Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Άρθρο στην "Καθημερινή" για την Πρόληψη

(Σ.Σ. Στην Καθημερινή του Σαββάτου, υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο του μόνιμου αρθρογράφου της εφημερίδας Τάκη Καμπύλη που αναφέρεται στο έργο και τα προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης!)

MONIMEΣ ΣTHΛEΣ

Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-06-08

 «Μπλόκο» στην επανένταξη

Τα κέντρα απεξάρτησης, αντιμέτωπα με όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, αναμένουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Του Τακη Kαμπυλη

Ο «Κ.Χ» έκανε ένα μεγάλο λάθος. Οδηγούσε το μηχανάκι του αλλά δεν φορούσε κράνος. Κι αυτό μπορεί να του στερήσει τη ζωή. Οχι λόγω τροχαίου.

Ο «Κ.Χ», λίγες μέρες πριν, έπεσε σε μπλόκο της Τροχαίας, πηγαίνοντας στην εργασία του, σε μια αποθήκη όπου εργαζόταν τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα παρακολουθούσε πρόγραμμα επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Στα 26 του είχε κάνει μεγάλη διαδρομή. Κατάφερε να βγάλει το πρόγραμμα (η σωματική εξάρτηση είναι το λιγότερο, 7-10 μέρες αρκούν, πιο εύκολα κι από το αλκοόλ - τα δύσκολα είναι αυτά που κατάφερε ο «Κ.Χ.»). Κατάφερε, λοιπόν, όχι μόνο να βρει δουλειά (πόσοι προσλαμβάνουν πρώην τοξικομανείς;), όχι μόνο να βρει σπίτι, αλλά και να τη στηρίξει χωρίς εξαρτήσεις. Αλλά έπεσε στο «μπλόκο». Οπως αποδείχτηκε, όσο διάστημα βρισκόταν στην «Παρέμβαση» είχε καταδικαστεί ερήμην -χωρίς να έχει επιδοθεί κλήση. Η υπόθεση αφορούσε κλοπή κινητού και διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών. Οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό. Και σήμερα, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ κινδυνεύει να υποτροπιάσει. Εκεί, από τους 11.500 φυλακισμένους, οι περισσότεροι από τους μισούς κρατούνται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Το προσωπικό

Σε μερικές μέρες, στις 26 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα για τα ναρκωτικά όλοι οι σταθμοί πρόληψης του ΟΚΑΝΑ που βρίσκονται διασκορπισμένοι στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων, θα είναι κλειστοί. Το προσωπικό απλήρωτο εδώ και επτά μήνες και το υπουργείο, ακόμη «μελετάει» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Βεβαίως, για να είμαστε ακριβείς, σχέδιο υπάρχει, από το 2004, κατετέθη τελικώς πριν από λίγο καιρό αλλά οι εισηγητές «ξέχασαν» τα χρονοδιαγράμματα και τον προϋπολογισμό - καταγγέλλεται από το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).

Και το χειρότερο; Ολη η πολιτική της πρόληψης και της επανένταξης έχει στριμωχτεί κάπου ανάμεσα στις δεξιώσεις και στις δημόσιες σχέσεις του υπουργείου Υγείας. Οι περισσότεροι δικαστές στέλνουν πλέον τους χρήστες στη φυλακή, όπου το κλίμα παραμένει σε εποχές «Μεσονυκτίου». Κι όπου τα ναρκωτικά είναι απλώς ακριβότερα από αυτά στην «ελεύθερη» αγορά.

Οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης κλείνουν τα κέντρα για να μην κλείσουν. Δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Θα μπορούσαν -πιθανώς- να εγκαταλείψουν όλους αυτούς τους 15άρηδες (ηλικία από την οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ- αρχίζει η χρήση ουσιών) και απλώς να περιμένουν. Αλλά δύσκολα οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να σηκώσουν στη συνείδησή τους μια δεύτερη Πτολεμαΐδα (όπου πέθανε η 14χρονη από χρήση κοκαΐνης). Κι αν στην Πτολεμαΐδα τέτοιο κέντρο δεν υπήρξε, υπάρχει στην Καλλιθέα, στα Λιόσια, στο Μενίδι, στη Θεσσαλονίκη, στη Μυτιλήνη.

Την ερχόμενη Πέμπτη, βουλευτές και δημοσιογράφοι θα παίξουν ποδόσφαιρο στον Κορυδαλλό. Ετσι, για να ευαισθητοποιήσουν (!;) για τα ναρκωτικά. Πάντως, μόλις στο παρά πέντε, οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ ματαίωσαν τη μεταφορά από τις γυναικείες φυλακές των κοριτσιών που παρακολουθούσαν προγράμματα απεξάρτησης. Κι αυτό δεν αναδεικνύεται με θεατρικές κινήσεις. Ούτε με πομπώδεις εκφράσεις και διαγγέλματα των υπηρεσιακών και άλλων παραγόντων.

Περίπου 25 χρόνια μετά την ίδρυση της «Ιθάκης», ο δρόμος που διανύσαμε ως κοινωνία στον τομέα της επανένταξης μοιάζει περισσότερο με το στοίχημα του ποιητή. Και λιγότερο με όλα τα άλλα...

Το blog του Τάκη Καμπύλη είναι :

http://enstaseis.blogspot.com/

Επίσης στο ίδιο φύλλο της ίδιας εφημερίδας υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο του δ/ντή του ΚΕΘΕΑ Χ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ που αναφέρεται και στα προβλήματα των Κ.Π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: