Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΟ Κ.Π. "ΕΛΠΙΔΑ" το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών» του Συμβουλίου της Ευρώπης!!!



Βραβείο σε ελληνικό πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών
Τετάρτη, 26.11.08
Το ελληνικό πρόγραμμα «Resist» που σημαίνει «Αντιστάσου» είναι ένα από τα τρία προγράμματα στα οποία απονεμήθηκε το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πρόκειται για ένα παιγνίδι για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 18 ετών, το οποίο δημιούργησαν τρία μέλη του «Κέντρου Ελπίδα» του ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, αντικείμενο του οποίου είναι η «πρόληψη εξαρτησιογόνων ουσιών».
Για τη σύλληψη της ιδέας και το περιεχόμενο του προγράμματος συνεργάσθηκαν, οι ψυχολόγοι Γεωργία Γκιούρκα και Βάσω Ασκητοπούλου και ο κοινωνιολόγος Ανδρέας Μεδίτσκος, το δε τεχνικό μέρος ανατέθηκε σε ειδικούς του είδους.
Είναι η τρίτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης απονέμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «Ομάδας Πομπιντού» (Groupe Pompidou) αποστολή της οποίας είναι ο συντονισμός των 35 χωρών μελών της Ομάδας, «στον αγώνα κατά των καταχρήσεων και της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών». Η Ελλάδα είναι μέλος της «Ομάδας Πομπιντού».
Τα δύο άλλα προγράμματα που βραβεύθηκαν επίσης σήμερα είναι, ένα πρόγραμμα από την πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας με τίτλο « Sweep the weed out of the gate» και το πρόγραμμα «Battle of the west» από την Ολλανδία.
Η απονομή έγινε στην Βαρσοβία της Πολωνίας, στο πλαίσιο Διάσκεψης που οργάνωσε η «Ομάδα Πομπιντού» για τον απολογισμό της δράσης γύρω από την πρόληψη των ναρκωτικών κατά τα δύο τελευταία έτη.
Τα βραβεία συνοδεύονταν με το ποσό των 5.000 ευρώ το κάθε ένα.
Η χρηματοδότηση του «Resist» για τη δημιουργία του, έγινε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας (για την ανάπλαση της περιοχής του Φοίνικα).
Ο ήρωας του «Resist» έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε πέντε διαφορετικούς χώρους, στο σπίτι, στο σχολείο, στο καφέ, σε μαγαζί ή σε πάρτυ. Συζητά με τους γύρω του, γονείς, φίλους, γνωστούς και αγνώστους, έχοντας τη δυνατότητα να βλέπει τις συνέπειες των διαφόρων απαντήσεων στις επιλογές που κάνει.
«Στόχος μας είναι», εξηγεί ο κοινωνιολόγος Ανδρέας Μεδίτσκος, «να δουν κάποιες λανθασμένες συμπεριφορές και να δουν πως θα μπορούσαν να αντιδράσουν διαφορετικά».
«Εκείνο που επιδιώκουμε» προσθέτει, « είναι να ενισχύσουμε τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, όπως είναι η αυτοεκτίμηση ή έκφραση συναισθημάτων η επικοινωνία με γονείς και συνομηλίκους, η αντίσταση στις πιέσεις ώστε να μπορέσουν σε μία στιγμή αδυναμίας να πουν ``όχι`` σε κάποιον που τους προτείνει να κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών».
Σχολιάζοντας τη σημερινή διάκριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης ο κ. Μεδιτσκος εξέφρασε την ικανοποίηση της ομάδας, διότι πρόκειται για επιβράβευση προσπαθειών μεγάλης χρονικής διάρκειας, σχετικά με την πρόληψη, η οποία είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος τομέας και όχι τόσο αναγνωρίσιμος, από όσους δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στη θεραπεία.
«Εμείς θεωρούμε ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο κομμάτι προκειμένου να αποφύγουν οι νέοι την εμπλοκή με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών» κατέληξε ο κοινωνιολόγος Ανδρέας Μεδίτσκος.
ΠΗΓΗ: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=62965

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: