Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Δημοσίευμα και σε γνωστό blog

O γνωστός Blogger Στέφανος Παπανώτας, αναφέρεται σήμερα στα Κέντρα Πρόληψης, παρακινημένος από Δημοσίευμα εφημερίδας:

"Ο ΟΚΑΝΑ σε ρόλο σούπερ μάρκετ που θα χορηγεί μόνο μεθαδόνη
8 Οκτώβριος 2008 in Διάβασα Tags: , , , ,

Το διάβασα στην Θεσσαλική Ηχώ και το υπογράφει η Δέσποινα Θεοδώρου.
Είναι παράλογο όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να δώσει μια λογική απάντηση για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΟΚΑΝΑ.
Από τη μια εξαγγέλλεται Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης κατά των ναρκωτικών και επενδύονται πάνω από 10 εκ. ευρώ για να στηθούν τα Κέντρα Πρόληψης και από την άλλη ο φορέας που τα δημιούργησε ο ίδιος τα οδηγεί σε απαξίωση.
Η απαξίωση αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης και θα οδηγήσει στην ανεργία επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
Πρωτίστως θα αφήσει ένα τεράστιο κενό στον τομέα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών επειδή ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την πολιτεία άλλαξε προφανώς στόχο και πρόθεση του πια αποτελεί η προώθηση της υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης και βουπρενορφίνης).
Προσπαθεί δηλαδή να μετατραπεί σε ένα σούπερ μάρκετ που θα χορηγεί δωρεάν υποκατάστατα στους χρήστες.
Αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της πρόληψης στις διάφορες ηλικίες, αλλά και της ψυχολογικής στήριξης των χρηστών και των οικογενειών τους, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάποιοι δεν επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα, απλά να το βάλουν στο ψυγείο.
Κι όλα αυτά όταν η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης αποδεικνύεται και μέσα από την Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Η έκθεση για το 2005, αναφέρει πως “η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα από το 1998 έως το 2004 έχει συμβάλλει στη μείωση της χρήσης: 9% στον πληθυσμό από 18 – 24 ετών, 3.9% στον πληθυσμό από 12-64 ετών”.
Όσο και αν διαφωνεί κάποιος με την φιλοσοφία του ΟΚΑΝΑ και τη χορήγηση υποκατάστατων κι εγώ είμαι μια από αυτούς, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά των Κέντρων Πρόληψης.
Εκτός και αν το κάνει συνειδητά.
Επομένως δεν έχουν άδικο οι εργαζόμενοι που μιλούν για ένα τεράστιο παραλογισμό πολιτείας και ΟΚΑΝΑ, τον οποίο θα τον πληρώσουν οι χρήστες αλλά και η κοινωνία γενικότερα.
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ενημέρωσης και η αδιαφορία της πολιτείας προκάλεσαν αρκετά προβλήματα έως σήμερα.
Τώρα φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κι άλλα.
Ετήσιες Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας
2005 -στα Αγγλικά-
2006 -στα Αγγλικά-
2007 -στα Αγγλικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια: