Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

4 μήνες απλήρωτοι οι συνάδελφοι στη Ζάκυνθο


Κινδυνεύει με “λουκέτο” το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών “Στοργή”

28.08.2008

Λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο και τον ΟΚΑΝΑΚινδυνεύει με “λουκέτο” το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών “Στοργή”
Απλήρωτοι για τέσσερις μήνες οι εργαζόμενοι του κέντρου
Αντιμέτωπα με το... λουκέτο βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών σε όλη τη χώρα και φυσικά και στη Ζάκυνθο (Στοργή), λόγω της μη χρηματοδότησής τους τα τελευταία δύο χρόνια από τα αρμόδια Υπουργεία και τον ΟΚΑΝΑ.
Παρά τις έντονες κινητοποιήσεις των στελεχών πρόληψης το προηγούμενο διάστημα, τελευταία στις αρχές του καλοκαιριού όπου πραγματοποίησαν συναντήσεις με όλα τα κόμματα και την Κυβέρνηση, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και αν άμεσα δεν υπάρξουν εξελίξεις το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων, καλώντας όλους τους φορείς να συμβάλουν στις προσπάθειές τους και κυρίως τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών σε κάθε νομό. “Όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από το Πανελλαδικό σωματείο στελεχών πρόληψης και από το Διοικητικό του Συμβούλιο, έχουν πέσει στο κενό και μοιάζουν σα να χτυπάνε στου... κουφού την πόρτα. Δυστυχώς από την πλευρά του Υπουργείου και του ΟΚΑΝΑ, δεν υπάρχει καμιά διάθεση να υπάρξει συνέχεια στις κοινωνικές δομές και συγκεκριμένα στα Κέντρα Πρόληψης”, τόνισε ο υπεύθυνος προγραμμάτων της “Στοργής” και μέλος του Πανελλαδικού σωματείου, Τίμος Στραβοπόδης, που με δηλώσεις του στην “Η.τ.Ζ.”, αναφέρθηκε στο μέγεθος του προβλήματος.
Όπως είπε έχουν δοθεί πάρα πολλές υποσχέσεις αλλά καμία απ' όλες δεν τηρήθηκε άγνωστο για ποιο λόγο και σημείωσε, πως στη “Στοργή” δόθηκαν 12.000€ το Μάιο, αλλά συνολικά της οφείλονται 280.000€, από τις τακτικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας (200.000€) και του ΟΚΑΝΑ (80.000€).
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οφείλονται τα ασφάλιστρα των εργαζομένων του Κέντρου στο ΙΚΑ από τα Χριστούγεννα, ενώ “ανοίγματα” υπάρχουν προς τρίτους, ακόμη και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Μέσα σε αυτόν το “φαύλο κύκλο”, το προσωπικό της “Στοργής” παραμένει απλήρωτο για 4ο μήνα. Παρόλα αυτά, όπως είπε ο κ. Στραβοπόδης, τα στελέχη της “Στοργής” είναι στις θέσεις εργασίας τους καθημερινά, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη. “Αυτό δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να συνεχιστεί και δεν γνωρίζουμε που θα φτάσουμε, αν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο και τον ΟΚΑΝΑ και φυσικά αν δεν δοθούν οι χρηματοδοτήσεις. Αυτό δεν αφορά μόνο τη Ζάκυνθο αλλά όλη τη χώρα και δυστυχώς, στα δέκα χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε αυτή τη δυσάρεστη έκπληξη”, δήλωσε ο ίδιος. Κάλεσε ταυτόχρονα τις τοπικές Αρχές να δραστηριοποιηθούν, καθώς όπως ανέφερε μπορεί να δίνονται ορισμένες χρηματοδοτήσεις στον ΟΚΑΝΑ, αλλά αυτές οδηγούνται ενδεχομένως σε άλλες δράσεις και όχι στην πρόληψη. Είπε ότι η πρόληψη δεν είναι προτεραιότητα, εφόσον οι ιθύνοντες δεν έχουν καταλάβει την αξία των Κέντρων και κάλεσε αρχικά το Δήμο Ζακυνθίων, που είναι από τους σημαντικότερους εταίρους, να συμμετέχει αρχικά στα Διοικητικά Συμβούλια της “Στοργής” και να εν συνεχεία, να καταβάλει τις οφειλές του που ξεπερνούν τα 60.000€ για να ανακουφιστεί η κατάσταση. “Πρέπει, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, να ενεργοποιηθεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο”, ανέφερε ο κ. Στραβοπόδης και σημείωσε πως “αν θέλει η τοπική κοινωνία, μπορεί να λειτουργήσει το Κέντρο, με χρηματοδότηση και άλλους τρόπους, πέρα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την κεντρική εξουσία”. Αναφερόμενος και στη Νομαρχία, τόνισε πως είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς το Κέντρο, αν και δεν έχει υπογραφεί ακόμη η νέα σύμβαση λόγω ΟΚΑΝΑ, υπογράμμισε όμως, πως χρειάζεται και αυτή να δείξει πιο έντονο ενδιαφέρον πέρα από τα 17.500€ , που καταθέτει κάθε χρόνο. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της “Στοργής”, όπου θα αναφερθεί και η δράση των εργαζομένων της για το επόμενο διάστημα και ο συντονισμός τους με τα υπόλοιπα Κέντρα σε όλη τη χώρα.

sbetsis@imerazante.gr

Ημέρα τση Ζάκυθος –
Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου

www.imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: