Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Ο ΟΚΑΝΑ αυτή την στιγμή επιχειρεί να απεμπλακεί από τα χρέη του και τις ευθύνες του στην πρόληψη!

Ανακοίνωση του Δ.Σ. προς τα Μέλη


Αγαπητοί Συνάδελφοι

Ο ΟΚΑΝΑ αυτή την στιγμή επιχειρεί να απεμπλακεί από τα χρέη του και τις ευθύνες του στην πρόληψη!

Εδώ εντάσσεται και η "πρόνοια" του νέου προέδρου να εντάξει τη γνωστή εμβόλιμη παράγραφο στις τριετείς συμβάσεις που συνάπτει ο Οργανισμός με τις αστικές εταιρείες των Κέντρων ! ( Αναφέρεται ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο ΟΚΑΝΑ να καταβάλει το 50% των δαπανών των Κ.Π., αν δεν έχει χρηματοδοτηθεί για αυτόν τον σκοπό από το Υπουργείο Υγείας) .

Στην συνάντηση της 26ης Ιουνίου δήλωσε ξεκάθαρα: " Τα Κ.Π. δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ, 29,5 εκατομμύρια είναι ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2008 και 28,5 εκατομμύρια κοστίζουν οι μισθοί των υπαλλήλων του ΟΚΑΝΑ.
Αυτό που δεν είπε, είναι ότι προς το τέλος του 2007 έγιναν πάρα πολλές προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ σε σχέση με το προϋπάρχον στελεχιακό δυναμικό του. Ψάξτε τις προκηρύξεις να δείτε.
Οι προσλήψεις αυτές θα καλύψουν τις νέες μονάδες υποκατάστασης.

Δηλαδή τα λίγα χρήματα από τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ, που έστω ελλειμματικά τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν στα Κ.Π., τώρα θα πρέπει να τα ξεχάσουμε!

Το "ξήλωμα" των Κ.Π. θα καλύψει το βάρος της λίστας στα Υποκατάστατα...

Τώρα αναζητούν έκτακτες χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, ή έτσι μας λένε! Η επιτυχία των κινητοποιήσεων τους ταρακούνησε και το κακό για αυτούς είναι ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και μέσα στο καλοκαίρι!


Στην συνάντηση της Παρασκευής (27/6) ήταν οι 2 Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Ριζάς και Καλογερόπουλος.
Δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν τα 5.5 εκατομμύρια του χρέους μέχρι το 2007.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕΔΚΕ το έχει βάλει ως όρο για να συνεχιστεί η συνεργασία και η χρηματοδότηση από την πλευρά της.
Ακόμα και για να υπογραφεί έστω μικρή παράταση της ισχύουσας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ (που είναι και η μόνη που δεσμεύει ακόμα και το Υπουργείο Υγείας για κεντρική χρηματοδότηση) .
Δήλωσαν βέβαια ότι η πολιτική ηγεσία των 2 Υπουργείων συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κύριο Λέγκα και συζήτησαν την δυνατότητα κάλυψης αυτού του χρέους από "ειδικούς λογαριασμούς".
Θα περιμένουν λίγες μέρες για να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν για μακρόχρονη προγραμματική σύμβαση, διότι δεν είναι σίγουροι αν θα έχουν αργότερα τα χρήματα για να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Αυτό που θέλουν είναι να παραταθεί η ισχύς της προγραμματικής το πολύ για έναν χρόνο και μέσα σε αυτό το διάστημα να διαπραγματευτούν ένα νέο θεσμικό καθεστώς, ΝΠΙΔ, Κοινωφελές Ίδρυμα (κάτι σαν το "Ωνάσειο" είπαν), που θα βασίζεται στη γνωστή συγχρηματοδότηση, αλλά με έναν τρόπο που δεν θα "επιβαρύνει τον προϋπολογισμό".... Βέβαια το Ωνάσειο έχει και το κληροδότημα του Ωνάση. τα Κ.Π. πιό κληροδότημα θα έχουν;
Άλλη μια φορά, λέγονται ορισμένες θολές ιδέες για το μέλλον, για να μην επικεντρωθούμε στην ταμπακέρα, που είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά η απεμπόληση της προγραμματικής συν- ευθύνης από τον ΟΚΑΝΑ για τα Κέντρα Πρόληψης!

Μέσα σε όλα αυτά η ΚΕΔΚΕ εμμένει στην γνωστή θέση της, ενώ θα μπορούσε να δώσει τουλάχιστον "έναντι¨" για λειτουργήσουν τα Κ.Π., καθώς σε πολλά από αυτά που υπήρχαν χρέη μηνών, η πρόσφατη καταβολή των 2 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ, ήταν "σταγόνα στο ωκεανό!"
Στις 30/6/08, η ΚΕΔΚΕ πάλι δεν πήρε απόφαση.
Αν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της, την στιγμή που το υπουργείο Υγείας ουσιαστικά ζητά τρόπους να αποσυρθεί από την χρηματοδότηση, θα μπορούσε επισήμως να ζητήσει και να πιέσει να μετατραπούν τα Κέντρα Πρόληψης σε κανονικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και το προσωπικό τους μόνιμοι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών.
Σε αυτή την προοπτική θα μπορούσε να σταθεί ενισχυτική η πρόσφατη απόφαση της ΕΝΑΕ (Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) να εμπλακεί ενεργότερα στην υπόθεση της Πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να σταθεί ευκαιρία η "αναδιάρθρωση" της Αυτοδιοίκησης που σχεδιάζεται.

Συνάδελφοι καταλάβατε ότι ένα μένει αγώνας και πάλι αγώνας!

Στις 10/7/08 προγραμματίζουμε να δώσουμε συνέντευξη τύπου, για το θέμα της απεμπλοκής της ΟΚΑΝΑ από την χρηματοδότηση των Κ. Π.

Ο νομικός σύμβουλος ετοιμάζει κείμενο για τις διοικήσεις που θα ζητά να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πιέστε ώστε τα Δ.Σ. να κάνουν επιτέλους εξώδικα προς τον ΟΚΑΝΑ για να καταλάβουν ότι έφτασε "ο κόμπος στο χτένι".
Ετοιμάζει επίσης κείμενο, με το οποίο τα Κ. Π. προς υπογραφή τριετών θα απορρίπτουν την γνωστή εμβόλιμη παράγραφο (ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο ΟΚΑΝΑ να καταβάλει το 50% των δαπανών των Κ. Π., αν δεν έχει χρηματοδοτηθεί για αυτόν τον σκοπό από το Υπουργείο Υγείας) .


Ετοιμαστείτε για πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.
Έχουν πέσει Ιδέες για τη ΔΕΘ και κινητοποίηση έξω από το Μαξίμου.
Πρέπει να αποδειχτούμε πολύ σκληρά καρύδια!

Το θετικό, τους είδαμε να λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις κινητοποιήσεις!!!

Y.G. Συνάδελφοι των Κέντρων Πρόληψης της Αθήνας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφτα ομόφωνα 500 χιλιάδες ευρώ προς τα Κ.Π. της Αθήνας για κάλυψη άμεσων αναγκών των Κ.Π. Σε ερώτηση μας για το τι γίνεται τώρα, μας απάντησαν ότι πρέπει οι διοικήσεις των Κέντρων να υποβάλλουν σχετικό αίτημα. Πιέστε τις διοικήσεις να κάνουν το αίτημα και πιέστε καθημερινά για να πάρει το δρόμο του. Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου υπάρχει. Αν παρόλα αυτά, εάν δεν σας έρθουν χρήματα μετά από ένα μήνα από την υποβολή του αιτήματος, ειδοποιήστε μας (μαζί με τα σχετικά παραστατικά).

2 σχόλια:

Toxiko Xwtiko είπε...

Να απεμπλακεί; Ε, όχι δα..Πλάκα μας κάνεις...

Toxiko Xwtiko είπε...

Μάλλον εννοείς να σβηστούν τα χρέη του ληστρικού Ελληνικού κράτους για να αγοραστούν μεθαδόνες και συναφή νόμιμα κατασταλτικά..Ο εμπαιγμός είναι προφανής αλλά είναι καθημερινός και πορεύεται εκ του συστήματος. Ψάχνεται πρόνοια στο ψευδεπίγραφα δημοκρατικό αστικό κράτος; Πλάκα μας κάνεις...