Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

• Να συνεχίσουμε να αναφέρουμε το «σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ» ή να το αφαιρέσουμε από τον τίτλο και το διακριτικό μας;

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ
ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
«ΔΙΟΔΟΣ»
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΚΑτά των ΝΑρκωτικών (OΚΑΝΑ)

Ταχ. Δ/νση: Ερυθρού Σταυρού 37, Ρόδος, 04 Αυγούστου 2008
Ρόδος 851 00
Facsimile: 22410-33857 Α.Π. : 1751
Tηλ: 22410-77205
E-mail: Diod187@otenet.gr Προς τον : Πρόεδρο του
Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών
κ. Γεώργιο Φωτεινόπουλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γενικό Δ/ντή
κ. Ευάγγελο Αραμπατζή.
- Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης
κ. Βάνια Φισούν
- Τμήμα Οικονομικού Ελέγχου
κ. Αναστασία Βλαχοπούλου

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος» που δραστηριοποιείται από το 2000 στον τομέα της Πρωτογενούς Πρόληψης, με έμφαση στην Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας, στην Νότια Δωδεκάνησο.
Το Κέντρο Πρόληψης στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του υλοποίησε πλήθος παρεμβάσεων σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες και από το Σεπτέμβριο του 2007 κατέλυσε διεργασίες αυτοοργάνωσης Δικτύου Εθελοντών Πρόληψης (πρόκειται για ανθρώπους που αυτά τα 8 χρόνια παρακολούθησαν τα προγράμματα του Κέντρου). Το Δίκτυο δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα της Πρόληψης, στην ευρύτερη κοινότητα, με παρεμβάσεις που υποστηρίζονται από το Κέντρο Πρόληψης.
Παρόλη την εξαιρετικά συγκρατημένη οικονομική διαχείριση, από τον Σεπτέμβριο θα είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε τα πάγια έξοδα λειτουργίας του καθώς και εκείνα που προκύπτουν από τις ανάγκες υλοποίησης των σεμιναρίων. Βέβαια, η εκπαίδευση των στελεχών (που όλοι έχουμε αναγνωρίσει της σημασία της) η συμμετοχή σε επιστημονικές συναντήσεις, συνέδρια κ.α. αποτελούν ήδη αδιανόητη «πολυτέλεια».
Παράλληλα από τον Μάρτιο του 2008, έχει εγκριθεί, τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου όσο και από τον Οργανισμό σας, η πρόσληψη δύο νέων στελεχών κι ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες (συνεντεύξεις και τελική επιλογή των υποψηφίων) εκκρεμεί λόγω της οικονομικής κατάστασης του Κέντρου.
Από την πλευρά μας και κάτω από αντίξοες συνθήκες οι οποίες χαρακτηρίζονται από έλλειψη οικονομικών πόρων, έλλειψη προσωπικού και γενικότερη ανασφάλεια για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης σε Πανελλαδικό επίπεδο, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους συμπολίτες μας, υλοποιώντας όσο το δυνατό το τριετές επιστημονικό πρόγραμμα για το οποίο εκατέρωθεν έχουμε δεσμευτεί. Δυστυχώς, δε βλέπουμε να συμβαίνει το ίδιο από την πλευρά σας αναφορικά με τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς το Κέντρο Πρόληψης.
Επιπλέον, βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να πρέπει να απαντήσουμε σε όλους όσους παρακολουθούν τα προγράμματα του Κέντρου, σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει και αν θα υπάρξει συνέχεια. Κάτι που βεβαίως αδυνατούμε να απαντήσουμε, γιατί απλούστατα συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε την πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί από πλευράς σας αναφορικά με τα Κέντρα Πρόληψης. Και πως είναι δυνατόν να γνωρίζουμε, όταν, αφενός επισήμως μας διαβεβαιώνεται πως τα Κέντρα Πρόληψης θα συνεχίσουν να λειτουργούν και αφετέρου δεν είστε συνεπείς στις οικονομικές σας υποχρεώσεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι διανύουμε το δεύτερο χρόνο της τριετίας 2006-2009 και έχετε καταβάλει μόλις 27.180,00 € όταν το ποσόν που σας αναλογεί (σύμφωνα με τον οικονομικό προϋπολογισμό) ανέρχεται στα 120.479,00 €.
Όπως αντιλαμβάνεστε απ' όλα τα παραπάνω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα που καλείστε ν΄ απαντήσετε, τόσο σε μας όσο και στους συμπολίτες μας, ως ο αρμόδιος Οργανισμός που σε κεντρικό επίπεδο, χαράσσει την πολιτική για τα ναρκωτικά:

Σας ενδιαφέρει η συνέχεια της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης;
Κι να ναι, πώς και κυρίως πότε σκοπεύετε να διευθετήσετε το θέμα της οικονομικής εισφοράς που εκκρεμεί;
Ποια είναι η θέση σας απέναντι στους εργαζόμενους; Θα εξακολουθήσουν ν΄ αμείβονται για το έργο που παρέχουν;
Ποια η θέση σας απέναντι στις νέες προσλήψεις;
Να δεσμευτούμε σε νέες δράσεις, προγράμματα, ημερίδες, εκτύπωση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, βασιζόμενοι στον οικονομικό προϋπολογισμό τον οποίο έχετε συνυπογράψει; Και αν ναι ποιος θα καλύψει το 50% της δικής σας εισφοράς, εάν δεν καταβληθεί από εσάς;
Να συνεχίσουμε να αναφέρουμε το «σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ» ή να το αφαιρέσουμε από τον τίτλο και το διακριτικό μας;
Να απαντήσουμε σε νέα αιτήματα, που ολοένα και πληθαίνουν, από Δήμους, συλλόγους, Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και μεμονωμένους συμπολίτες μας;
Τελικά η Πρόληψη μας αφορά όλους;


Ελπίζουμε τόσο στην επίσημη απάντηση του φορέα σας σε σχέση με τα παραπάνω ερωτήματα, όσο και στην άμεση εξόφληση των οφειλών σας προς το Κέντρο Πρόληψης.
Σε αντίθετη περίπτωση, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι θα προβούμε στις απαραίτητες πλέον νομικές ενέργειες.




Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.


Γιάννης Δαδήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: