Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣTΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

SOCIETY FOR THE PROTECTION OF THE ENVIRONMENT OF CORFU

Έτος ίδρυσης 1981



Ιωάννη Θεοτόκη 104,
Τηλ. & Fax 26610-35445,
ΚΕΡΚΥΡΑ 49100
www.environment-corfu.gr
e-mail: naturecorfu@yahoo.gr & info@environment-corfu.gr


ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ AIDS


Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία 73 Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών και του AIDS.
Η αποτελεσματικότητα αυτών των Κέντρων έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ το έργο τους έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό, άρτια οργανωμένο, επιστημονικά έγκυρο και παραγωγικό.
Στην Κέρκυρα λειτουργεί από τον Ιούνιο του 1997 η Δημοτική Μονάδα Πρόληψης ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ». Η δράση της ΔΗ.ΜΟ.Π. είναι πολυεπίπεδη και απευθύνεται σε όλο το νομό. Υλοποιεί προγράμματα Πρωτογενούς πρόληψης, όπως ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την οικογένεια, το σχολείο, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα (ΜΜΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικοί Σύλλογοι, Επαγγελματικές ομάδες). Η Πρωτογενής Πρόληψη απευθύνεται σε υγιή κυρίως πληθυσμό και έχει ως σκοπό, όχι μόνο την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας γενικότερα

Παρ΄ όλη την θετική προσφορά τους στον τομέα της πρόληψης και της προάσπισης της ψυχικής υγείας, τα Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται σήμερα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρονικό σημείο και απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητά τους. Ο βασικός λόγος είναι η άρνηση της Πολιτείας και κυρίως του Υπουργείου Υγείας να καταβάλει τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, (που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με τις αντίστοιχες συμβάσεις) οδηγώντας τα σε υποβάθμιση και εξαθλίωση με τελικό στόχο ένα «προσεχτικά μελετημένο κλείσιμο».
Αυτή η έλλειψη της χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά Κέντρα τα οποία δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν πλέον βασικές λειτουργικές δαπάνες, ενώ σε άλλα υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες.

Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας:
· Καταγγέλλει την αδιαφορία και την απραξία του Υπουργείου Υγείας που οδηγεί στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης
· Συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης και συμφωνεί με τα δίκαια αιτήματα τους για:
o Άμεση Εξόφληση των χρεών του Υπουργείου Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης.
o Συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών.
o Την άμεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και θα προβλέπει πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων σήμερα στην Πρόληψη
· Καλεί κάθε ευαισθητοποιημένο και ενεργό πολίτη να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην πρόληψη για μια υγιή κοινωνία.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Κέρκυρα 30/9/2008



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: