Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

"Η πρόληψη είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος πριν καν αυτό ξεκινήσει."

Κλείνουν τα κέντρα πρόληψης


Η πρόληψη είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος
Τετάρτη, 12.11.08


Η πρόληψη είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος πριν καν αυτό ξεκινήσει. Οταν μάλιστα το πρόβλημα αφορά σε κάθε είδους εξάρτηση, η πρόληψη μεταμορφώνεται σε μόνη και ξεκάθαρη λύση. Παρ’ όλα αυτά, τα 72 κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα (τα 20 εκ των οποίων βρίσκονται σε δήμους της Αττικής) κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης κονδυλίων.


Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη το πρωί, παρουσιάστηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή Κινητοποιήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλες οι πτυχές του προβλήματος, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα εν λόγω κέντρα είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρά το ζήτημα της επιβίωσης του θεσμού, που μετρά περισσότερο από μία δεκαετία ζωής και σημαντικού έργου.


Ηδη, μάλιστα, πολλά από τα κέντρα πρόληψης έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων -στην Αττική δεν λειτουργούν τα κέντρα πρόληψης των τεσσάρων όμορων Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας, Αργυρούπολης και Ελληνικού-, ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν. Τη χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης έχουν αναλάβει από κοινού το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ, ωστόσο όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Θάνος Ορφανός, δήμαρχος Αλίμου: «Η κυβέρνηση έχει να δώσει πάνω από ένα έτος έστω και ένα ευρώ σ’ αυτήν την κρίσιμη κοινωνικά προσπάθεια», ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «είναι ολοφάνερο πως αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κλείσει τα κέντρα πρόληψης για στενά οικονομικούς λόγους».


Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Γιώργος Φωτεινόπουλος δήλωσε στον ΕΤ ότι «ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος έχει ήδη διαθέσει από χρήματα του υπουργείου 1,5 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2007 και 2 εκατ. ευρώ το Μάρτη του 2008 για την εξόφληση των οφειλομένων στα κέντρα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «καθημερινά γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν τα υπόλοιπα χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα προχωράει και η αναβάθμιση των κέντρων πρόληψης σε Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης».


Ο Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού, τόνισε ότι πρόκειται για πρόβλημα που «αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους εργαζομένους», ενώ ο Νίκος Λαζαρόπουλος, δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, επεσήμανε ότι «η πρόληψη δεν είναι ωραία λόγια και συνθήματα, αλλά έχει ουσιαστικό στόχο την παρέμβαση σε όλους τους παράγοντες που ωθούν τους νέους στα ναρκωτικά» και επικαλέσθηκε για τη νομιμοποίηση των διεκδικήσεών τους το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο αναγνώρισε το έργο των ελληνικών κέντρων ως το «πιο αξιόλογο στην Ευρώπη».


Μεταφέροντας την καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση στο θέμα των ναρκωτικών, ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν τα κέντρα πρόληψης κλείνουν, ο Χάρος κάνει πάρτι», ενώ τόνισε και τη σημασία τού να υπάρχουν τέτοια κέντρα σε επίπεδο γειτονιάς.Ενας θεσμός που πρέπει να στηριχθεί


Πώς το εξειδικευμένο προσωπικό χτυπά το κακό στη ρίζα του«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε θα υπάρχει ραγδαία άνοδος των προβλημάτων ψυχικής υγείας και τοξικομανίας», μας μεταφέρει ο Νίκος Οικονομόπουλος, ψυχολόγος και υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Αλίμου, ενός από τα τέσσερα κέντρα της Αττικής που αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν.


Γονείς, καθηγητές αλλά και οι ίδιοι οι νέοι -από παιδιά δημοτικού μέχρι τους ήδη εξαρτημένους- μέσα από το έργο των κέντρων όχι μόνο ενημερώνονται έμμεσα και άμεσα για τις συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών, αλλά κυρίως μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα προβλήματά τους, να συζητούν, να αναπτύσσουν κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες, που θα τους αποτρέψουν να φτάσουν στην εξάρτηση.


Το εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται στα κέντρα (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι) έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της «ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας σε ό,τι αφορά στις εξαρτήσεις, μέσω βιωματικών σεμιναρίων ενημέρωσης αλλά και συμβουλευτικής απέναντι σε οποιοδήποτε αίτημα», όπως μας εξηγεί ο κ. Οικονομόπουλος, ενώ και ο Ανδρέας Φουντουλάκης από το «Παλλάς-Αθηνά», ένα από τα τέσσερα κέντρα του Δήμου Αθηναίων που στεγάζεται στη δύσκολη περιοχή των Εξαρχείων, συμφωνεί πως «οι δράσεις που διοργανώνονται από τα κέντρα με στόχο τη μετάδοση μηνυμάτων στα σχολεία, στις οικογένειες, στις μικρές κοινωνικές ομάδες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, αφού εμπλέκονται διάφοροι φορείς της πόλης και η ενημέρωση τελικά προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας».«Θυμώνω όταν… με κοροϊδεύουν», γράφει ένα παιδί δημοτικού σ’ ένα από τα βιωματικά παιχνίδια του Κέντρου «Παλλάς-Αθηνά» και ο κ. Φουντουλάκης λέει: «Το στοίχημα είναι να πείσεις αυτούς που σε αμφισβητούν, να τους κερδίσεις και να τους κάνεις να επικοινωνήσουν μαζί σου και με την ομάδα στην οποία ανήκουν. Τότε έχεις καταπολεμήσει το πρόβλημα στη ρίζα του».


Σύμφωνα και με τον καθηγητή Κωστή Μπάλλα, επιστημονικό υπεύθυνο των τεσσάρων αθηναϊκών κέντρων πρόληψης και αγωγής Υγείας, σε αυτά «επιτελείται σοβαρό έργο πρόληψης της χρήσης των ναρκωτικών» και γι’ αυτό το λόγο «ετοιμάζεται ήδη η δημιουργία άλλων τριών κέντρων».


Κινητοποιήσεις


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή για το θέμα της διάσωσης των κέντρων πρόληψης προγραμματίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Κινητοποιήσεων για αύριο το μεσημέρι στις 12. «Πάνω από 12 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα οφειλόμενα από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ και 5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ», εξηγούν οι διαμαρτυρόμενοι απλήρωτοι εργαζόμενοι στα εν λόγω κέντρα, οι οποίοι θα προχωρήσουν παράλληλα και σε συμβολικό κλείσιμο όλων των κέντρων πρόληψης. Εκτός από την άμεση καταβολή των οφειλόμενων ποσών, διεκδικούν τη θωράκιση με νομοθετική ρύθμιση του θεσμού της πρόληψης, καθώς και τη διασφάλιση της λειτουργίας των κέντρων στο μέλλον. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=60472

Απειλή «λουκέτου» για τα Κέντρα Πρόληψης
Τρίτη, 11.11.08
Με «λουκέτο» απειλούνται τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων σε όλη τη χώρα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Όπως αναφέρθηκε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου των δημοτικών αρχών της νότιας Αθήνας, το υπουργείο Υγείας οφείλει στα κέντρα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΚΕΔΚΕ έπρεπε να έχει καταβάλλει άλλα πέντε εκατομμύρια ευρω.
Οι εργαζόμενοι σε τέσσερα Κέντρα Πρόληψης της Αττικής βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ για την Πέμπτη έχουν προγραμματίσει διαδήλωση έξω από τη Βουλή.
Ραδιοσταθμός City 99,5
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=60392

Δεν υπάρχουν σχόλια: