Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Δημοσιεύματα για το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΙΟ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Π.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα
Αποφασισμένοι να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν εξοφληθούν άμεσα οι οικονομικές οφειλές των αρμόδιων φορέων είναι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης
Αποφασισμένοι να μη συρθούν σε «προσχηματικούς» διαλόγους για τη διάλυση του εργασιακού τους πλαισίου είναι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) και προειδοποιούν ότι αν μέχρι το Σεπτέμβρη δεν έχει βρεθεί τρόπος πληρωμής των χρεών θα απαντήσουν δυναμικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα ΚΠ είναι αντιμέτωποι με το οικονομικό έλλειμμα των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ (9 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ και 3,5 εκατομμύρια από την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών).
«Τα ΚΠ στήθηκαν στον τοίχο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης και σημειώνεται: «Η αποτελεσματικότητα των ΚΠ στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ το έργο της έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό, άρτια οργανωμένο, επιστημονικά έγκυρο και παραγωγικό. Γι' αυτό κανείς στην κυβέρνηση δε λέει ευθέως "τα κλείνουμε". Με "μακιαβελικό" τρόπο προσπαθούν να πειθαναγκάσουν τις κατά τόπους διοικήσεις των Κέντρων, να υπογράψουν νέες τριετείς συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί κατά 50% όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, εάν τα ποσά αυτά δεν έχουν καταβληθεί "έγκαιρα και εις ολόκληρον στον ΟΚΑΝΑ μέσω του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας". Δεν υπάρχει καμία θεσμική δέσμευση που να υποχρεώνει το υπουργείο Υγείας - μέσω του ΟΚΑΝΑ - να καταβάλει αυτά τα χρήματα στα ΚΠ».
«Η ευθύνη δεν μπορεί να χαθεί στο δρόμο. Είμαστε 400 εργαζόμενοι, αλλά ο κόσμος ξέρει τη δουλειά μας. Ως πότε κάποιοι θα ποντάρουν στην υποτιθέμενη αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας και στον "κοινωνικό αυτοματισμό"», τονίζουν οι εργαζόμενοι και υπογραμμίζουν ότι οι αρμόδιοι φορείς δε δεσμεύονται όχι μόνο για πάγια χρηματοδότηση των ΚΠ, αλλά ούτε για μακρόχρονη προγραμματική σύμβαση «γιατί δεν ξέρουν "από πού θα βρουν τα χρήματα". Και όμως το 2007 ίσως και το 2008 έγιναν πολλές προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ. Προχώρησαν σε "ανάπτυξη", χωρίς να εξασφαλίσουν τις ήδη υπάρχουσες δομές ή τα ΚΠ θεωρούνται δομές απέναντι στις οποίες ο ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας δεν έχουν υποχρεώσεις; Ας μιλήσει επιτέλους κάποιος αρμόδιος ξεκάθαρα και δημόσια».
«Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται και στη Βουλή», σημειώνεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται σε δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Εσωτερικών (στις 15/7/08) ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα εξοφλήσει το εγγεγραμμένο για τα ΚΠ ποσό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αμέσως μόλις ο ΟΚΑΝΑ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, δηλαδή όταν το υπουργείο Οικονομικών του δώσει έκτακτη επιχορήγηση... Ενώ στις 23/7/08 ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας στη Βουλή επικαλείται «την ολοκλήρωση της οικονομικοτεχνικής μελέτης» για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που σύμφωνα με αυτόν θα δώσει απάντηση στα προβλήματα της χρηματοδότησης του χώρου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων συνολικά.
Το Πανελλαδικό Σωματείο απαιτεί τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ΚΠ «και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με την ανανέωση της κεντρικής προγραμματικής σύμβασης, η οποία έχει λήξει και την αφαίρεση από τις τριετείς επιμέρους συμβάσεις των Κέντρων "ύποπτων" διατάξεων». Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, το Σωματείο έχει προτείνει «θεσμικό πλαίσιο πάγιας επίλυσης του προβλήματος που είναι η μετεξέλιξη των ΚΠ σε αυτοδιοικούμενα και αποκεντρωμένα ΝΠΔΔ, στα οποία διοικητικά η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να έχει συμμετοχή, εγγραφή των προϋπολογισμών αυτών στον κρατικό προϋπολογισμό και επιστημονική εποπτεία αυτών από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4677950&publDate=13/8/2008




ΟΚΑΝΑ Με λουκέτο απειλούνται τα κέντρα πρόληψης


Με… λουκέτο κινδυνεύουν τα 72 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ σε όλη την Ελλάδα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ και της ΚΕΔΚΕ φτάνουν συνολικά τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ (9 εκατομμύρια χρωστάει ο ΟΚΑΝΑ και 3,5 εκατομμύρια η ΚΕΔΚΕ), με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι περίπου 400 εργαζόμενοι και ανεξόφλητα τα πάγια λογαριασμών

της Νικολέτας Μπούκα
Αυτή τη στιγμή τα κέντρα πρόληψης λειτουργούν οριακά και χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμη και σε δράσεις, για να μπορέσουν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα, τις ασφαλιστικές εισφορές ή τη μισθοδοσία. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη και να επιτευχθεί η πάγια χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης. "Δυστυχώς μιλάμε για οικονομικό στραγγαλισμό των κέντρων πρόληψης. Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να υπογράφει νέες τριετείς συμβάσεις, χωρίς ωστόσο να έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί κατά 50% τα προγράμματα αυτά, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, εάν δεν του καταβληθούν εγκαίρως τα χρήματα μέσω του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού", εξηγεί στη "Μ" ο γενικός γραμματέας του δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης ΟΚΑΝΑ και αυτοδιοίκησης Παναγιώτης Τριανταφύλλου. Παράλληλα αναφέρει ότι το άλλο 50% της χρηματοδότησης των κέντρων πρόληψης καλύπτεται από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΚΕΔΚΕ. "Η προγραμματική σύμβαση 2002-2007 έληξε, αλλά πήρε παράταση έως τον Ιούνιο του 2008 και πρόσφατα πήρε ακόμη μία τρίμηνη παράταση. Ωστόσο, από τις αρχές του 2008 έως σήμερα, ούτε η ΚΕΔΚΕ έχει δώσει χρήματα στα κέντρα πρόληψης, ισχυριζόμενη ότι με τον τρόπο αυτό 'πιέζει' τον ΟΚΑΝΑ να χρηματοδοτήσει τελικά τα κέντρα. Μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο, που στόχο έχει να κλείσουν τα κέντρα", επισημαίνει ο κ. Τριανταφύλλου.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Τα κέντρα πρόληψης είναι τοπικές υπηρεσίες που εφαρμόζουν προγράμματα προαγωγής της υγείας και πρόληψης της χρήσης ουσιών στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα και στο χώρο της οικογένειας. Έχουν τη μορφή μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων κυρίως των δήμων ή των νομαρχιών και λειτουργούν με την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητά τους στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό κατά των ναρκωτικών ως εξέχουσα, καθώς πρωτοστατεί μαζί με τις ανάλογες δομές της Αυστρίας. "Εμείς προτείνουμε τη μετεξέλιξη των κέντρων πρόληψης σε αυτοδιοικούμενα και αποκεντρωμένα ΝΠΔΔ, στα οποία διοικητικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να έχει συμμετοχή. Επίσης, προτείνουμε την εγγραφή των προϋπολογισμών τους στον κρατικό προϋπολογισμό και τη διατήρηση της επιστημονικής εποπτείας τους από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ", τονίζει ο κ. Τριανταφύλλου.

Αυγ 13, 2008
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=22499



Ανάλογο δημοσίευμα υπήρχε στην Αυγή της 9/8/08 (πάνω) και σε πολλές επαρχιακές εφημερίδες όπως το παρακάτω ολοσέλιδο από την Χαλικιδκή

Δεν υπάρχουν σχόλια: