Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα Δημοσιεύματα


28/9/08


Υπό διάλυση τα Κέντρα Πρόληψης για τα Ναρκωτικά
24 Σεπτεμβρίου 2008, 11:48




της Παναγιώτας Καρλατήρα
Την έντονη ανησυχία τους για τη μεθοδευμένη υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης για τα Ναρκωτικά, που οδηγεί με ταχείς ρυθμούς στη διάλυσή τους, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα και εγκαλούν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας για εμπαιγμό απέναντί τους αλλά και για τακτική αποδόμησης της εθνικής δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη χώρα.
Το ύψος των οφειλών του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) προς τα 72 Κέντρα Πρόληψης που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία 15ετία σε όλη την επικράτεια ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περί τα 5 εκατομμύρια οφείλει το υπουργείο Εσωτερικών.
Το αποτέλεσμα είναι αφενός οι 400 εργαζόμενοι να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα -όπως μάλιστα επισημαίνουν, δεν έχουν πλέον τη ψυχική δύναμη να βοηθήσουν τους νέους που έχουν ανάγκη από τη στιγμή που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα-, αφετέρου να γίνεται «μπαλάκι» από το ένα υπουργείο στο άλλο ένας τόσο σημαντικός θεσμός, αυτός της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης σε εξαρτημένα από ουσίες άτομα.
Από την πλευρά τους, οι εμπλεκόμενοι φορείς των δύο υπουργείων, ΟΚΑΝΑ και Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), αντιστοίχως, αναγνωρίζουν την αξία του έργου των Κέντρων Πρόληψης, αλλά ακολουθούν την τακτική… «από τον Αννα στον Καϊάφα» σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει ανακύψει.




Ο μεν ΟΚΑΝΑ υποστηρίζει ότι το ποσό πρέπει να εκταμιευθεί από το υπουργείο Υγείας (το οποίο με τη σειρά του παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών) και η ΚΕΔΚΕ στέλνει τα αιτήματα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τους εργαζομένους, «είναι η μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης σε αυτοδιοικούμενα και αποκεντρωμένα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στα οποία διοικητικά η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να έχει συμμετοχή, εγγραφή των προϋπολογισμών αυτών στον κρατικό προϋπολογισμό και επιστημονική εποπτεία αυτών από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ».






«Δεν έχει θέσεις η κυβέρνηση»

«Κακότεχνο σίριαλ» χαρακτήρισε τη θρυλούμενη από την κυβέρνηση διοικητική μεταρρύθμιση ο γραμματέας του Τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ και νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.

Η κυβέρνηση δεν έχει θέσεις, τόνισε ο κ. Σώκος, γιατί αν είχε θα κατέθετε τις προτάσεις της υπεύθυνα και σοβαρά αντί να παραπέμπει από μήνα σε μήνα στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ. Οσο για τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Σώκος είπε πως τη δεύτερη φορά στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ αναίρεσε όσα είχε πει την προηγουμένη στο συνέδριο της ΕΝΑΡ. «Τις θέσεις του κ. Παυλόπουλου δεν τις έχουμε δει ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σχέδιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν σχέση με διοικητική μεταρρύθμιση παρά με αλλαγές ορίων στους δήμους και ότι τα σχέδια αυτά εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον τις κομματικές ανάγκες και τα εκλογικά μαγειρέματα της Ν.Δ. για να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση.



Στον αέρα, κατήγγειλε ο κ. Σώκος, βρίσκονται προγράμματα του ΟΚΑΝΑ με δήμους και νομαρχίες, όπου λειτουργούσαν με επιτυχία κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης. Σήμερα υπάρχει ένα έλλειμμα περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση δεν πληρώνει, με αποτέλεσμα τα προγράμματα να βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση και χιλιάδες οικογένειες και νέοι άνθρωποι σε δεινή θέση.



Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είπε, τέλος, ο κ. Σώκος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εσωτερικών προσωπικά, χρειάζεται μεγαλύτερο σεβασμό και εμπιστοσύνη.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/09/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: