Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τα Κέντρα Πρόληψης



Η Δημοτική Παράταξη του Αλ. Τσίπρα "Ανοιχτή Πόλη", έθεσε το θέμα των Κέντρων Πρόληψης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

06.10.08
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έθεσαν σε προ ημερησίας συζήτηση το ζήτημα της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, της δημοτικής αστυνομίας με αφορμή περιστατικό προπηλάκισης μεταναστών στην οδό Ερμού, το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολικού συγκροτήματος Πύλου και Μοναστηρίου στο 4ο Διαμέρισμα.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός, αναφερόμενος στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ-αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα κέντρα πρόληψης που χρηματοδοτούνται κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ και κατά 50% από το ΥΠΕΣΔΔΑ μέσω της αυτοδιοίκησης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς το Υπουργείο Υγείας δεν καταβάλει τα οφειλόμενα (περίπου 10 εκ. ευρώ), όπως και η ΚΕΔΚΕ (περίπου 5 εκ. ευρώ), η οποία επικαλείται την ασυνέπεια του Υπουργείου. Τα κέντρα πρόληψης αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές υποδομές για την πρόληψη και την ενημέρωση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και όμως συστηματικά απαξιώνονται. Να αναφέρουμε μόνο ότι στο Δήμο Αθηναίων, οι εργαζόμενοι-ειδικοί επιστήμονες- στα 4 κέντρα πρόληψης, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και περίπου 3 μήνες ενώ οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στα κέντρα πρόληψης των Δήμων Αργυρούπολης-Γλυφάδας-Ελληνικού έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι αυτή η δομή οφείλει να στηριχθεί με κάθε τρόπο. Θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι μετά από 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας να μην υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει τη λειτουργία τους. Καταθέτουμε το ψήφισμα του «σωματείου στελεχών πρόληψης (σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης ΟΚΑΝΑ & αυτοδιοίκησης)» και καλούμε τη δημοτική αρχή να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάστασης τα κέντρα πρόληψης του Δήμου Αθηναίων και για το αν υπάρχουν εγγυήσεις για την καταβολή των μισθών του προσωπικού και τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Καλούμε τη Δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων, με δεδομένο ότι πρόκειται για τον πρώτο δήμο της χώρας, αλλά και την ιδιότητα του Δημάρχου ως προέδρου της ΚΕΔΚΕ να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την καταβολή των οφειλόμενων στα κέντρα πρόληψης. Θεωρούμε τουλάχιστον υποκριτικό, όλοι να ομνύουν στην σημασία της πρόληψης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών αλλά να αφήνουν τα κέντρα πρόληψης χωρίς χρηματοδότηση και τους εργαζόμενους απλήρωτους.»
Ο Νικήτας Κακλαμάνης απαντώντας είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση να καταθέτει η ΚΕΔΚΕ το ποσό που της αντιστοιχεί και το Υπουργείο Υγείας να μην καταθέτει το ποσό που του αναλογεί. Σε ότι αφορά τα Κέντρα Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, ο Νικήτας Κακλαμάνης δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν θα αφήσει τα τέσσερα κέντρα της Αθήνας να κλείσουν.
.......................

Δεν υπάρχουν σχόλια: