Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ TOY ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Γραμματειακή Κάλυψη & Οικονομική διαχείριση
ΚΔΑ - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»
Σαρανταπόρου 20, 26223 ΠΑΤΡΑ
Τηλ/Fax: 2610-451-790
e-mail: protasi@pat.forthnet.gr
http: \\www.forthnet.gr/protasi


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
TOY ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

Η επικαιρότητα καθημερινά μας φέρνει αντιμέτωπους με τα φαινόμενα κοινωνικής δυσφορίας που η ελληνική κοινωνία βιώνει, μέσα από ολοένα πιο εκρηκτικά γεγονότα: αύξηση των επεισοδίων βίας στα σχολεία, εξάπλωση των κάθε είδους εξαρτήσεων, εξαφανίσεις παιδιών, ενδοοικογενειακή βία και πολλά άλλα.
Σήμερα είναι ολοένα πιο επιτακτική η ανάγκη υποστήριξης των παιδιών, του γονέα, του εκπαιδευτικού, του κάθε πολίτη μέσα από την στήριξη του έργου της Πρωτογενούς Πρόληψης των εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Υγείας, που πραγματοποιείται με τα προγράμματα των Φορέων Πρόληψης. Το έργο τους έρχεται να καλύψει ανάγκες που αφορούν όχι μόνο τον τομέα των εξαρτήσεων από ουσίες, αλλά και όλα τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που ήδη αναφέρθηκαν.
Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας επιλέγει μια στάση προκλητικής αδιαφορίας προς την Αξία της Πρόληψης με το εξαιρετικά ασαφές Εθνικό Σχέδιο Δράσης όπου δίνεται η προτεραιότητα και η έμφαση στα προγράμματα υποκατάστασης και υποβαθμίζεται η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.
Στην πράξη εδώ και δυο χρόνια, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας βλέπουμε να υιοθετείται η πολιτική της υποβάθμισης της αξίας της Πρόληψης μέσα από την υποχρηματοδότηση και εξαναγκασμό σε αναστολή της λειτουργίας (κλείσιμο) του Κέντρου Εκπαίδευσης των Στελεχών Πρόληψης του ΕΠΙΨΥ, του ΕΚΤΕΠΝ και σταδιακά των Κέντρων Πρόληψης χωρίς να λέγεται ανοιχτά!

Για άλλη μία φορά, επετειακά για την 26η Ιουνίου το Υπουργείο Υγείας θα κάνει εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και ίσως δηλώσει περήφανο για τα 72 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.
Όμως οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν από το 1995 υποστηρίχθηκαν από την πολιτεία, η οποία έχει επενδύσει σε αυτά, ενισχύθηκαν από την επιστημονική κοινότητα και αγκαλιάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες γιατί κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.


Έφτασαν να «συνιστούν ένα αξιόλογο δίκτυο πρόληψης ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετατόπιση για την υλοποίηση μιας πραγματικής στρατηγικής για τη δημόσια υγεία» (EMCDDA).
Αυτός λοιπόν ο θεσμός των Κέντρων Πρόληψης αργά και σταθερά διαλύεται τα τελευταία δύο χρόνια όχι με απόφαση που στηρίζεται σε πολιτικά και επιστημονικά υπεύθυνη γνώμη, αλλά με αδιαφορία και μη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Πολιτείας που αφορούν στη χρηματοδότηση.
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι η πρόληψη δεν είναι ωραία λόγια, θορυβώδεις εκδηλώσεις, συνθήματα του τύπου «Πες όχι στα ναρκωτικά» και «Δώσε στη ζωή σου χρώμα». Η πρόληψη δεν έχει στόχο την απλή πληροφόρηση, έχει στόχο την παρέμβαση σ’ όλους εκείνους τους παράγοντες, προσωπικούς, κοινωνικούς, οικογενειακούς που ωθούν τους νέους στα ναρκωτικά και σε κάθε μορφής εξάρτηση.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ και κυρίως ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ που ζει στη χώρα μας ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων *, στα 15 χρόνια λειτουργίας του, στηρίζει την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και καλών πρακτικών ανάμεσα σε όλους τους επαγγελματίες και εθελοντές, που έχουν εργασθεί με όραμα, αξίες και δέσμευση συμβάλλοντας στην Πρωτογενή Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Υγείας στην Ελλάδα.
Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν! Το Υπουργείο Υγείας, ως αρμόδιο για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, είναι επιβεβλημένο να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης μέσα από την θεσμοθέτηση του ρόλου τους στην Πρωτογενή Πρόληψη των εξαρτήσεων και την θέσπιση με νόμο πάγιας χρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στην κατεύθυνση αυτή το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης των εξαρτήσεων μπορεί να συμβάλλει με προτάσεις που ήδη έχει επεξεργασθεί μέσα από την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια.




* Το Πανελλήνιο Δίκτυο λειτουργεί από το 1993 με τη συμμετοχή ΦΟΡΕΩΝ και Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: