Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ" 09/11/2008

Με λουκέτο απειλούνται τα Κέντρα Πρόληψης
Τρεις φορές έχει προσπαθήσει να «κόψει» το δηλητήριο που τον σκοτώνει μέρα με τη μέρα. Ολες οι προσπάθειες αποτυχημένες και είναι μόλις 25 ετών. Η τελευταία, στις αρχές του έτους. Ούτε χρόνο δεν πρόλαβε να κλείσει «καθαρός» και «ξανακύλησε». Ο λόγος; Κανείς δεν τον γνωρίζει. Οι παρέες, η φτώχεια, η απουσία του πατέρα; Τους εγκατέλειψε όταν ο Χρήστος ήταν πέντε ετών. Η μητέρα του δούλευε νυχθημερόν για να ζήσουν. «Είχα χάσει κάθε ελπίδα μέχρι που επισκέφθηκα το Κέντρο Πρόληψης κοντά στο σπίτι μου» λέει η 45χρονη Μάγδα. «Οι ψυχολόγοι με βοήθησαν πολύ. Ηδη εντάχθηκα σε μια ομάδα γονέων του Κέντρου. Ξέρω ότι είναι νωρίς, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε...».
Αυτός είναι ένας από τους ρόλους των Κέντρων Πρόληψης, στα οποία υπάρχει κίνδυνος να μπει «λουκέτο» εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων χρηματοδότησης. Οι ειδικοί των κέντρων ασχολούνται με ό,τι μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση, όπως είναι το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μάλιστα, προγραμματίζουν να ασχοληθούν και με την εξάρτηση από το Internet και από τον τζόγο. Αν φυσικά δεν κλείσουν...
«Υπάρχει ένα έλλειμμα περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΚΕΔΚΕ, που χρηματοδοτεί τα κέντρα κατά 50%, αρνείται τη χρηματοδότηση αν ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών και το υπουργείο Υγείας δεν καταβάλουν τα χρέη που έχουν ως το 2007» τονίζει ο Γραμματέας του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης κ. Παν. Τριανταφύλλου. Σε πολλά Κέντρα Πρόληψης οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες.
«Για τον ΟΚΑΝΑ τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών» αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών κ. Γ. Φωτεινόπουλος, αναμένοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα. «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας "πιέζει" το υπουργείο Οικονομίας για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα» προσθέτει.
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Το ΒΗΜΑ, 09/11/2008 , Σελ.: A44
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15506&m=A44&aa=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: