Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Πάμε για «λουκέτο» στα Κέντρα Πρόληψης;

ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ", ΕΚΑΝΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Πάμε για «λουκέτο» στα Κέντρα Πρόληψης


Γράφει ο/η Στράτος Ιωακείμ
14.07.08
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Σύμφωνα με επιστολή της δ/νσης γραμματείας του Κέντρου Πρόληψης της χρήσης Εξαρτησιογόνων ουσιών που εστάλη στον Δήμο Ελληνικού, το υπουργείο Υγείας οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης το ποσό των 7.000.000 ευρώ. Επιπλέον, εξαιτίας αυτού του ασταθούς συστήματος χρηματοδότησης, πολλά από τα στελέχη είναι απλήρωτα, με αποτέλεσμα τα κέντρα να υπολειτουργούν. Το προσωπικό αυτήν τη στιγμή δεν εργάζεται υπό το καθεστώς συλλογικών συμβάσεων, αλλά εξαρτάται από διάφορες εταιρείες, οι οποίες, όποτε κλείσουν, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.
Αυτό που τα Κ.Π. διεκδικούν είναι μια πάγια χρηματοδότηση από την Πολιτεία και την εξόφληση των χρεών του Ο.ΚΑ.ΝΑ. προς αυτά, όπως επίσης και τη θεσμική θωράκιση των Κ.Π και την εξασφάλιση του προσωπικού τους, με τη δημιουργία ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου για αυτά.
Μεταξύ των Κ.Π. είναι και αυτό των Δήμων Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας που μάλιστα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα, ξεκινώντας τη λειτουργία του το 1992.
Το 1996 εντάχθηκε στον ΟΚΑΝΑ. Μέχρι το 2002, το κέντρο χρηματοδοτούταν από το υπουργείο Εσωτερικών κατά το ήμισυ και από τους τέσσερις δήμους το άλλο μισό. Από το 2002, τη χρηματοδότηση ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας.
Η πολιτική προϊστάμενος για το πρόγραμμα του κέντρου στο Ελληνικού, Γεωργία Αδαμίδου, μίλησε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ για το θέμα που έχει προκύψει. «Τα κέντρα πρόληψης δεν είχαν ποτέ θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότησή τους. Συνέτασσαν ένα τριετές πλάνο, το οποίο ενέκρινε - ή όχι - ο ΟΚΑΝΑ. Αποτέλεσμα αυτού, ποτέ να μην είναι απρόσκοπτη η χρηματοδότηση και έπρεπε να υπάρχουν πιέσεις για να γίνει.
Πριν από τρία χρόνια έκλεισε το ΕΠΨ που είχε σχέση με την εκπαίδευση. Τρεις μήνες πριν, έκλεισε το ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) που είχε αρμοδιότητα να αξιολογεί και να καταδεικνύει την αναγκαιότητα των προγραμμάτων πρόληψης. Έκλεισαν, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η «χιονοστιβάδα» των προβλημάτων συνεχίζεται. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 400 εργαζόμενους, επιστήμονες και διοικητικούς που είναι όμηροι.
Ακόμα έχουμε εξαγγελίες και όχι κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Δε ξέρουμε πότε θα πληρωθεί το χρέος του ΟΚΑΝΑ στα Κ.Π.
Το ύψος της χρηματοδότησης επαρκούσε για 30 κέντρα, ενώ υπάρχουν 72 και το οξύμωρο είναι πως έχει προαναγγελθεί η λειτουργία ακόμα τεσσάρων κέντρων. Δεν έχουμε τη δέσμευση αν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και πότε. Δε ξέρουμε τι θα γίνει με το 2008. Η προγραμματική συμφωνία που είχε γίνει το 2002 ήταν πενταετής και έληξε το Μάιο του 2007. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το αν θα ανανεωθεί το πρόγραμμα, αν θα γίνει καινούριο πρόγραμμα ή αν θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για να κατοχυρωθούν τα Κέντρα Πρόληψης. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ούτε και πρόγραμμα».
Δυσοίωνο το μέλλον
Η κ. Αδαμίδου συνεχίζει: «Όλοι αναγνωρίζουμε πως η προσωπικότητα του νέου ατόμου διαμορφώνεται από τη σχέση του με το περιβάλλον και την κοινωνία του. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πολιτισμικό, κοινωνικό, οικονομικό κομμάτι είναι καθοριστικές στη διαμόρφωση των σχέσεων του ανθρώπου.
Με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υποαπασχόληση, ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, αυτές οι σχέσεις διαρρηγνύονται. Περιμένουμε ένταση και της ψυχικής ασθένειας και της τοξικομανίας. Σε ένα τέτοιο κοινωνικό πλαίσιο βλέπουμε πως οδηγούμαστε στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης. Τα Κ.Π. έχουν στόχο την προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ανάπτυξης του νέου ατόμου. Προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της προσωπικότητας του ατόμου, ώστε να έχουν αντίσταση».
Ο ρόλος της Τ.Α.
Για το ρόλο της Τ.Α. μας μίλησε η κ. Αδαμίδου: «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αναλάβει το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Ο ρόλος της είναι να αναδεικνύει προβλήματα και να διεκδικεί λύσεις. Η κεντρική εξουσία οφείλει να αναλάβει εξ' ολοκλήρου, για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, τα κέντρα.
Οι τέσσερις δήμοι πήραν την πρωτοβουλία να στηρίξουν την προσπάθεια του προγράμματος πρόληψης. Θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση να δοθεί λύση. Έχουμε την υποχρέωση της διεκδίκησης. Αν δεν καταφέρουμε να διορθώσουμε την κατάσταση, θα κάνουμε μια κοινωνία μόρφωμα.
Η εξαγγελία του υπουργείου Υγείας για το πλαίσιο, που προς το παρόν είναι στα χαρτιά και παρά τα όποια ερωτηματικά δημιουργεί, είναι σε καλό δρόμο. Ο ΟΚΑΝΑ θα ασχοληθεί με την πρόληψη, θα ενταχθεί στο ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι θα έχουν σταθερή μισθοδοσία.
Όσον αφορά το τώρα, το Κέντρο Πρόληψης λειτουργεί με τη βοήθεια των δήμων, οι εργαζόμενοι έρχονται κανονικά στη δουλειά τους, αλλά πρέπει να συνυπολογίζουμε με ποια ψυχολογία πάνε αυτοί οι άνθρωποι στη δουλειά τους».
Η υπεύθυνη του Κ.Π. Αργυρούπολης στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ
Τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ επικοινώνησαν με την εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης και υπεύθυνη του προγράμματος για την Αργυρούπολη, Γιάννα Βισβίκη.
Η κ. Βισβίκη δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή το κέντρο μας (Αργυρούπολη) υπολειτουργεί. Έχει ακυρώσει όλα τα προγράμματα και τα σεμινάρια που γίνονται στα σχολεία. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα που δεχόμαστε για συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται. Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια βρισκόμαστε σε τόσο δύσκολη κατάσταση. Έχουμε τρεις μήνες να πληρωθούμε (εργαζόμενοι), ενώ έχουν περάσει περίπου 8 μήνες από την τελευταία φορά που πήραμε λεφτά για τα προγράμματα που διοργανώνουμε. Τελευταία, μας έκοψαν και το τηλέφωνο. Δε μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε καν στα λειτουργικά έξοδα του κέντρου».
Η κ. Βισβίκη μίλησε για το έντονο βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της κι η ίδια με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ ήταν και ιδιαίτερα επιφυλακτική για το μέλλον των Κ.Π.
Παρ' όλες τις αντιξοότητες, οι υπάλληλοι είναι στη θέση τους, μην έχοντας, όμως, και πολλά περιθώρια παρέμβασης. Στις 26 Ιουνίου έχουν προγραμματίσει με το σωματείο εργαζομένων να κάνουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας: «Θα κλείσουμε τα κέντρα και θα παραδώσουμε τα κλειδιά στον ΟΚΑΝΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας» μας λέει η κ. Βισβίκη και συνεχίζει: «Από το Σεπτέμβρη είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Εμείς, ως κέντρο πρόληψης Αργυρούπολης, στείλαμε μάλιστα μια επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΚΑΝΑ, χωρίς να πάρουμε απάντηση».
Όσον αφορά τη λύση, σύμφωνα με την υπεύθυνη της Αργυρούπολης, θα ήταν η χρηματοδότηση μέσω των δήμων ή κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οι εργαζόμενοι δε θα έλεγαν όχι και στη χρηματοδότηση από το κράτος, στην περίπτωση αυτή όμως θα ήταν αναγκασμένοι να λειτουργούν βάσει ενός κεντρικού σχεδιασμού, που δε θα ακούμπαγε το πρόβλημα που κάθε τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει ξεχωριστά.
400 άνθρωποι το χρόνο ζητάνε λύσεις στο Κ.Π.

Το Κέντρο Πρόληψης Αργυρούπολης αυτή τη στιγμή λειτουργεί με πέντε εργαζομένους, ενώ του Ελληνικού έχει τέσσερις. «Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε περάσει κάποια εκπαίδευση, έχουμε κάνει εποπτείες, εκπαιδεύσεις και σεμινάρια στο εξωτερικό. Αν φύγουμε από τη δουλειά μας, καταλαβαίνετε το μέγεθος της επένδυσης που «πετάνε» τα Κ.Π.» μας λέει η κ. Βισβίκη και προσθέτει: «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, η δουλειά που κάνουμε μας αρέσει πάρα πολύ και αυτό λειτουργεί αντισταθμιστικά». Σύμφωνα με καταγραφή του Κ.Π. Αργυρούπολης, περίπου 350 με 400 άτομα ετησίως καταφεύγουν στο ειδικευμένο προσωπικό του, αναζητώντας κάποια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: