Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

ΕΘΝΟΣ: Κινδυνεύουν με λουκέτα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ



Τον οικονομικό μαρασμό των Κέντρων Πρόληψης, που χρηματοδοτούνται από τον ΟΚΑΝΑ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων και προειδοποιεί ότι, αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότησή τους, θα απειληθούν άμεσα με «λουκέτο».
Το συνολικό οικονομικό έλλειμμα των Κέντρων Πρόληψης, λένε οι εργαζόμενοι, ανέρχεται σήμερα στα 12,5 εκατομμύρια Ευρώ. Τα 9 εκατομμύρια προέρχονται από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ και τα υπόλοιπα από την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών. Το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα δεν καταβάλλονται δείχνει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ότι τα Κέντρα Πρόληψης δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβερνητική πολιτική.
Το προσωπικό θεωρεί ότι τα Κέντρα έχουν στηθεί στον τοίχο, παρά το γεγονός ότι το έργο τους είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και αποτελεσματικό για τις τοπικές κοινωνίες. «Γι αυτό κανείς στην κυβέρνηση δεν λέει ευθέως τα κλείνουμε. Αντίθετα με μακιαβελικό τρόπο προσπαθούν να πειθαναγκάσουν τις κατά τόπους διοικήσεις των Κέντρων να υπογράψουν νέες τριετείς συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί κατά 50%, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, εάν τα ποσά αυτά δεν έχουν καταβληθεί έγκαιρα και εις ολόκληρον στον ΟΚΑΝΑ μέσω του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του, ο οποίος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους. Συμπληρώνουν δε ότι ακόμα και έτσι δεν υπάρχει καμία θεσμική δέσμευση που να υποχρεώνει το υπουργείο να καταβάλλει αυτά τα χρήματα, μέσω του ΟΚΑΝΑ, στα Κέντρα.
Οι 400 εργαζόμενοι λένε ότι δεν έχουν λάβει καμία δέσμευση για τη χρηματοδότηση των Κέντρων και επισημαίνουν ότι δεν έχουν πλέον τις ψυχικές δυνάμεις να βοηθήσουν τους νέους που έχουν ανάγκη, από τη στιγμή που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης «είναι η μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης σε αυτοδιοικούμενα και αποκεντρωμένα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στα οποία διοικητικά η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να έχει συμμετοχή, εγγραφή των προϋπολογισμών αυτών στον κρατικό προϋπολογισμό και επιστημονική εποπτεία αυτών από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: