Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Η συγκέντρωση στη Βουλή και άλλα δημοσιεύματα

Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες
Σε συνεχή κινητοποίηση βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης. Χτες, οι εργαζόμενοι μαζί με άλλους φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Βουλή, διεκδικώντας: Αμεση καταβολή των οφειλόμενων ποσών, άμεση προώθηση ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα, με πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων, καθώς και την υπογραφή της νέας 5ετούς σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων.
Σημειώνεται ότι τα Κέντρα Πρόληψης υποχρηματοδοτούνται, το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ τους χρωστούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ και άλλα 5 εκατ. ευρώ το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι. Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΔΚΕ έδωσε ένα τμήμα των οφειλών της, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, προς τα Κέντρα, τα οποία όμως δε λύνουν το πρόβλημα.
«Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι το θεσμικό πλαίσιο που έγινε επί ΠΑΣΟΚ, το οποίο χύνει τώρα κροκοδείλια δάκρυα. Ενα άθλιο πλαίσιο που το ΚΚΕ το είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή. Αυτή η πολιτική που ασκείται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είναι τυχαία. Θέλουν μια κοινωνία ναρκωμένη. Δεν τους πειράζουν τα ναρκωτικά, δεν έχουν στόχο ούτε καν να περιορίσουν το φαινόμενο. Οψιμο είναι και το ενδιαφέρον των δημάρχων που τώρα θυμήθηκαν ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση και διαμαρτύρονται για κάτι που το ΚΚΕ διαμαρτύρεται όλα αυτά τα χρόνια. ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τώρα θυμήθηκαν τα Κέντρα Πρόληψης και άρχισαν να κάνουν παρέλαση έξω από τη Βουλή», δήλωσε στον «Ρ» η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Ναρκωτικά και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος που έχει καταθέσει στη Βουλή.
«ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμφωνούν ότι η τοξικοεξάρτηση είναι ...χρόνια αυτοπροκαλούμενη νόσος. Να υπάρχει, τόνισε η Λ. Καρατζά, τουλάχιστον μια δομή πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κάθε νομό. Καλούμε τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό να παλέψει για μια άλλη κοινωνία, γιατί αυτή η κοινωνία, αυτό το σύστημα γεννά την τοξικοεξάρτηση», κατέληξε. Να σημειωθεί ότι τα πρώτα προβλήματα, λόγω του θεσμικού πλαισίου βάσει του οποίου λειτουργούν, ξεκίνησαν από το 1999 όταν η συσσώρευση προβλημάτων οδήγησε στη δημιουργία του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικογένειας «18 ΑΝΩ», της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά (ΕΣΥΝ), του Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4813730&publDate=14/11/2008



Λουκέτο" κινδυνεύει να μπει στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων της χώρας λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους υπευθύνους των Κέντρων, το υπουργείο Υγείας οφείλει 12 εκατομμύρια ευρώ και η ΚΕΔΚΕ ακόμη 5 εκατομμύρια ευρώ. Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι σε 4 κέντρα στην Αττική. Την Πέμπτη έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 12 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η ΚΕΔΚΕ γνωστοποιεί ότι έχει ήδη προχωρήσει στην καταβολή των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Κέντρα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί με την υπογραφή της νέας πενταετούς Προγραμματικής Σύμβασης.
http://www.skai.gr/master_story.php?id=100263





Για την διάσωση των 72 Κέντρων Πρόληψης ευαισθητοποιημένοι φορείς της Τ.Α. βγήκαν στους δρόμους
Γράφει ο/η Νίκος Τζιγκουνάκης
13.11.08

Για την διάσωση των 72 Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι έξω από την Βουλή εκπρόσωποι Δήμων και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης.
Μετά από 12 χρόνια άκρως επιτυχημένης λειτουργίας των Κέντρων με ιδιαίτερα αποτελεσματικό έργο, κάτι που έχει επισημανθεί από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Kυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στη συμβατική της υποχρέωση για χρηματοδότησή τους. Έτσι, οι οφειλές ειδικά του Υπουργείου Υγείας ξεπερνούν πλέον τα 12 εκατ. Ευρώ.

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης που προφανώς είναι ο οικονομικός μαρασμός τους με αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας τους, ευαισθητοποιημένοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βγήκαν στους δρόμους. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, ενώ έγινε δεκτή από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Σγαρδέλη.
Ο τελευταίος διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα λυθεί άμεσα.
Παρόντες στη συγκέντρωση ήσαν ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός, Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος.

Το ψήφισμα που επιδόθηκε στα πολιτικά κόμματα είναι:
«Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή μας για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Πρόληψη. Με ευθύνη της τα 72 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα οδηγούνται σε μαρασμό και κλείσιμο.
Την ίδια στιγμή που τα αδιέξοδα ηθικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ορθώνονται αμείλικτα μπροστά στους νέους μας, δημιουργώντας συνθήκες φυγής που αναπαράγουν το πρόβλημα των εξαρτήσεων.
Την ίδια στιγμή που ο Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση προβλημάτων ψυχικής υγείας και τοξικομανίας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Πάνω από 12 εκ. είναι τα ποσά που εξακολουθούν να οφείλουν το Υπ. Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα, ενώ το Υπ. Εσωτερικών ακολουθεί τη μέθοδο της καταβολής με το σταγονόμετρο.
Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ΠΡΟΛΗΨΗ και προγραμματισμό, όταν ο θεσμός αυτός βρίσκεται στον αέρα.
Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει τρισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και να μην καταβάλει τα ποσά που οφείλουν τα υπουργεία της στην Πρόληψη.
Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να πετάει στον δρόμο 400 ειδικούς που εκπαιδεύτηκαν με δημόσιο χρήμα και έχουν εκατοντάδες ώρες επιμόρφωσης, την ώρα που τα προβλήματα οξύνονται και ο εφιάλτης των ναρκωτικών κτυπάει τη νεολαία.
Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγεί συνειδητά τα Κέντρα Πρόληψης στην διάλυση, όταν οι δομές αυτές παρέχουν δωρεάν για τον πολίτη υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης.
Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη στα Κέντρα Πρόληψης με τόση ευκολία, όταν η ανάγκη για αναβάθμιση των υπηρεσιών είναι μεγαλύτερη από ποτέ σήμερα.
Όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε πριν είναι πολύ αργά το κοινωνικό κόστος για κάθε παιδί που θα εμπλακεί, γιατί έμεινε χωρίς βοήθεια.
Έχουμε χρέος να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε η πρόληψη να αποτελέσει δικαίωμα ολόκληρης της κοινωνίας και απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας
Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:
1. Την άμεση καταβολή των οφειλόμενων ποσών.
2. Νομοθετική ρύθμιση για θωράκιση το θεσμού της πρόληψης με πάγια και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
3. Άμεση υπογραφή της νέας 5ετούς σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ ΘΑΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΡΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΥΤΟΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΛΙΟΦΩΤΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΣΣΑΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑ ΙΑΚΩΒΑΚΗ

ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΤΣΙΚΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Κ.Π.«ΠΡΟΝΟΗ» ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΙΤΙΔΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Κ.Π. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Κ.Π. ΣΑΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΙΚΑΡΙΑΣ: ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΥ (ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΕΚΟΣ)- ΕΥΔΗΛΟΥ (ΣΤΥΛ. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ) – ΡΑΧΩΝ (Φ. ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ)
ΡΟΔΟΥ: ΧΑΤΖΗΣ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΣΑΜΟΥ: ΒΑΘΕΟΣ (ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΠΕΤΡΟΥΣΚΑΣ), ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ (Π.ΛΥΜΠΕΡΗΣ), ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ, ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ(ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ), ΦΟΥΡΝΩΝ

ΤΑ NOMAPXIAKA ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΝΟΜΩΝ: ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ – ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΣΑΜΟΥ

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
«ΣΤΟΡΓΗ» ΖΑΚΥΝΘΟΥ – «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» ΗΛΕΙΑΣ – «ΕΛΠΙΔΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – «ΠΥΞΙΔΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – «ΘΗΣΕΑΣ» ΚΥΚΛΑΔΕΣ – «ΠΝΟΗ» ΛΕΣΒΟΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΞΑΝΘΗΣ – «ΔΙΟΔΟΣ» ΡΟΔΟΥ – «ΦΑΡΟΣ» ΣΑΜΟΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΥ
(ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ : ΒΟΛΟΥ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΛΑΡΙΣΑΣ)

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ:
ΕΚΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΟΛΜΕ – Α΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ».

http://www.epikoinonia-arg.gr/html/content/view/3851/86/lang,el/



Κλειστό το Κέντρο Πρόληψης Υγείας στη Σάμο
Κλειστό παρέμεινε συμβολικά το Κέντρο Πρόληψης Υγείας «Ο Φάρος» στη Σάμο, καθώς συμμετείχε στην πανελλαδική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή χθες το μεσημέρι. Τα 72 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα οδηγούνται σε κλείσιμο, καθώς πάνω από 12 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ και 5 εκατ. ευρώ του υπουργείου Εσωτερικών και του ΚΕΔΚΕ προς αυτά.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Κέντρο Πρόληψης της Σάμου οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ ως το τέλος του 2008 φθάνουν τα 170 εκατ. ευρώ και της ΚΕΔΚΕ τα 34.000 ευρώ.
Τα αιτήματα των Κέντρων όπως αναφέρονται στο ψήφισμα που επέδωσαν είναι:
1) Η άμεση καταβολή των οφειλόμενων ποσών.
2) Νομοθετική ρύθμιση για θωράκιση του θεσμού της πρόληψης με πάγια και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
3) Άμεση υπογραφή της νέας πενταετούς σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.
Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Ελλάδας δεσμεύτηκε χθες να δώσει 5.400.000 ευρώ άμεσα στον ΟΚΑΝΑ για να αποπληρώσει μέρος των χρεών του.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/11/2008_256311



Ειδήσεις για το Β. Αιγαίο

Συμβολικό κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης σήμερα στα νησιά μας (13/11/2008)
Σε συμβολικό κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης στα νησιά μας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι διεκδικώντας την άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών, νομοθετική ρύθμιση για θωράκιση του θεσμού της πρόληψης με πάγια και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τέλος άμεση υπογραφή της νέας πενταετούς σύμβασης για την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης από όλη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή.


Εν τω μεταξύ έκκληση για την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων έκανε χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Λήμνου κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών ΄΄Πολιόχνη΄΄, και μέλος του Δ.Σ. του αντίστοιχου Κέντρου στη Λέσβο ΄΄ Πνοή΄΄, Αντινομάρχης Λέσβου για θέματα δημόσιας υγείας, Θεόδωρος Μπαβέας διότι όπως αναφέρει δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους για την οποία ιδρύθηκαν λόγω οικονομικού προβλήματος. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να φροντίσει με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή τον ευαίσθητο συγκεκριμένο τομέα της πρωτογενούς πρόληψης», σημείωσε ο κ. Μπαβέας.

http://tvradio.ert.gr/radio/local_Details.asp?id=2178&newsid=428909


Πρόληψη; Τι είναι αυτό...
ΤΑ ΝΕΑ Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008 - Γιώργος Χούπης
Σε αυτή τη χώρα δεν αρέσει η πρόληψη. Συνήθως, μιλάμε για καταστολή. Αγώνα δίνουν εδώ και μερικούς μήνες τα «Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών» προκειμένου να πείσουν τους αρμόδιους να δώσουν μερικά ευρω. Αλλα ουδείς φαίνεται πως συγκινείται. Η συντονιστική επιτροπή, καταγγέλει «την προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει σε μαρασμό και τελικά να κλείσει τα 72 Κέντρα Πρόληψης που υπάρχουν εδώ και 12 χρόνια σε όλη την Ελλάδα».«Ο ΟΚΑΝΑ μας λέει ότι δεν δίνει χρήματα ο Αβραμόπουλος και ο Αβραμόπουλος λέει ότι δεν του δίνει χρήματα ο Αλογοσκούφης» μου είπε η διευθύντρια Κέντρου Πρόληψης στα Νότια Προάστεια της Αττικής. «Ειναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν πάνω από ένα έτος να δώσουν έστω κι ένα ευρω για να Κέντρα Πρόληψης, κάτι που αποτελεί συμβατική τους υποχρέωση» αναφέρει η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής. Την προσεχή Πέμπτη έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ σκοπεύουν να κάνουν δυναμική παρέμβαση και στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη (26-28 Νοεμβρίου).Το ερώτημα είναι γιατί τα αρμόδια Υπουργεία απαξιώνουν όλη αυτή την προσπάθεια.Λες και η εξάρτηση από διάφορες ουσίες δεν είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Η ουσία είναι -και αυτό πλέον το έχουν κατάλαβει όλοι- πως όταν πρόκειται για κοινωνικές παροχές χρήματα δεν υπάρχουν ποτέ. Η υπογραφή μπαίνει εύκολα για αυξήσεις σε παχυλούς μισθούς διοικητών και γενικών διευθυντών. Οταν όμως πρόκειται για την ελληνική κοινωνία, για τη νεολαία, υπάρχει η απόλυτη άρνηση.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=43&ct=56&blgid=1408059


EΘΝΟΣ 8/11

«Ψωνίσαμε» ηρωίνη από τη... Λαϊκή τηs πρέζαs
«Ψωνίσαμε» ηρωίνη στο «σούπερ μάρκετ» της Τοσίτσα. Δέκα και μισή, πρωί της περασμένης Πέμπτης, στον πεζόδρομο δίπλα στο Πολυτεχνείο. Το «σκονάκι» πάει από 8-9 ευρώ. Εμάς μας κόστισε δέκα γιατί δεν είμαστε της πιάτσας. Ας τα πάρουμε από την αρχή...
«
Πλησιάζουμε δύο τύπους, κάνουμε μια γρήγορη συνεννόηση, δίνουμε το εικοσάρικο και περιμένουμε. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά οι «προμηθευτές» επιστρέφουν με δύο σκονάκια. Κάποια στιγμή εμφανίζονται οι άνδρες της περιπολίας από το Τμήμα Εξαρχείων. Ο κόσμος, μαζί και εμείς, τα μαζεύει στα γρήγορα. Τα πρεζάκια γνωρίζουν ακόμα και τα άτομα της Δίωξης με τα πολιτικά που κυκλοφορούν στο άλλο πεζοδρόμιο. Υστερα από λίγο όλοι είναι και πάλι στις θέσεις τους.


Η «λαϊκή της πρέζας» σφύζει από δραστηριότητα. Στρατιές εξαρτημένων σπεύδουν στο καθημερινό «νταραβέρι», στο αυτοκαταστροφικό ραντεβού με τα βαποράκια και τη Δίωξη Ναρκωτικών. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και βαθμών εξάρτησης, πρεζάκια και πολυτοξικομανείς ασχολούνται με τον «επιούσιο», την αναζήτηση της μοιραίας πολλές φορές δόσης.
Εκμυστηρεύσεις. «Ολοι μάς δουλεύουν, φίλε. Είναι δυνατόν να υπάρχει λίστα αναμονής στη μεθαδόνη; Τι είναι η πρέζα, αεροδρόμιο; Να ανοίξουν τώρα οι πόρτες του ΟΚΑΝΑ για όλους. Να σταματήσουν οι μίζες των κυκλωμάτων που νέμονται τον χώρο των τοξικομανών», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Βασίλης, γνωστός «βετεράνος» χρήστης. «Εως και οι αναρχικοί τα έβαλαν μαζί μας. Ολοι ξεχνούν ότι είμαστε βαριά άρρωστοι. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη διευθέτηση του προβλήματος. Το κράτος πάντως όχι», δηλώνει απογοητευμένη η Λένα.
Λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση «αρετή» της Επιτροπής Αναρχικών Εξαρχείων για την απομάκρυνση των ναρκωτικών από την πλατεία, το «στέκι» μετακομίζει προσωρινά στον πεζόδρομο της Τοσίτσα και τα γύρω στενά. Εδώ, μαζί με την Ομόνοια και την Πλατεία Βάθη, «φιλοξενείται» το μεγαλύτερο παζάρι ουσιών της πρωτεύουσας. Το παράνομο εμπόριο λειτουργεί και ως... τουριστική ατραξιόν, λίγα μόλις μέτρα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εξαρτημένοι και άρρωστοι συνθέτουν το φρικτό σκηνικό της εξαθλίωσης.
Σωτήρες οι αναρχικοί. «Η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Οι μονάδες απεξάρτησης που λειτουργούν στην περιοχή δυσχεραίνουν την κατάσταση αφού το εμπόριο ανθεί ακριβώς έξω από την είσοδό τους. Προχθές, την ώρα που έμπαινα στο σπίτι μου, ένα παιδί σνιφάριζε κοκαϊνη, ενώ ο κολλητός του προσπαθούσε να τρυπήσει τα γεννητικά του όργανα με τη σύριγγα», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων και Επαγγελματιών Εξαρχείων, κ. Γεωργία Μπλάνη.
«Η αστυνομία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Φτάσαμε στο σημείο να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους αναρχικούς, οι οποίοι μετέθεσαν πρόσκαιρα το πρόβλημα ένα στενό πιο κάτω. Ωστόσο, ο ρόλος που ανέλαβαν είναι αυθαίρετος. Είναι προφανές ότι δεν έχουν δικαίωμα να προπηλακίζουν τους τοξικομανείς».
Η τοπική κοινωνία έχει διχαστεί. Οι αναρχικοί θεωρούν ότι η παρουσία των ναρκωτικών στην πλατεία «επετράπη» εκ του πονηρού, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» την παρουσία της Αστυνομίας και τον συνεχή έλεγχό τους. Στην άλλη όχθη, κάτοικοι και καταστηματάρχες ζητούν επίμονα τη συνδρομή της και προσδοκούν στην οριστική επίλυση του προβλήματος.
5.000 νέοι στην αναμονή για να ενταχθούν στη μεθαδόνηΠάνω από 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, περιμένοντας στη λίστα αναμονής για απεξάρτηση, που φέτος κάνει ρεκόρ με 4.961 νέους κυρίως ανθρώπους, που ζητούν με αγωνία τη «σωτηρία» στα προγράμματα υποκατάστασης.
Ο ΟΚΑΝΑ αδυνατεί να τους απορροφήσει, αφού δεν επαρκούν οι υπάρχουσες δομές και, για να αυξηθούν, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση.
Το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Πρόληψης, εξαιτίας της έλλειψης πόρων και της εγκατάλειψής τους από την Πολιτεία, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος.
Στην αναμονή για τα προγράμματα απεξάρτησης βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, από την Αττική 3.360 άτομα, από τη Θεσσαλονίκη 1.039 και από την υπόλοιπη Ελλάδα 562 άτομα.
Ο μέσος όρος αναμονής στον «κατάλογο της ντροπής», όπως
πριν χρόνια τον είχε αποκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ξεπερνά την 5ετία.
Κάθε χρόνο η λίστα... «ανανεώνεται», αφού διαγράφονται εκείνοι που αβοήθητοι χάνουν τη ζωή τους (!) και άλλοι προστίθενται στη θέση τους.
Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια για απεξάρτηση και μένουν εκτός φροντίδας των δομών του ΟΚΑΝΑ εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν και εκείνοι που, γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν κάνουν καν τον κόπο να ζητήσουν την ένταξή τους στη λίστα.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2008, συνολικά εξυπηρετούνται στις Μονάδες υποκατάστασης 3.630 άτομα. Στις Μονάδες της Αττικής 1860 άτομα, στις Μονάδες Θεσσαλονίκης 929 και στις Μονάδες της υπόλοιπης Ελλάδας 841.

Η αιτία της αδυναμίας να ανταποκριθούν οι υπάρχουσες δομές στις ανάγκες της χώρας είναι η έλλειψη πρόσθετης χρηματοδότησης.
Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη 5,5 εκ. για τα περσινά χρέη στον ΟΚΑΝΑ, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι θα γίνει με τα χρέη που στο μεταξύ δημιουργούνται.
Ούτε υπάρχει πρόβλεψη, σύμφωνα με το αίτημα των εργαζομένων στις δομές, να υπάρχει ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό για τα Κέντρα Πρόληψης.
Τα χρέη δε προς αυτά φτάνουν στα 10 εκατ. , εκτιμά σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός.
ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ72 Κέντρα Πρόληψης που θα έπρεπε να συγχρηματοδοτούνται από ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Στα 10 εκ. ευρώ φτάνουν τα χρέη προς τα Κέντρα Πρόληψης.
400 άνθρωποι που επιτελούν ένα σοβαρό έργο απασχολούνται στα Κέντρα Πρόληψης.
Κοκαϊνη και ηρωίνη κάνουν θραύση στην ελληνική αγοράΑύξηση στη χρήση κοκαϊνης και υπεραφθονία ηρωίνης καταγράφει στην Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας του 2008.

Πέρα από τη μεγάλη αύξηση στη χρήση κοκαϊνης και ηρωίνης, κατά 2% αυξήθηκε η χρήση των «ναρκωτικών βιασμού», ενώ υπολογίζεται ότι το 24% των θανάτων στη χώρα μας συνδέονται με τα ναρκωτικά (ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, ηλικιών 15 έως 64 ετών).
Περίπου 7.000-8.000 θάνατοι στην Ευρώπη ετησίως οφείλονται στα ναρκωτικά. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε το 2007, αλλά οι ειδικοί του ΕΚΤΕΠΝ θεωρούν ότι η αυξητική τάση θα έρθει σύντομα και στη χώρα μας, εξαιτίας της υπεραφθονίας ηρωίνης που υπάρχει στην αγορά (8.200 τόνοι οπιοειδών παρήχθησαν το 2007 στο Αφγανιστάν -παραγωγή ρεκόρ).
Οι χρήστες οπιοειδών υπολογίζονται 1,3 - 1,7 εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 80 % των θανάτων από υπερβολική δόση αφορά τη χρήση οπιοειδών.
Οι νέοι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών αυξήθηκαν κατά 20%. Το 40% αυτών είναι νέοι κάτω των 25 ετών. Περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν δοκιμάσει κοκαϊνη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, περίπου 3,5 εκατομμύρια νεαροί Ευρωπαίοι (15-34 ετών) έκαναν χρήση κοκαϊνης κατά το τελευταίο έτος, 1,5 εκατομμύριο έκανε χρήση κατά τον τελευταίο μήνα.
Διάδοση μέσω Ιντερνετ. Πολύ ανησυχητική κρίνεται η διάδοση των ναρκωτικών μέσω Διαδικτύου. Στην Ευρώπη, το 10-30% των κρατουμένων βρίσκονται στις φυλακές για παραβίαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Στην Ελλάδα, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 50%. Αυξημένη καταγράφεται και η χρήση μέσα στη φυλακή.
Το 1/4 του πληθυσμού της Ευρώπης, περίπου 71 εκατομμύρια (15-64 ετών) άνθρωποι, έχουν δοκιμάσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ 23 εκατομμύρια έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο, που σημαίνει ότι η κάνναβη παραμένει η παράνομη ουσία με τη συχνότερη χρήση.
17,5 εκατομμύρια, 15-34 ετών, έκαναν χρήση το τελευταίο έτος, αλλά σε αυτήν την ομάδα σταθερή ή πτωτική πορεία εμφανίζεται στη βαριά χρήση κάνναβης.
Κ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, Θ. ΒΓΕΝΗ, Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ, Μ. ΨΑΡΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=1830786

Δεν υπάρχουν σχόλια: