτούν τα Κέντρα αυτά κατά 50% από τους κεντρικούς πόρους έχουν διαμηνύσει ότι θα σταματήσουν την χρηματοδότηση, αν ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν καταβάλλουν τα χρέη που έχουν μέχρι το 2007.



Οι ανωτέρω εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας την αρνητική στάση της Κυβέρνησης, καθώς για πολλοστή φορά αρνείται να δεσμευτεί για άμεση λύση των προβλημάτων τους, απαιτούν: · την άμεση εξόφληση των χρεών του Υπουργείου, · τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών · την άμεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης,



Επειδή, από τις επιστημονικές έρευνες διαπιστώνεται ότι το φαινόμενο της χρήσης των ουσιών είναι διαστρωματικό, αγγίζει όλες τις οικογένειες και είναι το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί σήμερα την κοινωνία μας, αφού δεν υπάρχουν δομές αντιμετώπισης του επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην πρόληψη για να προλάβουμε έγκαιρα τον πειραματισμό των νέων πριν εγκαθιδρυθεί η εξάρτηση τους ταυτόχρονα με την αύξηση με γενική χρηματοδότηση των ειδικών κέντρων απεξάρτησης και επειδή η πολιτεία πρέπει να αφουγκραστεί την αγωνία της κοινωνίας και να πάρει άμεσα αποφάσεις



Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί



Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης;




Διεύθυνση:Πλ. Ελευθερίας 33, β' όροφοςΗράκλειο - Κρήτης 71 202



email: info@kegeroglou.grΤηλέφωνο: 2810 331333, 2810 333900Fax: 2810 333901






(Σημείωση Ιστολόγου: ο κ. Κεγκέρογλου έχει καταθέσει πολλές φορές ερωτήσεις για τα Κ.Π. Ως εκπαιδευτικός γνωρίζει από κοντά την σημασία της πρωτογενούς Πρόληψης και φαίνεται να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, Ίσως έχει συμμετάσχει και σε δράσεις του Κ.Π. Ηρακλείου..)



Δεν υπάρχουν σχόλια: