Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Δημοσιεύματα για την χθεσινή απόφαση της ΚΕΔΚΕ

Παραθέτουμε εδώ τα δημοσιεύματα 2 Ημερήσιων Αθηναϊκών Εφημερίδων για τη χθεσινή απόφαση της ΚΕΔΚΕ. Να σημειώσουμε ότι το Δ.Σ. του Σωματείου θα εκδώσει δελτίο τύπου αύριο μετά το πέρας της σύσκεψης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης και Μελών των Δ.Σ. των Κ.Π. που θα γίνει στην Αργυρούπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», πλατεία δημαρχείου Αργυρούπολης, στις 12.30 το μεσημέρι


Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Στο ίδιο έργο θεατές...
Οικονομική θηλιά στην πρόληψη με μείωση των κονδυλίων κατά 17,2%
Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν χτες, για μια ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, καθώς η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) επανέλαβε τη γνωστή της θέση πως θα είναι εντάξει στις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντί τους, εφόσον είναι και το υπουργείο Υγείας που τα συγχρηματοδοτεί.
Εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης παραβρέθηκαν χτες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ για να επαναδιεκδικήσουν τη χρηματοδότησή τους, καθώς πολλοί παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και τέσσερις μήνες, ενώ η υπόθεση της απεξάρτησης και επανένταξης καρκινοβατεί.
Τελικά, το ΔΣ αποφάσισε να καταβάλει σταδιακά σε δύο δόσεις τα 5 εκ. ευρώ που χρωστούν οι δήμοι στα Κέντρα Πρόληψης, αφού όμως υπογραφεί νέα 5ετής προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υγείας και με τη δέσμευση ότι αυτό και ο ΟΚΑΝΑ θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους από το 2006 έως το 2008. Η νέα σύμβαση προτείνεται να έχει υπογραφεί μέχρι 15 Νοέμβρη, ενώ παρατείνεται η ισχύουσα που έληξε στις 30 Σεπτέμβρη για τρεις μήνες. Η νέα σύμβαση προτείνεται να προβλέπει πως ΚΕΔΚΕ και ΟΚΑΝΑ θα καταβάλλουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις εναλλάξ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για νέες συμπληγάδες.
Με δήλωσή του στον «Ρ» ο δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος τόνισε ότι η υπόθεση των ναρκωτικών πρέπει να είναι υποχρέωση του υπουργείου Υγείας, με μονάδες σε κάθε νομό και μεγάλη πόλη, με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και μόνιμες σχέσεις εργασίας. Επικουρικά - τόνισε - η αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και επανένταξη. Σημείωσε τις ευθύνες της πολιτείας που αρνείται, όπως είπε, να χρηματοδοτήσει πολιτικές καταπολέμησης των ναρκωτικών με πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη και συμπλήρωσε πως «η υποβάθμιση και η όδευση να κλείσουν ουσιαστικά τα Κέντρα Πρόληψης δυστυχώς περνά μέσα από μια μεταφερόμενη στην αυτοδιοίκηση αρμοδιότητα που είναι το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών».
Προκλητική υποχρηματοδότηση
Η εγκατάλειψη της πρόληψης αποτυπώνεται και στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) και αποδεικνύουν την προκλητική μείωση των κονδυλίων για την πρόληψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2006 τα κονδύλια μειώθηκαν, σε σύγκριση με το 2005, κατά 836.151,38 ευρώ ή 17,2%. Τα κονδύλια της πρόληψης και της κεντρικής διοίκησης του ΟΚΑΝΑ σημειώνει το ΕΚΤΕΠΝ.
Σύσκεψη με θέμα την κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης γίνεται αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», πλατεία δημαρχείου Αργυρούπολης, στις 12.30 το μεσημέρι
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4756687&publDate=2008-10-08%2000:00:00.0


Απόφαση - ανάσα στον ΟΚΑΝΑ

Ενα χέρι βοηθείας στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ αποτελεί η χθεσινή απόφαση της ΚΕΔΚΕ να αναστείλει προηγούμενη απόφασή της και τελικά να αποδώσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ (το μισό από το χρέος της ως συνεταίρου) προκειμένου να καλυφθούν ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες και η μισθοδοσία των περίπου 400 εργαζομένων στην πρόληψη.

Η απόφαση λήφθηκε παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει καν εγγυήσεις πως θα αποπληρώσει έστω και μέρος από το δικό του μερίδιο των υποχρεώσεων -που ως συσσωρευμένο χρέος πάνω από διετία φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι το υπουργείο θα πρέπει να πιεστεί ν' αναλάβει τις υποχρεώσεις του, να δώσει το χρέος έστω σταδιακά, αλλά τουλάχιστον να καταθέσει εντός του 2008 ίσης αξίας χρηματικό ποσό.Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ μάλιστα ζήτησε την εκ νέου παράταση για ένα τρίμηνο της ήδη ληγμένης από τον Ιανουάριο του 2008 τριμερούς προγραμματικής σύμβασης (υπ. Υγείας - υπ. Εσωτερικών - ΚΕΔΚΕ) έως ότου δεήσουν τα αρμόδια υπουργεία να επεξεργαστούν την πολυαναμενόμενη νέα πενταετή σύμβαση.Η απόφαση προκάλεσε κάποια ανακούφιση στα στελέχη πρόληψης, τα οποία έχουν εκφράσει φόβους ότι η συστηματική κυβερνητική υποχρηματοδότηση των 72 κέντρων πρόληψης και ο συνεπαγόμενος στραγγαλισμός των δραστηριοτήτων τους στοχεύει στην κοινωνική απαξίωσή τους ώστε να μπει «λουκέτο» χωρίς πολιτικό κόστος. Ακόμη, επισημαίνουν τη μείωση των κονδυλίων που διαθέτει ο ΟΚΑΝΑ για την πρόληψη, κατά περίπου 1,7 εκατ. ευρώ μεταξύ 2004-2006, την ίδια ώρα που όλες οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται αλματωδώς.
Ν.Γ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=47454896

Δεν υπάρχουν σχόλια: