Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

SOS εκπέμπει το δημόσιο σύστημα Υγείας 23/11/2008



Υγεία$$$ SOS!
23/11/2008
(Πρωτοσέλιδο)
Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, παρά τη μικρή παράταση ζωής που έλαβε μετά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας προς τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών.
Οι 1,5 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν σε νέο λαβύρινθο, καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ ετοιμάζονται να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους με το ταμείο, τα νοσοκομεία της Αθήνας παραμένουν χωρίς στοιχειώδη αναλώσιμα ιατρικά υλικά, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τα Κέντρα Πρόληψης απειλούνται με οριστική κατάρρευση, οι φαρμακοποιοί πορεύονται προς νέα κινητοποίηση, ενώ ο προϋπολογισμός προετοιμάζει νέα μεγάλη κρίση στην Υγεία για το 2009, τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες καλπάζουν!
Το ακραία ανησυχητικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί πλέον σχολιάζουν σήμερα στην "Κ.Α." ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντης, ο φαρμακοποιός Ηλ. Γιαννόγλου και η γιατρός Ανδρ. Τζουγανάτου.
Σελίδες 10-11
Συντάκτης : Βενιζέλος Β.

.....
Νέα λιτότητα στον προϋπολογισμό...

Μαύρα και τα μαντάτα από το νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, έχουν αρχίσει να ανησυχούν τα μάλα τον Δημ. Αβραμόπουλο.
Συγκεκριμένα, για τις προμήθειες των νοσοκομείων δεν προβλέπεται καν ειδικός κωδικός στο νέο προϋπολογισμό, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) Ευαγγ. Αραμπατζής είχε δηλώσει στις 23 Οκτωβρίου ότι οι ανάγκες για το 2009 εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν μέσω ειδικού κωδικού του προϋπολογισμού...
Τα προβλήματα με τον ΟΠΑΔ και την αδυναμία πληρωμής των φαρμακοποιών και των συμβεμβλημένων γιατρών του θα επαναληφθούν με νέα ένταση το 2009, αφού ο προϋπολογισμός για το ταμείο προβλέπει μόλις 1,22 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος (δηλαδή όσα ακριβώς δαπάνησε ο Οργανισμός μέχρι τον... περασμένο Σεπτέμβριο), τη στιγμή που οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις δαπάνες στα 2 δισ. ευρώ για το 2009!
Επίσης, κατά 5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον είναι μειωμένη η επιχορήγηση για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και φθάνει στα 14 εκ. ευρώ, κατά 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον μειωμένη η επιχορήγηση για τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στα 32 εκατ. ευρώ, χωρίς μέριμνα για την αποκατάσταση της οικονομικής τάξης στα Κέντρα Πρόληψης, ενώ για τις μονάδες του πολύπαθου προγράμματος αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώς" προβλέπονται μόλις... 40 εκατ. ευρώ! Το ποσό για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, τέλος, φθάνει τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει συμφωνήσει με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κονδύλι ύψους 430 εκατ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: