Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Συνέντευξη σε ενημερωτική ιστοσελίδα- ραδιόφωνο για θέματα υγείας




Δηλώσεις στο medvoi365.gr του υπεύθυνου Τύπου του πανελλαδικού σωματείου, Τίμου Στραβοπόδη. Να σημειώσουμε ότι δόθηκαν μία εβδομάδα πριν.
Σήμερα έχει περάσει από την προπαρασκευαστική επιτροπή η νέα 5ετής σύμβαση με τον ειδικό κωδικό για την χρηματοδότηση των Κ.Π.
Περιμένουμε τις υπογραφές των Υπουργών και της ΚΕΔΚΕ, καθώς και το γέμισμα του κωδικού αυτού από τον νέο προϋπολογισμό 2009...
Στις αρχές της άλλης εβδομάδας το αργότερο θα έχουμε νέα.

Δόθηκε μέρος των χρωστούμενων αλλά όχι λύση για τα Κέντρα Πρόληψης
Τεταρτη, 12 Νοεμβριος 2008


Κατατέθηκε χτες μέρος από τα χρωστούμενα της ΚΕΔΚΕ προς τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, ενώ το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να χρωστά 5 εκατομμύρια ευρώ στα Κέντρα των οποίων οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες
Συνολικά το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρωστάνε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τον προηγούμενο μήνα οι αρμόδιοι για την χρηματοδότηση των Κ.Π. έριχναν ο ένας το “μπαλάκι” στον άλλο για την αποπληρωμή των χρεών και χρειάστηκε η πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Κέντρα, για να δεσμευθεί η ΚΕΔΚΕ για την αποπληρωμή των 2,5 από τα 5 εκατομμύρια που χρωστάει.
Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, μετά από συνεδρίαση του στις 7/10, είχε αποφασίσει να υπογράψει την παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, με την προϋπόθεση ότι «μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2008, θα έχει υπογραφεί η νέα πενταετής Προγραμματική Σύμβαση, στην οποία θα αναφέρεται ρητά η ισόποση και εναλλάξ χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, από ΥΠ.ΕΣ-ΚΕΔΚΕ και από Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ο.ΚΑ.ΝΑ».
Έτσι έφθασε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κάθε Κέντρου το ποσό που αναλογεί από την πρώτη δόση αποπληρωμής της ΚΕΔΚΕ. Η δεύτερη ισόποση δόση θα δοθεί μετά την υπογραφή της νέας πενταετούς Προγραμματικής Σύμβασης, για την υπογραφή της οποίας η ΚΕΔΚΕ έχει βάλει ως όρο την αποπληρωμή εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας των χρεών αξίας 5,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε σχέση με την υπογραφή της νέας πενταετούς Προγραμματικής Σύμβασης, το «Σωματείο Στελεχών Πρόληψης» καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για «παρελκυστική πολιτική». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος στις 20/10/08 είχε δηλώσει: «Βάζουμε και συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες για την ομαλή χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης με ξεχωριστό κωδικό –για πρώτη φορά γίνεται αυτό- των κέντρων πρόληψης στην νέα προγραμματική σύμβαση στα πλαίσια του ΟΚΑΝΑ». Αντίθετα με τις συγκεκριμένες δηλώσεις όμως, στην συνεδρίαση της “Επιτροπής Παρακολούθησης των Κέντρων” η οποία έχει αναλάβει να επεξεργαστεί και να εισηγηθεί για υπογραφή την τελική μορφή της νέας πενταετούς σύμβασης, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκαν να αποτυπωθεί γραπτώς στη νέα σύμβαση η συγκεκριμένη δέσμευση κι έτσι αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα η τελική επεξεργασία του κειμένου.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο medvoi365.gr του υπεύθυνου Τύπου του πανελλαδικού σωματείου, Τίμου Στραβοπόδη, υπάρχει συνεχώς μια «δυσκολία επικοινωνίας» με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, η οποία τους καταδεικνύει μια «πολιτική απροθυμίας να λύσουν το πρόβλημα». «Αυτή την στιγμή υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια ευρώ στα γραφεία του Υφυπουργού Οικονομίας κ. Λέγκα, που αποτελούν οφειλές προς τα Κέντρα από το 2007, κι όμως το Υπουργείο Υγείας δεν υπογράφει για να δοθούν», αναφέρει ο κ. Στραβοπόδης. Προσθέτει ότι με το ποσό που διέθεσε η ΚΕΔΚΕ καλύφθηκε μόνο ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων των Κέντρων Πρόληψης.


Στην Ζάκυνθο για παράδειγμα, στο Κέντρο Πρόληψης “Η Στοργή” όπου εργάζεται, καλύφθηκαν με το ποσό που δόθηκε μόλις 35.000 ευρώ από τα χρέη αξίας 400.000 ευρώ που έχει το Κέντρο. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και περιμένουν την υπογραφή του Υπουργείου που θα παρακινήσει και την ΚΕΔΚΕ να δόση και αυτή την δεύτερη δόση.
Απέναντι σε όλη αυτήν την πολιτική απαξίωσης του κοινωνικού έργου που προσφέρουν τα Κέντρα Πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες, διάφοροι Δήμοι της Αττικής (Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου κ.α.) και της υπόλοιπης Ελλάδας, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη 13/11 στις 12, απέναντι από την Βουλή. Οι δήμοι που έχουν αντιπρόσωπους στα Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης έχουν συγκροτήσει “Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση των Κέντρων Πρόληψης” και αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ότι η κυβέρνηση οδηγεί σε μαρασμό τα 72 Κέντρα Πρόληψης ανά την Ελλάδα, «την ίδια στιγμή που τα αδιέξοδα ηθικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά ορθώνονται αμείλικτα μπροστά στους νέους μας, δημιουργώντας συνθήκες φυγής που αναπαράγουν το πρόβλημα των εξαρτήσεων». Προσθέτουν ότι η δράση τους «είναι άκρως σημαντική, με προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και στήριξης της οικογένειας, του σχολείου και των νέων» και γι’ αυτό τον λόγο «Δήμοι και Πολίτες λέμε ΟΧΙ στον στραγγαλισμό του θεσμού της Πρόληψης δια της μεθόδου του οικονομικού μαρασμού» και καλούνε στην αυριανή συγκέντρωση όλους όσους πιστεύουν ότι «ζωή χωρίς εξαρτήσεις είναι δικαίωμα όλων».
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπρόπουλος


http://www.medvoi365.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=323:2008-11-12-12-16-39&catid=35:2008-09-21-09-08-34&Itemid=54

Δεν υπάρχουν σχόλια: